۶ دی ۱۳۹۱، ۱۴:۳۳
کد خبر: 80473637
T T
۰ نفر
درشتي پرتقال تامسون، مشكلي جديد براي باغداران مازندران

ساري - درشتي پرتقال هاي تامسون برداشت شده از باغ هاي مازندران در سال جاري به علت مشتري پسند نبودن به مشكل جدي براي باغداران استان تبديل شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، امسال بیشتر محصول پرتقال تامسون باغ های مازندران اندازه غیرطبیعی دارد و در بعضی مواقع وزن یك عدد آن به بیش از نیم كیلو می رسد.

بررسی های میدانی صورت گرفته توسط خبرنگار ما وزن 400 تا 700 گرم را برای هر یك دانه پرتقال تامسون ثبت كرده است، وزنی كه به گفته باغداران و مشتریان غیرطبیعی می نماید.

باغداران مازندرانی كه از برداشت محصول پرتقال خود را از ماه آذر آغاز كردند ، می گویند كه درشتی محصول سبب شده است تا با مشكل فروش و كاهش قیمت مواجه شوند.

آنان بر این اعتقادند كه درشتی محصول در عین حال هزینه بسته بندی و ضریب فساد پذیری محصول را افزایش داده است.

برداشت پرتقال های درشت از باغ های مازندران در عین حال سبب رواج اصطلاح ' پرتقال خانواده ' در بین مردم و باغداران شده است، زیرا هر دانه پرتقال قابلیت تغذیه یك خانواده سه تا چهار نفره را دارد.

' عباس امین نیا '، یكی از باغداران بخش ' بابلكنار ' شهرستان بابل كه مالك یك هكتار باغ مركبات است، به خبرنگار ایرنا گفت: امسال محصول پرتقال تامسون درشت است و این نوع محصول در بازار تقاضا و مشتری ندارد.

وی با بیان اینكه محصول امسال حجم زیادی از صندوق های بسته بندی را اشغال می كند، افزود : به نظر می رسد علت درشت بودن محصول مربوط به رقم جدید پرتقال تامسون باشد كه قابلیت صادرات ندارد.

این باغدار گفت: اگر چه باغداران از نظر وزنی نسبت به سال پیش محصول كمتری برداشت نكردند، اما مشكل این است كه این نوع پرتقال در بازار براحتی به فروش نمی رسد.

كارشناس ارشد باغبانی سازمان تحقیقات كشاوری و منابع طبیعی مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، علت درشتی میوه پرتقال تامسون را در سال جاری، كاهش گل دهی درخت برشمرد.

' نگین اخلاقی ' گفت: وقتی گل دهی درخت كاهش بیابد، استعداد میوه دهی درخت هم كم می شود و تغذیه عادی میوه به هم می خورد كه نتیجه آن درشتی محصول است.

وی افزود : البته اگر مدیریت صحیح باغبانی صورت بگیرد، این مشكل به وجود نمی آید.

این كارشناس ارشد باغداری، هرس بموقع درخت ، آبیاری مناسب و مساعد بودن شرایط جوی را برای گل دهی منظم درخت موثر و مفید دانست و گفت : امسال به دلیل تعداد كم گل ، پرتقال تامسون از تغذیه زیادی برخوردار شده و در نتیجه میوه درشت شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی مازندران هم با تایید درشت شدن پرتقال و نگرانی باغداران برای فروش محصول، گفت: این نوع میوه در كشورهای حاشیه خلیج فارس بازار دارد و می توان صادر كرد.

'یحیی ابطالی ' تغذیه نادرست باغ مركبات را عامل درشت شدن بیش از اندازه میوه پرتقال تامسون دانست و افزود: اگر مدیریت تغذیه در باغ مركبات به صورت كارشناسی دنبال شود این مشكل به وجود نخواهد آمد.

وی با اظهار این كه پرتقال درشت برای ذخیره سازی نیز مناسب نیست، گفت : رطوبت بالا در پرتقال های تامسون ناف دار هم یك معضل جدی در بخش باغداری مازندران است.

او افزود: در یك دهه گذشته كه نوسازی و احیای باغ های مركبات در مازندران گسترش یافت، كاشت رقم پرتقال تامسون ناف دار، بیشتر مورد توجه قرار گرفت.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی مازندران با تاكید بر این كه پرتقال درشت، عامه پسند نیست، گفت: با همكاری تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی ، امسال هشت رقم جدید مركبات به باغداران مازندران معرفی شد.

وی از طرح ذخیر سازی پرتقال شب عید سال جاری خبر داد و افزود : دولت هر كیلو پرتقال را برای ذخیره سازی شب عید، یك هزار و 270 تومان خریداری می كند.

ابطالی با اظهار این كه پرتقال درشت برای ذخیره سازی شب عید مورد قبول نیست، گفت: هم اكنون میانگین تولید مركبات در استان 18 تن در هر هكتار است كه با احیا و اصلاح باغ های قدیمی و حذف و جایگزینی گونه های جدید، میانگین تولید در آینده نزدیك افزایش قابل توجه و چشمگیری می یابد.

وی افزود : باغداران پیشرو و كسانی كه اصول فنی باغداری را رعایت و از روش نوین آبیاری استفاده می كنند ، بیش از 50 تن در هكتار محصول با كیفیت برداشت می كنند.

ابطالی گفت: استفاده از گونه های تجاری، بویژه ارقام پیش رس پرتقال كه زمان عرضه میوه به بازار را افزایش می دهد، سبب افزایش بهره وری و كاهش قیمت تمام شده می شود و در نهایت موجب افزایش قدرت رقابت محصول در بازارهای هدف از جمله آسیای میانه، عراق ، كشورهای حاشیه خلیج فارس و افغانستان خواهد شد.

معاون سازمان جهاد كشاورزی مازندران گفت : روند رو به توسعه باغ های مركبات، تغییر الگوی كشت سنتی به شیوه جدید (جوی و پشته ای)، روش های جدید كود دهی و آبیاری و بهره گیری از گونه های اصلاح شده بیانگر رضایت و تمایل باغداران از باغداری است.

وی پیش بینی كرد كه در سال جاری بیش از یك میلیون و 850 هزار تن محصول از باغ های مركبات مازندران برداشت شود.

ابطالی به وجود 114هزار هكتار باغ مركبات در مازندران اشاره كرد و گفت : 43 درصد از مركبات تولیدی در كشور مربوط به باغ های مازندران است و این استان رتبه اول كشور را در اختیار دارد.

وی افزود: سالانه 59 هزار تن انواع نارنگی، یك میلیون و 204 هزار تن انواع پرتقال و 55 هزار و 530 تن سایر مركبات اعم از لیمو ، گریپ فروت و نارنج در مازندران تولید می شود.

ابطالی گفت: باغداری در مقایسه با سایر فعالیت های كشاورزی و بویژه كشاورزی از ارزش افزوده بالاتری برخوردار است و اگر باغداران تمامی اصول و موارد و توصیه های فنی ارائه شده از سوی كارشناسان را اجرا كنند ، از عملكرد بالاتری نسبت به میانگین تولید استان برخوردار می شوند.

وی افزود : تاكنون 98 درصد محصول نارنگی و حدود 70 درصد محصول پرتقال باغ های مازندران برداشت شده است. ك/4

2585/1654/508
۰ نفر