به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در هفته های اخیر و با نزدیك شدن به زمان اعلام نتایج اولیه و انتخاب رشته كنكور 91 مطالبی در برخی رسانه ها مبنی بر تشدید تفكیك جنسیتی و یا گزینش تك جنسیتی در بسیاری رشته های دانشگاهی مطرح شده كه نگرانی هایی برای داوطلبان و خانواده های آنها ایجاد كرده است.
بسیاری افراد منتظرند تا با آماده شدن دفترچه راهنمای انتخاب رشته كنكور از وضعیت پذیرش دانشجو در رشته های مختلف به تفكیك زن و مرد مطلع شوند كه با انتشار این دفترچه، درحال حاضر جزییات پذیرش در كدرشته محل های مختلف گروه های آزمایشی پنجگانه مشخص شده و قابل دسترسی است.
معاون امور آزمون های سازمان سنجش آموزش كشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با استناد به مندرجات دفترچه انتخاب رشته داوطلبان آزمون سراسری امسال گفت: پذیرش دانشجو در بالای 90 درصد رشته های آزمون امسال برای مردان و زنان درنظر گرفته شده و ربطی به جنسیت افراد ندارد بلكه براساس نمره اكتسابی داوطلبان صورت می گیرد.
'سیدجلال طباطبایی'افزود: در رشته هایی كه پذیرش هر دو جنس مرد و زن دارند هر داوطلبی كه نمره بالاتری كسب كند در آن رشته قبول خواهد شد.
وی با یادآوری اینكه میزان پذیرش و یا جنسیت داوطلبانی كه قرار است در رشته های مختلف پذیرفته شونداز محدوده اختیارات سازمان سنجش خارج است و در اختیار دانشگاهها و موسسات آموزش عالی قرار دارد،گفت: برخی از دانشگاه ها كه براساس ماهیت خود ازابتدا دخترانه یا پسرانه بوده اند مانند الزهرا (س)، امام حسین (ع) یا برخی دیگر موسسات آموزش عالی طبیعتا در پذیرش دانشجوی خود چه در آزمون امسال یا سال های دیگر برمبنای جنسیت داوطلبان عمل می كنند.
طباطبایی ادامه داد: ممكن است برخی دانشگاه ها بنا به ملاحظاتی كه دارند در آزمون یكسال در برخی رشته های خود فقط دانشجوی دختر یا پسر بپذیرند كه این امر به این معنی نیست كه پذیرش دانشجو در این رشته ها تك جنسیتی شده است چرا كه دیگر دانشگاه ها در این رشته ها به شیوه خود عمل می كنند و داوطلب می تواند همان رشته را در دانشگاه های دیگری انتخاب كند.
معاون سازمان سنجش درعین حال این نكته را پذیرفت كه برخی رشته های دانشگاهی امسال فقط در یك جنسیت خاص، پذیرش دانشجو دارند و اظهار داشت: نیاز به پذیرش دانشجو در رشته های مختلف توسط دانشگاه ها مطرح می شود و قاعدتا این اعلام نیاز به صورت هدفمند و براساس ضرورت ها و نیازهای جامعه صورت می گیرد بنابراین در برخی رشته ها و در برخی سال ها پذیرش دانشجوی دختر یا پسر اعمال می شود.
به گفته طباطبایی، در كنكور امسال قرار شده كه 100 درصد ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پرستاری به دختران اختصاص یابد و برخی رشته ها نیز مانند معدن یا ماشین آلات كشاورزی، پسران در اولویت قرار گیرند.
مدیركل گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در گفت و گو با خبرنگار ما به تشریح برخی عوامل موثر در آمار پذیرش دانشجو در رشته ها یا دانشگاه های مختلف و همچنین تعیین جنسیت دانشجو در این رشته ها پرداخت.
'سید ابوالفضل حسنی' توضیح داد: دانشگاه ها براساس نتایج به دست آمده از طرح آمایش كه وضعیت گذشته، حال و چشم انداز آینده آموزش عالی در استان ها و مناطق مختلف كشور را ترسیم می كند و همچنین برمبنای ظرفیت هایی كه دراختیار دارند و نیازهای جامعه، پذیرش دانشجوی خود را مشخص و اعلام می كنند.
وی ادامه داد: باید به این نكته نیز توجه داشت كه ماهیت برخی رشته ها تناسب چندانی با جنس خانم ها ندارد كه رشته هایی مانند ماشین آلات كشاورزی یا معدن به دلیل سختی كار از جمله آنهاست.
حسنی تاكید كرد كه تجربه گذشته نشان داده است كه خانمها درصورت پذیرفته شدن در این رشته ها و حتی فارغ التحصیل شدن به فعالیت شغلی دراین زمینه ها مشغول نمی شوند و این امر خود به بیكاری دانش آموختگان دانشگاهی منجر می شود.
وی از داوطلبان خواست كه هنگام انتخاب رشته دانشگاهی حتما به توان و ویژگی های شخصیتی، روحی، جسمی و علاقه خود توجه كنند تا پس از ورود به دانشگاه و فراغت از تحصیل بتوانند در همان رشته دانشگاهی خود به اشتغال بپردازند.
تعدادی از كارشناسان آموزش عالی نیز معتقدند كه پذیرش دانشجو به صورت كلی و برای هر دو جنس دختر و پسر در برخی رشته ها كه متناسب با ویژگی های یك جنس خاص نیست علاوه بر ایجاد سرخوردگی در زمان تحصیل و افت تحصیلی دانشجویان به هدر رفت سرمایه ها و از بین رفتن فرصت های شغلی می انجامد چرا كه فرد فارغ التحصیل، علاقه ای به فعالیت در زمینه شغلی متناسب با رشته دانشگاهی خود ندارد و از سوی دیگر، فرصت شغلی را از افراد دیگر سلب كرده است.
و اما با وجود توجیهات منطقی كه برای پذیرش تك جنسیتی برخی رشته های دانشگاهی مطرح می شود باز برخی از داوطلبان تحت تاثیر فضای روانی اجتماع احساس می كنند كه حقی از آنها تضییع شده است و همین موضوع همه ساله به ویژه در ایام انتخاب رشته كنكور، اعتراضاتی را به همراه خود داشته و دارد.
به عقیده صاحب نظران، مسوولان آموزش عالی و همچنین مشاوران آموزش و پرورش در مدارس با اطلاع رسانی به موقع می توانند از بسیاری هیجان های كاذب اجتماعی كه خواسته یا ناخواسته از سوی برخی جریان ها ایجاد می شود جلوگیری كرده و در ایجاد آرامش روانی داوطلبان و خانواده های آنان نقش موثری ایفا كنند.
انتخاب رشته داوطلبان آزمون سراسری سال 91 از هفته آینده و در فاصله زمانی 17 تا 23 مردادماه انجام می شود.
فراهنگ**1055
تهران - دل نگراني داوطلبان آزمون سراسري از گزينش تك جنسيتي در رشته هاي دانشگاهي هرچند با انعكاس برخي اخبار و با نزديك شدن مهلت انتخاب رشته كنكور 91 تشديد شده است اما معاون سازمان سنجش اين اطمينان را مي دهد كه گزينش دانشجو در بيش از 90 درصد رشته هاي كنكور امسال ربطي به جنسيت داوطلبان ندارد.