به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه 'نیچر'، مكانیسم تولید صدای جیرجیرك همیشه برای محققان جالب بوده است.درصورتی كه این موجود زنده در اعماق گودال آبی نیز زندگی كند، صدایش در فضای بیرون آب طنین انداز است.
محققان بر این باورند كه توانایی منحصر به فرد جیرجیرك در تولید چنین صدای بلندی می تواند الهام بخش ساخت ابزارهای سنجش از دور قابل استفاده در اعماق دریاها باشد.
در این تحقیقات، ارتعاش غشای 'tymbal' حشره با استفاده از باریكه لیزر اندازه گیری شده است.
غشای 'tymbal' در شكم حشره قرار دارد و مهمترین وظیفه آن تولید صداست.
در این تحقیقات مشخص شده است كه صدای حشرات به دلیل آناتومی خاص بدن آنهاست؛ بدن برخی حشرات دارای یك غشای آجدار است كه در اثر تغییر شكل بدن ، شروع به ارتعاش می كند.
نكته جالب این است كه جیرجیرك برای تولید صدا، یك چرخه خاص حركتی را حدود 300 تا 400 بار در ثانیه تكرار می كند.
جیرجیرك از صدای خود برای یافتن جفت ماده بهره می برد و هرچه جیرجیرك ماده به موجود نر نزدیك تر می شود، صدایش نرم و موزون تر می شود.
در این تحقیقات گونه خاصی از جیرجیرك ها به نام 'Brood II' مورد بررسی قرار گرفته است.
این گونه خاص، هر 17 سال یك بار و در شرایط خاص جوی در روی زمین دیده می شود و پس از جفت گیری ، دوباره به اعماق زمین باز می گردد و 17 سال در آنجا می ماند.
دوره بعدی كه این جیرجیرك دیده می شود و مورد بررسی قرار می گیرد در سال 2030 است؛ تحقیقات در این زمینه با سرعت و دقت بالایی در حال انجام است.
درصورت دستیابی به این تكنولوژی، ارتباطات كشتی به كشتی و عملیات نجات متحول می شود.
محققان برنامه های كاربردی فراوانی را در راستای این طرح پیش بینی كرده اند.
متخصصان معتقدند كه با مطالعه این مكانیسم و توسعه آن، می توان در مورد افرادی كه تارهای صوتی آسیب دیده دارند، راهكارهای نوینی را ارایه داد.
علمی (6) ** 9259**1581
تهران – محققان مركز جنگ نيروي دريايي آمريكا (NUWC) مطالعات جديدي را در مورد نحوه توليد صداي جيرجيرك آغاز كرده اند.