در سالهای اخیر طرح مسكن مهر مهمترین طرح مسكن سازی در كشور بوده است؛ طرحی كه با هدف تامین مسكن خانوارهای كم درآمد، حذف قیمت زمین و كنترل قیمت ساخت مسكن در شهرهای زیر 25 هزار نفر، بالای 25 هزار نفر، شهرهای جدید و بافت فرسوده و در بخش های خود مالكین و مسكن روستایی اجرا شد و پای ساختمان سازی نوین را به صنعت مسكن باز كرد.
صنعتی سازی ساختمان و مسكن از سال 86 به صورت جدی در دستور كار دولت قرار گرفت تا با ارتقای كمی و كیفی در صنعت ساختمان، هم نیازهای روزافزون جامعه جوان كشور برای مسكن مناسب برآورده شود و هم با ارتقای كیفی تولید ساختمان از اتلاف منابع، مصالح، نیروی انسانی، انرژی و زمان در این صنعت بزرگ جلوگیری شود.
در شرایطی كه خرید و ساخت مسكن بیشترین سهم درآمدی خانواده را به خود اختصاص می دهد و حتی مسكن مهر سنتی ساز 20 میلیون تومان تسهیلات بانكی دارد، اختصاص 25 میلیون تومان وام برای ساخت واحدهای مسكونی به روش صنعتی سازی مهمترین ابزار تشویقی برای ترغیب فعالان انبوه ساز و متقاضیان خانه های صنعتی ساز است.
'علیرضا احمدزاده' یكی از دریافت كنندگان این وام است او كه تا چند روز دیگر واحد صنعتی ساز خود را تحویل می گیرد، معتقد است كه متقاضیان با دریافت تسهیلات بیشتر و با آورده ای حدود پنج تا 10 میلیون تومان صاحب خانه ای سبك و مقاوم می شوند در ضمن ساختمان های صنعتی ساز در كوتاه ترین مدت ساخته و به متقاضی تحویل داده می شود.
وی كه پس از هفت سال اجاره نشینی در خانه های 50 متری قرار است در خانه ای 75 متری ساكن شود گفت: در صنعتی سازی بین هشت تا 12 درصد به فضاهای مفید ساختمان اضافه می شود كه این موضوع هم از فواید صنعتی سازی ساختمان نسبت به ساخت و ساز سنتی است.
با اینكه خانه های صنعتی ساز از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند اما به نظر می رسد با وجود برخورداری متقاضیان مسكن های صنعتی از تسهیلات مناسب، بسترسازی فرهنگی و اطلاعرسانی دقیق برای توسعه این صنعت و ترغیب متقاضیان خانه برای خرید این نوع منازل ضروری است.
صنعتی سازی ساختمان به معنی مصنوعی سازی نیست، در این روش قطعات و اجزای ساختمانی بصورت كارخانه ای، به طور انبوه و براساس استانداردهای مدولار و زنجیره ای و با رعایت موازین توسعه پایدار، تولید می شود.
در روش صنعتی سازی مسكن، نقشه ها صنعتی تهیه و تیپ سازی شده، مصالح به صورت سری در كارگاه های صنعتی تولید می شود و مدیریت كار و شیوه از ابتدای تهیه نقشه تا تولید مصالح ساختمانی، صنعتی است.
'محمود داوودی' مدیر خط تولید یكی از كارخانه های تولید مصالح ساختمانی صنعتی سازی معتقد است كه مهمترین عامل موفقیت یك صنعت، تامین بموقع ماشین آلات و حمایت تسهیلاتی از محصول آن است و دولت هم با اعطای تسهیلات حمایتی و حذف هزینه گمركی برای ماشین آلات ساخت وساز، از صنعتی سازان مسكن پشتیبانی می كند.
وی توجیه پذیری اقتصادی، موجود بودن مصالح و امكانات مورد استفاده فناوری های نوین در كشور، امكان تخریب و جمع آوری سریع، قابلیت بازیافت در چرخه صنعت، سبك سازی، مقاوم سازی، صرفه جویی در مصالح، مصرف بهینه انرژی در دوران ساخت و بهره برداری، كاهش دوره و هزینه های ساخت، افزایش عمر و كیفیت ساختمان و ایجاد اشتغال برای نیروی كار تحصیل كرده را از مزایای استفاده از فناوری های نوین ساختمانی ذكر كرد.
داوودی با بیان اینكه صنعتی سازی ساختمان در ایران جای پیشرفت زیادی دارد، افزود: نیاز این پیشرفت، زمینه سازی برای سرمایه گذاری های كلان و كاهش فاصله میان تولید و عرضه در این بخش است.
تا چند ماه گذشته سهم واحدهای مسكونی صنعتی ساز در كشور به دو درصد هم نمی رسید اما در حال حاضر این میزان به 20 درصد افزایش یافته است.
تعداد واحدهای درحال احداث به شیوه صنعتی سازی در كشور از 20 هزار واحد در قبل از برنامه چهارم به 400 هزار واحد مسكونی رسیده و تاكنون 298 شركت ساختمانی در كشور تأییدیه فنی صنعتی سازی ساختمان را دریافت كرده اند.
وجود ایران بر روی كمربند زلزله موجب شده 'طاهر عزیزی' مهندس عمران سازه هم معتقد باشد بهره گیری از مصالح ساختمانی كه عمدتا غیر استاندارد تولید می شود نمیتواند منجر به ساخت واحدهای مسكونی سنتی سازی شود كه دربرابر زلزله پایداری صد درصدی داشته باشد.
عزیزی افزود: عمر واحدهای مسكونی سنتی ساز به طور میانگین 25 تا 30 سال است اما در روش صنعتی سازی عمری دو برابر وضعیت موجود دارند.
'رضا شاهینی' كارشناس اقتصادی نیز با بیان اینكه صنعتی سازی ساختمان و مسكن باید به عنوان یك ضرورت ملی پذیرفته و در برنامهریزی ها در نظر گرفته شود گفت: تا هنگامی كه به این صنعت نگاه عمیق و ریشه ای نشود، نمی تواند منشاء اثر و تحول قرار بگیرد.
وی با یادآوری آثار مثبت اجرای طرح مسكن مهر برای خانه دار شدن افراد بخصوص زوج های جوان گفت: صنعتی سازی مسكن زمینه مناسبی برای تعدیل مشكل اشتغال و صنایع است و در حقیقت با اجرای این طرح می توان با یك تیر دو نشان زد یعنی هم جوانان را صاحب خانه كرد و هم برای بسیاری از آنها كه تحصیل كرده هم هستند در كارخانه ها و مراكز تولید مصالح پیش ساخته شغل ایجاد كرد.
تحقیقات نشان می دهد با صنعتی سازی مسكن تا افق تحقق سند چشم انداز در سال 1404 با ساخت پنج میلیون واحد مسكونی صنعتی، چهار میلیون و 500 هزار تن فولاد، بالغ بر 15 میلیون تن سیمان و حدود 55 میلیون كیلو وات ساعت برق ذخیره می شود و این یعنی سالانه دو میلیارد دلار صرفه جویی.
از طرف دیگر با توجه به انباشت تقاضای مسكن و نیاز به تولید سالانه یك و نیم میلیون واحد مسكونی، صنعتی سازی مسكن تنها راهكار افزایش سرعت خانه سازی برای تامین نیاز مسكن خواهد بود.
در استان سمنان بیش از 30 هزار واحد مسكونی در حال ساخت است كه قریب نیمی از آن به صورت صنعتی ساخته می شود. ك/4
7340/599/608/508
سمنان - آجر، سيمان، تيرآهن و البته يك جيب پر پول! روزگاري اينها مواد اصلي صنعت مسكن سازي بود، مسكني كه به عنوان مهمترين كالاي سرمايه اي بيشترين سهم درآمد خانواده را به خود اختصاص مي داد اما چرخ صنعت ساختمان سازي نوين كم كم از اين كالاي سرمايه اي يك كالاي مصرفي مي سازد.