۱۲ بهمن ۱۳۹۲، ۱۴:۱۰
کد خبر: 81020893
T T
۰ نفر

سالمندان را دريابيم

۱۲ بهمن ۱۳۹۲، ۱۴:۱۰
کد خبر: 81020893
سالمندان را دريابيم

تهران - ايرنا -مدير كارگروه جامعه شناسي سالمندي انجمن جامعه شناسي ايران با اشاره به اين كه سازمان هاي دولتي برنامه ريزي جدي براي سالمندان انجام نداده اند، نسبت به افزايش مشكلات آنان ابراز نگراني كرد.

دكتر 'عاليه شكربيگي' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعي ايرنا با اعلام اين مطلب افزود: شروع سالمندي دوره اي جديد از چرخه زندگي انسان به شمار مي رود كه در صورت فراهم شدن امكانات و شرايط لازم، مي تواند دوره اي باشد كه سالمند بتواند تولدي دوباره را آغاز كند.

وي افزود: بايد امكاناتي كه در اين دوره در اختيار فرد سالمند قرار مي گيرد به گونه اي باشد كه بتواند نيازهاي فردي، اجتماعي و فرهنگي آن فرد را تامين كند تا ديگر احساس تنهايي و كمبود نداشته باشد.

شكربيگي با اشاره به اينكه نگراني هايي در اين زمينه وجود دارد، اظهار داشت: با توجه به اينكه از نظر اجتماعي، سازمان هاي دولتي برنامه ريزي هاي جدي در اين دوره از زندگي انجام نداده اند، نگراني هايي در اين زمينه افزايش مشكلات آنان وجود دارد.



** مدرن گرايي معضلي جدي در دوره زندگي سالمندان

وي در ادامه تصريح كرد: تا پيش از دوره مدرنيته در اغلب خانواده ها فرد سالمند به عنوان پيشكسوت و حلال مشكلات به ويژه براي جوانان به شمار مي رفت اما امروز جوانان چندان اهميتي به سخنان سالمندان نمي دهند.

مدير كارگروه جامعه شناسي سالمندي انجمن جامعه شناسي ايران اضافه كرد: با توجه به اينكه شكل خانواده ها تغيير كرده، شرايط زندگي اجازه نمي دهد كه پدر و مادر يك خانواده به عنوان سالمندان در كنار آنان باشند، اگر هم سالمندان در كنار فرزندان خود باشند ، تنها هستند.



** زود رنجي و انتظار مرگ تدريجي متاثر از روند مدرنيزاسيون در ايران و جهان

دكتر شكربيگي افزود: علاوه بر احساس تنهايي در خانواده ها در دوران مدرنيته، ‌افسردگي، زودرنجي و انتظار مرگ تدريجي از ديگر عواملي است كه يك فرد سالمند مجبور به تحمل و تجربه آنها است.

مدير كارگروه جامعه شناسي سالمندي انجمن جامعه شناسي ايران گفت: در صورتي كه سازمان ها متوجه اين مهم شوند و براي ساماندهي وضعيت سالمندان كاري انجام دهند، دير نيست چرا كه شخص سالمند سرمايه اجتماعي ماست.



** نسل چهارم توجه به تجربيات سالمندان ندارند

وي اضافه كرد: متاسفانه در نسل چهارم جامعه شكاف نسلي به وجود آمده است به گونه اي كه افراد جوان توجه اي به حرف و تجربيات افراد سالمند ندارند و به واسطه وجود اين مشكلات سالمندان مرحله اي از پايان زندگي خود را مي بينند.



** برخي خانواده هاي سنتي ارتباط بهتري با سالمندان دارند

مدير كار گروه جامعه شناسي سالمندي انجمن جامعه شناسي ايران در ادامه گفت: حضور سالمندان و نگرش آنان متفاوت است به طوري كه در برخي از خانواده هاي سنتي ارتباط با سالمند بهتر است و گوشه اي از تنهايي سالمندان از اين طريق رفع مي شود.

وي تصريح كرد: اما در خانواده هاي مدرن و با حضور زنان در عرصه هاي مختلف اجتماعي و فرهنگي فرد سالمند خلا بيشتري را احساس مي كنند كه بايد از حضور سالمندان براي مشاركت، همدلي و همبستگي بيشتر در خانواده ها به خوبي استفاده شود.



** پيش رفتن ساختار جمعيت ايران به سمت سالمندي

مدير كل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت احوال كشور نيز در ارتباط با جمعيت سالمندان كشور گفت: پيش بيني ها نشان مي دهد كه تا حدود 25 تا 30 سال آينده رشد جمعيت متوقف مي شود و جمعيت رشد منفي مي يابد چرا كه ساختار جمعيت به سمت سالمندي مي رود.

'علي اكبر محزون' سهم جمعيت سالمندان در كشور را از سن 65 سال به بالا 7/5 (پنج مميز هفت) درصد و حدود چهار ميليون و 200هزار نفر عنوان كرد.

وي اظهار داشت: اگر براساس استاندارد سن سالمندي را از 60 سال به بالا در نظر بگيريم، سهم سالمندان كشور 2/8 (هشت مميز دو) درصد جمعيت يعني معادل شش ميليون و 200 هزار نفر مي شود.



** سالمندان ايران تا سال 1430 به 17 ميليون نفر مي رسد

مدير كل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت احوال كشور در ادامه گفت: براساس پيش بيني هاي صورت گرفته و كاهش نرخ باروري در كشور، سهم سالمندان بالاي 60 سال در جمعيت ايران در سال 1430 به 17 تا 18 درصد مي رسد كه به عبارت ديگر حدود 17 ميليون نفر فرد سالمند در ايران بسر مي برند.

وي با اشاره به اينكه با افزايش ميزان باروري و ايجاد تعادل جمعيتي مي توان بخشي از مشكلات در اين زمينه را برطرف كرد، گفت: به همين منظور در سال 1430 كشور ايران به ازاي هر چهار نفر از جمعيت يك نفر سالمند وجود خواهد داشت.

اجتمام(5)**7268**1436
۰ نفر