۲۴ شهریور ۱۳۹۲، ۱۱:۲۰
کد خبر: 80816248
T T
۰ نفر
خرمای قصرشیرین چشم به راه صنایع تبدیلی و بسته بندی مناسب

قصرشیرین - قصرشیرین از گذشته های دور خاستگاه خرما بوده و باغداران این شهرستان با اصول كاشت و نگهداری خرما آشنایی كامل دارند ولی نبود بسته بندی مناسب و صنایع تبدیلی از مشكلات نخل داران این شهرستان است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، كشاورزان قصرشیرین از دیرباز به نخل داری مبادرت كرده اند، و وجود نخل های با سن بیش از 70 سال دلیلی بر صحت این ادعاست.

به نظر می رسد همسایگی با كشور عراق، و رفت و آمد مردم قصرشیرین با این كشور كه از تولیدكنندگان مهم خرما در جهان به شمار می رود، از دلایل عمده توسعه باغات خرما در این شهرستان است، به طوریكه به اذعان بیشتر خرماكاران قدیمی رقم 'اشرسی' از عراق وارد این منطقه شده و به دلیل كیفیت و عملكرد بالای آن توسعه یافته است.

به دلیل جنگ تحمیلی بخش عظیم نخلستان های قصرشیرین ازبین رفت و آثار ناشی از اصابت گلوله و تركش در بیشتر نخیلات این شهرستان هنوز به وضوح قابل مشاهده است.

همچنین به دلیل خالی شدن قصرشیرین از سكنه به مدت 15 سال توسعه نخیلات امكان پذیر نبود، كه در صورت نبود این مشكلات، نخیلات در این منطقه به بیش از 10هزار هكتار می رسید.

شهرستان قصرشیرین شامل دهستان های فتح آباد و نصرآباد در حاشیه رودخانه الوند و بخش سومار است كه عمده نخیلات در حاشیه رودخانه الوند واقع شده است.

بسته به دمای هوا و نوع رقم عملیات تكریب و گرده افشانی خرما هر ساله از 15 فروردین آغاز، و تا اواسط اردیبهشت به طول می انجامد و برداشت این محصول نیز بسته به رقم از 15 شهریور آغاز، و در برخی ارقام مانند 'اشرسی' تا اواسط مهر ادامه می یابد.

مهمترین ارقام خرمای موجود در قصرشیرین شامل ارقام زاهدی، ارزق، خضراوی، جعفری و اشرسی است و این شهرستان تنها منطقه ای در كشور است كه دارای خرمای رقم اشرسی است.

رقم اشرسی از نظر عملكرد كیفیت میوه و بازار پسندی نسبت به سایر ارقام ارجحیت دارد و به واسطه همین عملكرد بالا كه گاهی تا 400 كیلوگرم در هر نخل می رسد، تاكنون چند بار شهرستان قصرشیرین عنوان بالاترین عملكرد خرمای كشور را به دست آورده است.

هر سال در اوایل فصل بهار نخل داران اقدام به گردافشانی درختان خرما می كنند كه ارتفاع بلند درخت خرما و سنتی بودن سیستم گردپاشی و استفاده نشدن از ادوات مكانیكی، از مشكلات عمده نخل داران است.

یك نخل دار با سابقه قصرشیرین می گوید: نرخ بالای گرده دهی و تكریب خرما همواره مورد گلایه نخل داران این شهرستان بوده، كه به دلیل ارتفاع زیاد درختان نخل، دستمزد كسانی كه از درختان نخل بالا می روند و عملیات چیدن خرما و یا گرده افشانی را انجام می دهند، بسیار زیاد است و باعث شده كه سود چندانی برای نخل دار كه یكسال برای تولید محصول خرما تلاش می كند، حاصل نشود.

'مجتبی حاجیمرادیان' افزود:نبود بسته بندی خرما، نبود برند مشخص، نبود قیمت گذاری مناسب، بروز آفت، وجود علف های هرز، بالا بودن نرخ نهاده ها و سم، گرد و غبار و خشكسالی از دیگر چالش های اقتصاد كشاورزی در بخش تولید خرماست.

' مهدی ابوقداره' دیگر نخل دار قصرشیرینی گفت: نبود بازاریابی مناسب، و نبود مكانی مناسب برای فروش محصول خرما، و نبود تبلیغات مناسب از دیگر مشكلات نخل داران قصرشیرینی است.

وی افزود: هر سال شاهد افزایش قیمت نهاده های تولید مانند كود، سم، هزینه برداشت و بسته بندی و نگهداری هستیم، و به همین دلیل دیگر كشت محصول برای كشاورز به صرفه نیست.

شهرستان قصرشیرین دارای انواع مختلفی از خرما از جمله خرمای خشك و نیمه خشك است كه با تفكیك و بسته بندی شكیل و مرغوب این نوع خرماها می توان، بازارهای صادراتی و هدف را مورد توجه قرار داد و ارز آوری مناسبی برای كشورمان به ارمغان آورد.

نخل‌داری و تولید خرما، از مشاغل پرمشقت است و نخل‌داران انتظاری به جا دارند كه حاصل كار شبانه‌روزی آن ها در طول یك‌ سال، تناسبی با زحمت‌، هزینه، و خون‌ دلی كه خورده‌اند، داشته باشد، تا بتوانند از این طریق هزینه‌های یك سال خانواده خود را تامین كنند.

خرما از درختانی است كه در سال یك ‌بار محصول می‌دهد و نخل‌ داران حاصل تلاش یك‌ ساله خود را در زمان برداشت این محصول می‌گیرند و باید با درآمد حاصله، یك سال را سپری كنند.

برای بارور كردن محصول، هرس كردن شاخه‌ های نخل و همچنین برداشت محصول، نیاز است كه باغبان‌ها در طول سال چندین بار ارتفاع بلند نخل را طی كنند تا به بالای آن برسند و این كار سخت خطرات زیادی را هم برای آنها در پی دارد.

سختی كار در ارتفاع نخیلات و تعداد كم فعالان این عرصه سبب می‌شود كه كار بر روی نخیلات و پرداخت هزینه بالا به باغبان‌ها هزینه‌ها تولید خرما را برای نخل‌داران بالا ببرد.

بیشتر باغداران انبار یا فضای مناسبی برای ذخیره خرمای خود ندارند و ناچارند كه خرمای خود را پیش از برداشت و یا بلافاصله پس از برداشت به فروش برسانند، كه این از مهمترین مشكلات نخلداران است.

صنایع ‌تبدیلی نیز در ایجاد بازار مناسب برای فروش خرما نقش بسیار مهمی دارد، و حمایت دولت از بخش خصوصی و ایجاد زیرساخت‌ های مناسب در این زمینه می‌تواند باعث افزایش كیفیت خرمای عرضه شده و تشویق نخل داران برای توسعه و تولید این محصول با ارزش باشد.

سرپرست جهاد كشاورزی قصرشیرین نیز با اشاره به اینكه چند روزی است كه برداشت خرما از نخیلات این شهرستان آغاز شده، پیش بینی كرد امسال بیش از دو هزار و 320 تن خرما در این شهرستان برداشت شود.

' رضا محمدی' افزود: سطح زیركشت نخیلات در این شهرستان 575 هكتار است كه از این میزان 245 هكتار بارور و 330 هكتارغیر مثمر بوده و هنوز به مرحله باردهی نرسیده اند.

وی گفت: برداشت خرما تا اواسط مهر ادامه دارد و امسال با عملكرد 5/9 تن در هكتار شاهد 10 تا 15 درصد افزایش تولید خرما در نخیلات این شهرستان هستیم.

محمدی، در ادامه به ظرفیت های خاص این شهرستان در زمینه تولید خرما اشاره كرد و افزود: قصرشیرین تنها منطقه استان كرمانشاه و حتی بخش شمال غربی كشور است كه بواسطه شرایط خاص اقلیمی، امكان پرورش نخیلات و تولید خرما را دارد.

وی گفت: هر سال به تناسب اراضی آبی موجود 15 تا 20 درصد به سطح زیركشت نخیلات اضافه می شود و پیش بینی می شود در سال های آینده با توجه به احداث و بهره برداری از منابع آبی و سدهای موجود، بیش از 90 درصد اراضی شهرستان به آبی تبدیل شود كه از این طریق شاهد توسعه چشمگیر باغات میوه بویژه نخیلات این شهرستان باشیم.

قصرشیرین در غرب استان كرمانشاه بیش از 25 هزار نفر جمعیت و دارای 29 هزار و 188هكتار اراضی كشاورزی و باغ است.ك/4

1234/567/ 640
۰ نفر