۹ دی ۱۳۹۲، ۱۴:۵۸
کد خبر: 80973911
T T
۰ نفر

ناكامی ها و چالش های دولت اوباما در سال 2013

۹ دی ۱۳۹۲، ۱۴:۵۸
کد خبر: 80973911
ناكامی ها و چالش های دولت اوباما در سال 2013

تهران- ایرنا- سال جاری میلادی در حالی در آمریكا به پایان می رسد كه دولت 'باراك اوباما' اولین رییس جمهوری سیاهپوست این كشور، چالش ها و ناكامی های گسترده ای را در حوزه های داخلی و خارجی تجربه كرده است.

هنگامی كه 'باراك اوباما' در سال 2008(1387) با سیاست 'تغییر' در كاخ سفید ساكن شد، بساری بر این باور بودند كه شاید با سیاست تغییر آمریكا بتواند از معضلات گسترده اقتصادی به صورت بحران مالی و سیاسی بویژه بحران سیاست خارجی خارج شود و اوباما در سخنرانی آغاز دوران ریاست جمهوری خود به شهروندان آمریكایی قول داد 'رییس جمهوری بهتری' شود.

اوباما اگرچه توانست در دوره اول ریاست جمهوری خود (سال های 12-2008) تا حدودی ثبات را به جامعه آمریكا تزریق كند اما این ثبات به نحوی نتوانست در دور دوم (2012- تاكنون) تداوم داشته باشد و در حوزه هایی، دولت آمریكا دچار چالش هایی شد كه بخشی از این چالش ها به ناكارآمدی دولت اوباما در حوزه سیاست داخلی و سیاست خارجی و بویژه در یك سال گذشته بازمی گردد. با توجه به این موضوع می توان كارنامه دولت اوباما را در سالی كه گذشت یعنی سال 2013(92-1391) در حوزه های داخلی و خارجی مورد بررسی و واكاوی قرار داد.

** حوزه داخلی

----------------

در حوزه داخلی، دولت اوباما با دو چالش عمده در سال 2013 روبرو شد كه از همان ابتدای آغاز این سال تاكنون نتوانسته بر آن فایق آید. اوباما در این سال افزایش خشونت ورزی و بهره گیری از سلاح گرم در حوزه عمومی و نیز افزایش اختلاف با كنگره را تجربه كرد.

- نخست اینكه آمریكا از جمله كشورهایی است كه خشونت در آن طی سال های اخیر به دلیل آزادی حمل سلاح افزایش یافته و به دلیل همین آزادی، خشونت به بخشی از هویت این كشور تبدیل شده است. در این قالب، از همان اواخر سال 2012 (دی ماه 1391)، وقوع حادثه مدرسه 'سندی هوك' شهر 'نیوتاون' ایالت كانیتكت كه به كشته شدن 26 نفر، شامل 20 دانش‌آموز و 6 نفر از كاركنان دبستان انجامید، جامعه و دولت آمریكا را تكان داد. در حالی كه بسیاری به دنبال ایجاد آرامش بودند، روز دوشنبه 26 فروردین(15 آوریل 2013) نیز خبر وقوع انفجاری در شهر بوستون آمریكا كه به كشته شدن سه تن و زخمی شدن176 نفر انجامید، جهان سیاست را بشدت زیر تاثیر خود قرار داد.

اگر به این پرونده، پرونده تبرئه 'جورج زیمرمن' پلیس سفیدپوست آمریكایی را كه یك نوجوان سیاهپوست را به قتل رسانده بود نیز اضافه كنیم متوجه خواهیم شد كه تا چه میزان خشونت و خشونت ورزی در جامعه آمریكا رسوخ پیدا كرده است. این در حالی است كه انجمن ملی سلاح آمریكا (NRA) بعنوان بزرگترین و قدرتمندترین لابی در درون ساختار تصمیم سازی و كنگره این كشور از قدرت بالایی برخوردار است و همواره تلاش كرده تا قوانین و مقررات مربوط به آزادی سلاح را كنترل كند.

در این قالب، هنگامی كه پس از واقعه شهر نیوتاون باراك اوباما از اعمال محدودیت در حمل سلاح و بازنگری در قوانین مربوط به آن سخن به میان آورد بسیاری در واشنگتن و شهرهای دیگر این كشور علیه لغو و یا محدودیت این قانون تظاهرات كردند.

بر این اساس به نظر می رسد كه گسترش خشونت هویتی و نهادینه شدن خشونت در درون جامعه آمریكا یكی از ناكامی های دولت اوباما در سال 2013 محسوب می شود كه وی هنوز نتوانسته بر چالش های آن غلبه كند.

- دوم اینكه، دولت اوباما كه از زمان روی كار آمدن در سال 2008 تاكنون با میراثی از مشكلات گسترده به لحاظ اقتصادی در داخل روبرو بوده، هنوز نتوانسته این مشكلات را با وجود اختلاف های گسترده سیاسی در كنگره به سرانجام مناسبی برساند. مشكلاتی كه طیف مختلفی از توافق بر سر بودجه مالی سال 2013 آمریكا تا سیاست های بیمه درمانی را در برمی گیرد. در آخرین مورد از اختلاف میان دولت اوباما و كنگره و به ویژه مجلس نمایندگان، كاخ سفید از نخستین دقایق بامداد سه‌شنبه 9 مهر(1 اكتبر 2013) بخش‌هایی از دولت این كشور را تعطیل اعلام كرد.

در این تعطیلی حدود 800 هزار نفر از كارمندان بخش های غیرضروری دولت به خانه هایشان رفته و از حدود 3/1 میلیون نفر نیز در خواست شده تا بدون دستمزد بر سر كارهایشان حضور یابند. این تصمیم بعد از آن اتخاذ شد كه مجلس نمایندگان آمریكا كه اكثریت آن در دست جمهوری‌خواهان است، لایحه بودجه دولت را رد كرد.

یكی از ناكامی های بزرگ دولت اوباما از سال 2008 یعنی زمانی كه بر سر كار آمده است، كنترل بحران اقتصادی بوده و اوباما طی سال های گذشته هنوز نتوانسته بحران اقتصادی و فضای روانی ناشی از آن را كنترل نماید. در چنین شرایطی اختلاف میان رویكردهای اقتصادی دولت اوباما و كنگره آمریكا بیش از پیش نمود یافت كه در نهایت این اختلاف به رد لایحه بودجه و تعطیلی دولت منجر شد.

** حوزه خارجی

-----------------

دولت اوباما طی سال 2013ناكامی و شكست های مختلفی در عرصه بین المللی داشته اما شاید بتوان گفت مهمترین شكست واشنگتن را طی سال میلادی در حال پایان را رسوایی جاسوسی سازمان امنیت ملی آمریكا موسوم به 'ان.اس.آ' دانست.

- رسوایی جاسوسی

هنگامی كه روزنامه انگلیسی گاردین در اواخر خرداد ماه 92، با پرده برداری از اقدام آژانس امنیت ملی آمریكا اعلام كرد كه این سازمان اطلاعات مربوط به مكالمات ده ها میلیون نفر از اتباع آمریكایی را ردیابی و جمع آوری كرده است، بسیاری از ناظران حوزه های امنیتی باور نداشتند كه این طرح، تنها محدود به فضای داخل آمریكا باشد و ممكن است كشورها و مناطق دیگر جهان را نیز نشانه رفته باشد.

پس از این مساله بود كه افشاگر اصلی این موضوع در گاردین یعنی 'ادوارد اسنودن' كارمند و پیمانكار پیشین آژانس امنیت ملی آمریكا به سوژه خبری بسیاری از رسانه ها تبدیل و سپس با سر و صدای زیاد به روسیه پناهنده شد.

بر اساس اسناد منتشر شده اسنودن، مشخص شد كه آژانس امنیت ملی آمریكا در چارچوب دستور اوباما، سال‌ها تلفن‌های‌ همراه و وسایل ارتباطی میلیون‌ها آمریكایی و اروپایی را شنود می‌كرده است.

بعدها نام 'آنگلا مركل' صدراعظم آلمان و بسیاری از مقامهای اروپایی و كشورهای آمریكای لاتین نیز در فهرست شنود این آژانس مشخص شد.

شاید بتوان گفت نقطه اوج رسوایی جاسوسی دولت اوباما و انتقادها را می توان اعتراض دولت آلمان از وی دانست. دولت آلمان در دوم آبان 1392 در اقدامی بی سابقه سفیر آمریكا را احضار كرد و سپس سران كشورهای آمریكای لاتین و بویژه 'دیلما روسف' رییس جمهور برزیل، در اجلاس اتحادیه كشورهای آمریكای جنوبی موسوم به 'مركوسور' از دولت اوباما بشدت انتقاد و حتی سفر خود به واشنگتن را لغو كرد.

**جمع بندی

-------------

دولت بارك اوباما در حالی سال میلادی را به پایان می رساند كه چالش ها و ناكامی های گستردهای در حوزه داخلی و خارجی از گسترش خشونت در داخل و افزایش اختلاف با كنگره تا رسوایی جاسوسی را تجربه كرده است.

این ناكامی ها بخشی ناشی از ناكارآمدی دولت اوباما در مدیریت بحران اقتصادی در داخل و نیز بخشی ناشی از ضعف در مدیریت چالش های خارجی است.

از سهراب انعامی - گروه تحقیق و تفسیر خبر

تحقیق**2040**1358