اختلاف نظرها در اكران برخی فیلم های سینمایی از ابتدای امسال بروز و ظهور پیدا كرد . همزمان با اكران ویژه نوروزی، اعتراض برخی گروه ها همچون انصار حزب الله به دو فیلم سینمایی 'خصوصی' و 'گشت ارشاد' و نیز همراهی حوزه هنری و شهرداری با این اعتراضات، موجب شد این دو اثر سینمایی پس از 15 روز اكران عمومی از پرده سینماها پایین آورده شوند.
این روند استمرار یافت تا جاییكه رییس این مجموعه از اكران نكردن 15 اثر سینمایی در سالن های حوزه هنری خبر داد كه این رویكرد اعتراض هایی را میان فیلمسازان و رسانه ها بوجود آورد، اما حوزه هنری به این روند تا آذر ماه ادامه داد تا جاییكه فیلم های سینمایی 'خوابم می آد'، 'پس كوچه های شمرون' و 'همه چی آرومه' در سینماهای حوزه هنری به نمایش عمومی نرسیدند تا ماجرای ممیزی های فیلم های سینمایی از سوی حوزه هنری ادامه داشته باشد.
اما با پایان ایام سوگواری سیدالشهداء(ع) و تغییر چرخه اكران، دو فیلم 'من مادر هستم' به كارگردانی فریدون جیرانی و 'بی خود و بی جهت' ساخته عبدالرضا كاهانی، آثار محروم از اكران در سینماهای حوزه هنری، وارد سینماهای تهران و برخی شهرستان ها شدند و در این میان نمایش عمومی 'من مادر هستم' حاشیه هایی را به همراه آورد.
** بیانیه انصار حزب الله درباره فیلم 'من مادر هستم'
حواشی برای اكران فیلم سینمایی 'من مادر هستم' با بیانیه انصار حزب الله آغاز شد. این گروه در هفتم آذر ماه یعنی دو روز پیش از اكران عمومی فیلم 'من مادر هستم'، در بیانیه ای خواستار توقیف آن شده و به شدت از سازندگان و مدیران سازمان سینمایی و وزارت ارشاد انتقاد كردند.
** واكنش تهیه كننده 'من مادر هستم' به بیانیه انصار حزب الله
در واكنش به این بیانیه، 'سیدغلامرضا موسوی' تهیه كننده این اثر سینمایی انتشار چنین بیانیه ای را پیش از اكران فیلم 'من مادر هستم'، مشكوك خواند و تاكید كرد كه چگونه ممكن است كه وقتی فیلمی اكران نشده درباره آن بیانیه صادر شود.
** و ادامه ماجرا...
این پایان ماجرا نبود؛ در نخستین روز از اكران فیلم 'من مادر هستم'، مراسم افتتاحیه این اثر سینمایی با حضور فیلمسازان و اصحاب رسانه در سینما آفریقا برگزار شد و جمعی از انصار حزب الله نیز به این سینما آمدند.
جیرانی نیز با حضور در جمع انصار حزب الله تلاش كرد تا حدی به سووالات این افراد پاسخ دهد اما در نهایت جو مناسبی برای ایجاد گفت وگو فراهم نبود.
انصار حزب الله همچنین در این روز در بیانیه ای مردم را دعوت به تجمع در برابر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی كرده و مقرر شد این گروه روز شنبه 12 آذر ماه در برابر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تجمع كنند.
** تجمع سینماگران در مقابل وزارت ارشاد
این بیانیه با واكنش جمعی از سینماگران همراه شد تا جاییكه فیلمسازان و اصحاب رسانه نیز در كنار انصار حزب الله در مقابل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تجمع كردند تا به گفته خود، از سینما دفاع كنند.
در نهایت در این تجمع دو سویه كه در فضایی بدون حضور مسوولان سینمایی برگزار شد، طرفین با بیان شعارهایی، اهداف خود را تشریح كردند.
** پایان بندی 'من مادر هستم' تغییر می كند
پس از این تجمعات بود كه 'سیدمحمد حسینی' وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام كرد كه پایان بندی فیلم 'من مادر هستم' به خاطر اعتراضات تغییر می كند.
روند اعتراض به فیلم 'من مادر هستم' پس از جنجال های هفته های اول تا حدودی تغییر كرد تا جاییكه برگزاری جلسات نقد و بررسی این اثر سینمایی با حضور منتقدانی همچون مسعود فراستی و محمدتقی فهیم در فرهنگسرای رسانه و برگزاری چنین جلسه ایی با حضور فریدون جیرانی و حسین الله كرم نماینده انصار حزب الله، به جلسه تبادل آرا میان موافقان و مخالفان این اثر سینمایی تبدیل، و فضای جنجالی ایجاد شده با تلاش دست اندركاران این اثر سینمایی به سمت گفت وگو پیش رفت.
** حواشی یك گفتمان
البته این جلسات با حاشیه هایی نیز روبرو بود و نظرات متفاوتی درباره فیلم 'من مادر هستم' مطرح شد. محمدتقی فهیم در این نشست 'من مادر هستم' را اثری به اصطلاح فیلمفارسی خواند و در مقابل مسعود فراستی نیز این فیلم را نقد صریح جریان روشنفكری در كشور دانست.
همچنین نماینده انصار حزب الله 'من مادر هستم' را مصداق ترویج بداخلاقی ها دانست و سیدغلامرضا موسوی تهیه كننده این اثر آن را اثری اخلاقی خواند.
همچنین در جلسه ای دیگر حسین الله كرم یكی از پایه گذاران انصار حزب الله در نشست نقد و بررسی این اثر سینمای در لانه جاسوسی اعلام كرد كه به نتیجهگیری 'من مادر هستم' اعتراض دارم زیرا مسایل اعتقادی زیر سووال برده شده است.
مسعود فراستی نیز هم نظر شدن انصار حزب الله و روشنفكران درباره فیلم 'من مادر هستم' را تاریخی دانست و گفت: روشنفكرانی هستند كه فیلم 'بیخود و بیجهت' را دوست دارند و از 'من مادر هستم' بدشان میآید. البته تعجبی ندارد، زیرا فیلم 'من مادر هستم'، بخشی از روشنفكران را نشانه رفته كه بیبند و بار و بیاصول و بیآرمان هستند.
نگاه مخالف و موافق طرفین درباره اشاعه منكر در فیلم 'من مادر هستم' نیز از دیگر بخش های این دو نشست بود و در نهایت هر گروه نگاه خود را در این باره بیان كردند.
** دفاع سخنگوی سازمان امور سینمایی از اكران 'من مادر هستم'
در این میان 'سعید رجبی فروتن' سخنگوی سازمان امور سینمایی نیز درباره حاشیه های پیش آمده برای اكران 'من مادر هستم' گفت: سازمان امور سینمایی از پروانه نمایشی كه برای این اثر سینمایی صادر شده دفاع می كند و به هر حال جمعی از كارشناسان دینی و فنی سینما در مجموع، رای به صدور پروانه نمایش این اثر سینمایی داده اند.
همچنین برخی رسانه نیز اخباری را مبنی بر پایین آوردن 'من مادر هستم' از سینماهای برخی استان ها منتشر كردند كه این اخبار از سوی دست اندركاران این اثر سینمایی تكذیب شد.
** حاشیه سازی در برخی مجموعه های خاص
علی میرزایی مدیر امور اكران سازمان سینمایی نیز در این باره گفت: قبل از اینكه فیلم سینمایی 'من مادر هستم' اكران شود، این شایعه از طریق افرادی مسوول در نهادهای خاص انتشار یافت كه فیلم موفق به دریافت پروانه نمایش نگردیده و این امر موجب تشویش افكار اهالی ذینفع و مربوط در سینما شد.
** چراغ سینما روشن ماند
به هر حال با وجود تمام حواشی و اظهارنظر های صورت گرفته، فیلم سینمایی 'من مادر هستم' و دیگر فیلم های در حال اكران همچون 'بی خود و بی جهت' و 'زندگی خصوصی آقا و خانم میم' با فروش های خوبی كه كسب كردند، چراغ سینما را روشن نگاه داشته اند.
این در حالیست كه بیشترین فروش این روزهای سینما مربوط به فیلم 'من مادر هستم' و 'بی خود و بی جهت' است كه بدون در اختیار داشتن سینماهای حوزه هنری خوب می فروشند.
عده ای معتقدند حواشی ایجاد شده موجب فروش بیش از پیش این دو اثر سینمایی شده و در عین حال برخی نیز بر این باورند، این دو فیلم آثاری هستند كه ظرفیت فروش بالایی دارند اما در مجموع كارشناسان معتقدند كه این حواشی برای سینمای نحیف ایران موجب دلزدگی مخاطبان از هنر هفتم می شود و ایجاد گفتمان میان گروه های مخالف و مواق یك اثر سینمایی به طور حتم به سود فضای فرهنگی كشور است.
فراهنگ(5) ** 1983 ** 1071
تهران - حاشيه هاي بوجود آمده براي اكران فيلم 'من مادر هستم' جديدترين ساخته فريدون جيراني، حوزه سينما را طي روزهاي اخير تحت تاثير خود قرار داده است.