مقامات رژیم صهیونیستی در چند سال اخیر از جمهوری آذربایجان به عنوان كشوری كه هیچگونه تهدیدی در این كشور برای آنها وجود ندارد و در آن مثل خانه خود احساس امنیت می كنند ، نام برده اند. چنین رویكردی به روابط میان جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی نشان از تلاش این رژیم به افزایش مناسبات با این جمهوری دارد. در این رابطه،'آویگدور لیبرمن' وزیر امورخارجه رژیم صهیونیستی به مناسبت بیستمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیك با جمهوری آذربایجان روز پنجم اردیبهشت ماه به این كشور سفر كرد تا فضای روابط دو طرف را بیش از گذشته نزدیك سازد. بنا بر گزارش خبرگزاری 'رویترز'، لیبرمن در گفت وگو با خبرنگاران در باكو گفت «روابط با جمهوری آذربایجان نمی تواند بهتر از این باشد چراكه این روابط بر پایه اعتماد و منافع متقابل است». پیش از این نیز روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی به واسطه بستن قرارداد 1.6 میلیارد دلاری خرید تجهیزات نظامی جمهوری آذربایجان از این رژیم گرم تر شده بود. در این رابطه، به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز هفتم اسفند ماه، «این توافق كه با سازمان 'صنایع هوافضا' این رژیم امضا شده شامل فروش هواپیماهای بدون سرنشین و همینطور سامانه های دفاع موشكی است كه جزو تسلیحات پیشرفته اسراییل محسوب می شود». از دیگر سو با كاهش روابط میان تركیه و رژیم صهیونیستی به دلیل حمله نظامیان این رژیم به كشتی تركیه ای 'مرمره' در خرداد 1389 (مه2010)، تل آویو به دنبال گسترش حضور خود در منطقه و یافتن متحدی دیگر است كه این ائتلاف جدید با رویكرد ویژه مقامات جمهوری آذربایجان به دلایل اقتصادی و امنیتی نگریسته می شود.
** جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی؛ گسترش روابط
----------------------------------------------------------------
رژیم صهیونیستی استقلال جمهوری آذربایجان را در دسامبر 1991 (آذر1370) به رسمیت شناخت و در 7 آوریل 1992 (اردیبهشت 1371) روابط دو طرف به طور رسمی آغاز شد و امروز نیز با سرعت بالایی در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی گسترش می یابد به طوری كه حجم مبادلات تجاری رژیم صهیونیستی و جمهوری آذربایجان درسال 2010 به 1.8میلیارد دلار رسیده است.
روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی را شاید می توان از جمله روابطی تعریف كرد كه در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و نظامی- امنیتی گسترش یافته اما مولفه های شكل دهنده به آن در چارچوب های همكاری های منطقه ای قرار نگرفته است. در این میان هرچند در منطقه گرایی نوین، جستجوی روابط با دیگر مناطق نیز تعریف شده است اما چنین روابطی بایستی تكمیل كننده چرخه منافع بازیگران منطقه ای نیز باشد. در این قالب، اهدافی كه جمهوری آذربایجان از گسترش روابط با رژیم صهیونیستی دنبال می كند، نمی تواند تكمیل كننده چرخه منافع منطقه ای باشد چراكه در حالی كه كشورهای منطقه و از جمله جمهوری اسلامی ایران تلاش می كنند تا به یك اجماع منطقه ای در حوزه های سیاسی و اقتصادی دست یابند، ورود این عنصر متفاوت- تمایز منافع و ماهیتی به ترتیب با كشورهای تركیه و جمهوری اسلامی ایران- می تواند چرخه منافع منطقه ای را بی ثبات سازد.
رژیم صهیونیستی در طول سال گذشته نیز با توجه به كاهش روابط با تركیه در پی دستیابی به منابع اصلی تامین انرژی و نفوذ منطقه ای خود در منطقه است. از این منظر، جمهوری آذربایجان به دلیل موقعیت استراتژیكی (مجاورت جغرافیایی با مرزهای ایران)، ژئواكونومیكی (منابع نفت و گاز) و ایدئولوژیكی (كشور شیعی) امروز برای رژیم صهیونیستی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. چراكه افزایش نفوذ در كشور شیعی با منابع مناسب انرژی و مجاورت جغرافیایی با جمهوری اسلامی ایران می تواند منافع گسترده ای برای این رژیم كه با انزوای شدید روبه رو بوده و عمق استراتژیك ندارد، به همراه داشته باشد. در چارچوب چنین الگویی، رژیم صهیونیستی تلاش می كند تا ابتدا با خرید انرژی از منبع دست اول و نه بدون واسطه، هزینه های خود را كاهش داده و در مرحله دوم با فروش تسلیحات به این كشور از بازار رو به افزایش آن بهره برداری كند. در دیگر سو، رژیم صهیوینستی تلاش می كند تا با نزدیكی به جمهوری آذربایجان و نفوذ گام به گام در این كشور، هدف اصلی خود یعنی دست یابی به اصل 'موازنه تهدید'در قبال جمهوری اسلامی ایران را عینیت بخشد. در اصل موازنه تهدید، هرچقدر طرف های درگیر مجاورت جغرافیایی داشته باشند تهدیدات آنها عینی تر و عملیاتی تر تلقی می گردد.
** جمع بندی
----------------
روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی در سال های اخیر از جمله روابطی است كه دو طرف با عبور از فضا و چارچوب منافع منطقه ای تلاش می كنند تا منافع یكدیگر را تكمیل نمایند. در این میان، جمهوری آذربایجان با گره زدن منافع امنیتی خود فرای كشورهای منطقه به دنبال دستیابی به منافع امنیتی است به ویژه اینكه بحران قره باغ برای سال های متمادی به بیماری مزمن امنیتی تبدیل گردیده است و این كشور تلاش می كند تا با عبور از چارچوب های منطقه ای در پی حل بحران باشد. در همین حال، بسیاری از قدرت های بزرگ نیز بارها اعلام كرده اند و تلاش می كنند كه این بحران در چارچوب 'گروه مینسك' حل و فصل گردد، به نظر نمی رسد، گسترش همكاری با رژیم صهیونیستی بتواند كمكی به حل این بحران كند. درنهایت، به نظر می رسد كه اهداف رژیم صهیونیستی در افزایش مناسبات با جمهوری آذربایجان می تواند تلفیقی از 'نفوذ گام به گام' باشد كه در بستر مناسبات اقتصادی و نظامی جریان می یابد.
تحقیق**2040**1358
گروه تحقيق و تفسير خبر- سفر'آويگدور ليبرمن' وزير امورخارجه رژيم صهيونيستي به باكو در حالي با هدف گسترش روابط صورت گرفت كه به نظر مي رسد فضاي اين روابط با عبور از چارچوب منافع منطقه اي به سمت گسترش پيش مي رود.