۵ دی ۱۳۹۶، ۱۷:۵۰
کد خبر: 82776521
T T
۰ نفر

اهر پشتوانه گردشگري تبريز 2018

۵ دی ۱۳۹۶، ۱۷:۵۰
کد خبر: 82776521
اهر پشتوانه گردشگري تبريز 2018

تبريز- ايرنا - شهرستان اهر به عنوان يكي از پنج محور هدف گردشگري «تبريز 2018» انتخاب شده است و به واسطه ظرفيت هاي طبيعي و تاريخي مي تواند نقش مهمي در اين رويداد ملي ايفا كند.

به گزارش ايرنا ، شهرستان اهر در مسير ارتباطي تبريز به مشگين شهر واقع شده و قلب تپنده، نبض و شاهراه گردشگري دو استان آذربايجان‌شرقي و اردبيل محسوب مي شود.
اهر در شمال آذربايجان شرقي با 12 كيلومتر مربع بزرگترين شهر منطقه ارسباران بوده و در دل كوه‌ها و جنگل‌هاي بكر منطقه قرار دارد و ديار عاشقان، عارفان نام آور و دانشمنداني مانند شيخ شهاب الدين محمود اهري، دكتر قاسم اهري و صدها عارف و دانشمند ديگر است.
اين شهرستان در منطقه‌اي كوهستاني با آب و هواي خنك و دلپذير با تابستاني ملايم و در دل كوه‌هاي بلند شيور در شمال شرق، بزكش در جنوب و قوشاداغ در جنوب شرقي واقع شده است.
شهرستان اهر به دليل آب و هواي مناسب و جاذبه هاي مختلف گردشگري، مستعد جذب گردشگر است و انتخاب اين شهرستان به عنوان يكي از محورهاي گردشگري تبريز 2018 زمينه توسعه گردشگري و سرمايه گذاري را فراهم كرده و اميدواري به رونق اشتغال در اين بخش را بيشتر كرده است.
به همين منظور مسئولان استاني و شهرستاني گردهم آمدند تا با هماهنگي بيشتر به پيشواز روايداد تبريز 2018 بروند.
مسئول امور شهرستان‌هاي ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي با اعلام اينكه رويداد تبريز 2018 از 10 دي‌ماه به‌صورت رسمي آغاز مي شود، گفت: ويژه‌برنامه آغازين تبريز 2018 با حضور اعضاي هيئت دولت در تبريز برگزار خواهد شد.
عليرضا قوچي اظهاركرد: تبريز 2018 براي استان آذربايجان شرقي و كشور رويدادي بزرگ و مهم محسوب مي‌شود .
وي هدف از ميزباني پايتخت گردشگري جهان اسلام را شناسايي ظرفيت‌هاي بالقوه و بالفعل كشورهاي اسلامي عنوان كرد و افزود: انتخاب شهري به‌عنوان پايتخت گردشگري جهان اسلام تنها به معناي مطرح كردن همان شهر نيست بلكه كل كشور ميزبان اين رويداد است و از همين رو رياست ستاد ملي رويداد تبريز 2018 بر عهده معاون اول رئيس‌جمهور بوده و تعدادي از وزرا نيز عضو اين ستاد هستند.
قوچي اضافه كرد: هدف اصلي ما از ميزباني رويداد ” تبريز 2018 ” معرفي و شناساندن ظرفيت‌هاي گردشگري كلان‌شهر تبريز و ساير شهرستان‌هاي استان آذربايجان شرقي است كه جزو اولين حركت‌ها محسوب مي‌شود.
وي از واگذاري 19 طرح گردشگري آذربايجان شرقي به بخش خصوصي خبر داد و گفت: اداره كل ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي آمادگي دارد در صورت تمايل سرمايه‌گذاران بخش خصوصي كاروان‌سراي شاه‌عباسي گويجه بئل را به بخش خصوصي واگذار كند.
مسئول امور شهرستان‌هاي ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري آذربايجان شرقي اظهاركرد: هدف اصلي ” تبريز 2018 ” بوم گردي است.
فرماندار شهرستان اهر نيز در اين نشست، رونق صنعت گردشگري را گامي مهم در رونق اقتصادي منطقه عنوان كرد، گفت: در راستاي برگزاري برنامه‌هاي تبريز 2018 ستاد شهرستاني اين رويداد ملي در شهرستان اهر نيز تشكيل مي‌شود.
زاهد محمودي با بيان اينكه انتخاب تبريز به ‌عنوان پايتخت گردشگري جهان اسلام مي‌تواند در صنعت گردشگري كلان‌شهر تبريز و استان آذربايجان تحول‌آفرين باشد، گفت: زماني مي‌توانيم تحول را در حوزه گردشگري آذربايجان شرقي لمس كنيم كه برنامه‌ريزي دقيق و سنجيده داشته باشيم.
وي با بيان اينكه تمامي دستگاه‌ها در ميزباني از گردشگران خارجي ” تبريز 2018 ” نقش دارند،گفت: ايجاد كريدور گردشگري شمال استان را پيشنهاد كرده‌ايم تا بيش از پيش ظرفيت گردشگري منطقه از سوي دستگاه‌ها مورد توجه قرار گيرد.
محمودي بر لزوم استفاده از نكته نظرات صاحب‌نظران عرصه گردشگري در راستاي پيشبرد برنامه‌هاي تبريز 2018 تأكيد و يادآوري كرد: محور اصلي در اين رويداد مردم هستند.
به گزارش ايرنا، منطقه ارسباران كه از طرف يونسكو به عنوان ذخيره گاه زيست كره به ثبت رسيده است، داراي ظرفيت هاي طبيعي قابل توجهي است كه هر گردشگري را به خود حذب مي كند.
شهرستان اهر در كنار ورزقان، هريس، كليبر و خداآفرين در اين منطقه قرار گرفته و داراي ظرفيت هاي مناسب گردشگري است.
اهر در دوره ايلخانان مغول، استراحت گاه تابستاني ايلخان ها بوده است.
آرامگاه شيخ شهاب‌الدين اهري از عارفان سدهٔ هفتم هجري يكي از جاذبه هاي تاريخي اين منطقه است كه در پارك شيخ شهاب‌الدين شهر اهري قرار گرفته ‌است.
اين مجموعه شامل ساختمان‌هاي خود خانقاه، مسجد، ايواني بلند، مناره‌ها، و تعدادي غرفه است. پيشينهٔ اين بنا كه با شيوه اسلامي ساخته شده، به دورهٔ شاه عباس يكم صفوي مي‌رسد؛ البته برخي از بخش‌هاي تاريخي آن به پيش از اين دوره و به طور عمده به دورهٔ ايلخانان مربوط مي‌شود.
اين خانقاه از سال ۱۳۷۴ به موزه ادب و عرفان تبديل شده است و تنها موزهٔ عرفان در ايران محسوب مي شود.
قلعه پشتاب هم يكي از آثار تاريخي شهرستان اهر است كه در نزديكي دهي به همين نام از دهات دهستان يافت بخش هوراند و در فاصله‌اي نه چندان دور از راه هوراند بر بالاي يك كوه صخره‌اي قرار گرفته و آثاري چون پلكان و اتاقك‌هاي كنده شده بر سنگ از بقاياي آن است.
اين قلعه بر روي يكي از كوه‌هاي بلند به نام هشت‌سر در ۱۲ كيلومتري هوراند و ۵۰ كيلومتري شمال شرقي اهر واقع شده‌است.
اين قلعه تنها يك راه باريك براي ورود دارد و در سه سمت ديگر آن پرتگاه‌هاي مخوفي ديده مي‌شود كه قلعه را نفوذ ناپذير ساخته‌است.
ديرينگي آن به دوره‌هاي اشكاني و ساساني مي‌رسد و از نواحي اين دژ، قلعه قهقهه و درهٔ رود قره‌سو است كه از پاي آن مي‌گذرد ديده مي‌شود.
غالب دژهاي منطقهٔ ارسباران از يك‌ديگر قابل رويت هستند و اين دژها در ادواري و از جمله دورهٔ جنبش خرمدينان آذربايجان كه به احتمال قوي در تصرف آنان بوده‌اند به واسطهٔ علايم آتش‌هاي شبانه با همديگر ارتباط پيدا مي‌كردند.
بازار اهر نيز در جاي خود داراي جاذبه هاي ويژه اي است، اين بازار از شاخه‌هاي مختلفي تشكيل يافته و داراي ۴ بخش اصلي به نام‌هاي بازار جعفرقلي‌خان، بازار كفاشان، بازار نصيربيگ و راسته‌بازار است.
اين بازار در زمان رشيدالملك، حكمران وقت ارسباران مرمت شده‌است.
خانهٔ تاريخي قاسم خان اهري از خانه‌هاي تاريخي اهر است كه در خيابان حزب‌الله اين شهر قرار گرفته‌است.
اين بنا از اتاق‌ها، سرسرا و نورگيرهاي مختلفي شكل گرفته‌ و در سال ۱۳۸۴ خورشيدي، پارك قاسم اهري در جوار خانه تاريخي مذكور احداث شده‌است.
خانه بشير آمر (از نوادگان پسري عباس ميرزا) يكي ديگر از خانه‌هاي تاريخي اهر است كه در خيابان شيخ شهاب الدين اهري قرار گرفته‌است.
اين بنا از اتاق‌ها، اندروني، زيرزمين، يخچال، سرسرا و فضاهاي ديگري شكل گرفته‌است، قدمت اين خانه به بيش از ۱۱۰ سال مي‌رسد مساحت اين ملك ۱۲۰۰ متر مربع و اعياني آن بيش از ۹۵۰ متر مربع است.
اين خانه داراي معماري ويژه اي است به طوري كه داراي نماي سه طبقه از پشت ساختمان و دوطبقه از مقابل است در ضمن آجر بكار رفته در ساختمان اين بنا در حياط و كوره‌اي كه در زير حوض بزرگ حياط قراردارد بعمل آمده‌است.
در روايات تاريخي اين شهر آمده كه خانه بشير آمر بر روي يكي از ۵ قلعه ماد در دوران باستان ساخته شده است.
هر چند در پي زمين لرزه ۲۱ مرداد ۱۳۹۱ بخشي از اين ملك دچار تخريب شد اما همچنان براي گردشگران داخلي و خارجي علاقمند به بناهاي تاريخي مي تواند جذابيت ويژه اي داشته باشد.
به هر حال مردم ميهمان دوست اهر كه دل هايشان را در طبيعت بكر و زيباي منطقه ارسباران صفا داده اند در انتظار ميزباني از گردشگران تبريز 2018 هستند و اميدوارند در كنار طبيعت منطقه و آثار تاريخي، مسئولان شهرستان بستري مناسب براي معرفي صنايع دستي و محصولات كشاورزيشان فراهم كنند.
گزارش از رضا بالاگر** انتشار: پرويز انصاري
7225/3071