دكتر حسين عسكري روزشنبه در گفت وگو با ايرنا افزود: اشرف الدين حسيني نوه آيت الله شيخ محمدتقي برغاني (شهيد ثالث) است.
نسيم شمال يا به قول رايج، سيد اشرف الدين گيلاني به جهت فقر ناشي از اختلافات خانوادگي در تقسيم ارث، تا مدت ها نام و نسب واقعي خود را مخفي نگه داشته بود.
او در محرم 1289 هجري قمري در شهر قزوين پا به عرصه گيتي نهاد، پدرش آقاعبدالله برغاني امام جمعه وقت قزوين و فرزند آيت الله شيخ محمدتقي برغاني مشهور به شهيد ثالث و مادرش سيده زهرا خانم نام داشت.
اشرف الدين با استناد به مداركي نويافته، ادعا مي كرد خاندان برغاني كه ريشه در روستاي برغان از توابع شهرستان ساوجبلاغ واقع در استان البرز دارد، از سادات هستند و اصرار داشت كه عالمان اين خاندان بايد رنگ عمامه خود را تغيير دهند. او در پاسخ به اعتراض برادر بزرگترش مي گفت: «من انتساب به ام خواهم كرد و سلسله نسبي خود را از مادر خواهم گرفت كه سيده و اولاد پيامبر است.» همين ديدگاه موجب شده كه نسيم شمال در برخي منابع، سيد پنداشته شود.
پدرنسيم شمال در زمان حيات و در آغازين روزهاي تولد، نام «شمس الدين» براي او برگزيد، مادرش اما پس از مرگِ پدر، نام «اشرف الدين» بر وي نهاد، به دنبال درگذشت پدر، سهم ارث اشرف الدين و مادرش را غصب كردند و روزگار دشواري براي او و مادرش پديدار شد.
مادر اشرف الدين به ناچار به عقد سيداحمد قزويني درآمد و اشرف الدين چندي در كنار آنان روزگار گذراند تا اينكه ميرزا محمدتقي شهيدي برادر اشرف الدين، سرپرستي وي را عهده دار شد و اشرف را به مدرسه صالحيه قزوين فرستاد.
او مقدمات ادبيات عرب و علوم اسلامي تا دوره سطح را از شيخ عبدالرحيم قزويني، ملاعلي طارمي و محمدعلي برغاني صالحي فراگرفت. در حدود سال 1305 قمري به توصيه ميرزا علي نقي برغاني صالحي ملقب به مدرس الطف نوه شيخ محمدصالح برغاني كه متولي موقوفات جدخويش در ايران و عراق بود، براي ادامه تحصيل راهي عتبات شد.
در مدرسه حسين خان قزويني شهر كربلا از درس ميرزا علامه برغاني صالحي و ميرزا علي نقي برغاني صالحي بهره مند شد.
حدود سال 1310 قمري به قزوين بازگشت و پس از ورود به قزوين و مرگ مادر، اشرف الدين تمام گرفتاري ها و فقر و درماندگي خود را از چشم خانواده پدري و برادر بزرگ خود مي ديد.
در آن زمان، بيست و يك سال تمام داشت. چهار سال در قزوين لب فروبست و دم دركشيد، پس از آن عازم زنجان شد و مباني عرفان و حكمت و رياضيات را نزد ميرزا مسگر زنجاني آموخت سپس به تبريز كوچيد و در حدود سال 1313 قمري به قزوين بازگشت و در مدرسه صالحيه مشغول تدريس گشت. آن مدرسه كه يكي از مراكز تجمع آزادي خواهان و مشروطه طلبان بود، مسير زندگي اشرف الدين را تغيير داد و او را به سياست كشاند.
7410/ 6155
كرج - ايرنا - نويسنده و البرز پژوه از 29 اسفندماه 97 به عنوان هشتادو پنجمين سالگرد درگذشت اشرف الدين حسيني مشهور به نسيم شمال ياد كرد و گفت: اين شخصيت از شاعران نامدار جنبش مشروطه و از مفاخر مطبوعات ايران است كه ريشه در استان البرز دارد.