۱۰ خرداد ۱۳۹۳، ۸:۱۴
کد خبر: 81182613
T T
۰ نفر
شانزدهمین دوره جام جهانی - 1998 (فرانسه)

تهران - ایرنا - شانزدهمین دوره جام جهانی برای نخستین بار با حضور ‎ 32تیم و با انجام ‎ 64بازی به بزرگترین دوره این مسابقات تبدیل شد و هشت گروه چهار تیمی در 10 ورزشگاه به میدان رفتند.

به گزارش ایرنا، فرانسه پس از مكزیك و ایتالیا، سومین كشوری بود كه برای دومین بار میزبان جام جهانی می شد.

این كشور كه نخستین بار در سال 1938 میزبان این رویداد مهم بود، شرایط مناسبی را برای برگزاری با شكوه آخرین جام جهانی در قرن بیستم فراهم كرد.

دیدار افتتاح و پایانی در ورزشگاه جدید التاسیس 'استا دو فرانس' پاریس برگزار شد.

این مسابقات به طور متوسط بیش از ‎ 550میلیون تماشاگر در هر مسابقه داشت و در مجموع بیش از ‎ 36میلیارد نفر رقابت‌ها را از طریق تلویزیون تماشا كردند.

مسابقه فینال به تنهایی دو میلیارد نفر یعنی یك سوم كل جمعیت روی كره زمین تماشاگر داشت.



** فرانسه قهرمان شد

تیم ملی فوتبال فرانسه میزبان مسابقات كه تحت رهبری 'امه ژاكه' بدون شكست تا فینال پیش رفته بود، در این مرحله نیز در ورزشگاه ‎ 80هزار نفری استادوفرانس، برزیل را سه بر سفر مغلوب كرد و به قهرمانی رسید.



** زیدان ستاره تیم ملی فرانسه

ستاره فرانسه در این مسابقه 'زین‌الدین زیدان' بود كه پس از محرومیت به دلیل اخراج در دیدار با عربستان سعودی به تركیب تیمش بازگشت تا با دو گل فرانسه را به قهرمانی برساند.

در هر یك از این هشت گروه دو تیم از اروپا، یك تیم از آمریكا و یك تیم از آسیا یا آفریقا حضور داشتند و بدین ترتیب پراكندگی جغرافیایی نیز در این گروه‌بندی مشهود بود.



** حذف دوباره اسپانیا

در این دوره نیز در مرحله گروهی تیم‌های صاحب نام از دور رقابتها كنار رفتند، تیم همیشه مدعی، اما ناكام این رقابت ها یعنی اسپانیا با مربیگری 'خاویر كلمنته' پس از قبول شكست سه بر دو در برابر نیجریه در دیدار نخست و با وجود پیروزی شش بر صفر در برابر بلغارستان از راهیابی به مرحله بعد باز ماند و تیم‌های نیجریه و پاراگوئه به یك هشتم نهایی راه یافتند.

كلمبیا در گروهی كه رومانی شگفتی‌ساز، تیم انگلیس را 2 بر 1 مغلوب كرده بود، در مرحله نخست حذف شد.

اسكاتلند و جاماییكا اگر چه تسلیم برزیل و آرژانتین در گروه‌های خود شدند، اما هواداران پرشور این تیم‌ها گرمی خاصی به رقابت ها بخشیدند.

مراكش نیز این دوره را با ناكامی ترك كرد، زیرا در آخرین دقیقه بازی برزیل با نروژ یك ضربه پنالتی به سود تیم اسكاندیناوی اعلام شد و این تیم مدافع عنوان قهرمانی را شكست داده و به عنوان تیم دوم به مرحله بعد راه یافت.



** آرژانتین - انگلیس، زیباترین مسابقه یك هشتم نهایی

در مرحله یك هشتم نهایی شاید زیباترین رقابت بین آرژانتین و انگلیس در سنت اتین به نمایش گذاشته شد، جایی كه در دیداری زیبا با رد و بدل شدن چهار گل بازی در نهایت به تساوی و سپس به وقت اضافه و ضربات پنالتی كشیده شد، اما این تیم آمریكای جنوبی بود كه با درخشش دروازه‌بان خود ' كارلوس روآ' و دفع ضربه آخر پنالتی كه توسط 'دیوید بتی' زده شد به یك چهارم نهایی راه یافت.



** لوران بلان زننده اولین گل طلایی جام جهانی

تیم میزبان جام جهانی با اطمینان و با انجام بازی‌های نه چندان دلچسب راه خود را می‌پیمود. پس از نتایج بسیار خوب در دور گروهی در این مرحله به تیم سخت كوش پاراگوئه رسید كه در این دیدار نخستین گل طلایی جام جهانی به وسیله 'لورن بلان' مدافع میانی فرانسه در دقیقه ‎ 113به ثمر رسید.

این تیم در یك چهارم نهایی به مصاف ایتالیای همیشه مدعی رفت و این بار شانس با تیم میزبان همراه بود، زیرا بازی بار دیگر به تساوی كشیده شد و در ضربات پنالتی این 'لوییجی دی باجو' بود كه با گل نكردن آخرین ضربه، میزبان را به نیمه نهایی هدایت كرد.



** كرواسی تیم شگفتی ساز جام

در نیمه نهایی میزبان به مصاف تیم شگفتی ساز این دوره یعنی كرواسی رفت كه در نخستین حضور خود در جام جهانی پس از فروپاشی یوگسلاوی سابق توانسته بود آلمان مدعی را در یك چهارم نهایی 3 بر 0 شكست دهد.

این تیم به رهبری 'میروسلاو بلاژویچ' و با گلزنی 'داور شوكر' توانست تا این مرحله پیش بیاید.

در دقایق نخست نیمه دوم باز هم این بازیكن كرواسی را 1 بر 0 پیش انداخت، اما 'لیلیان تورام' كه در آن زمان عنوان بهترین دفاع راست جهان را به خود اختصاص داده بود، اولین و دومین گل خود را وارد دروازه كروات‌ها كرد تا میزبان راهی فینال شود.

در آن سو هم برزیل در رقابتهای حذفی شیلی و دانمارك و در نیمه نهایی هلند را مغلوب كرده بود.

در دیدار رده‌بندی نیز این كروات‌ها بودند كه هلند ناكام از كسب عنوان قهرمانی را 2 بر 1 شكست دادند و به مقام سوم جهان نایل شدند.



** فینال برزیلی - فرانسوی

در روز دوازدهم ژوییه، روز افتخار بزرگ، دو تیم برزیل و فرانسه به مصاف هم رفتند، یكی چهار بار قهرمان جام جهانی شده بود و دیگری با استفاده از امتیاز میزبانی قصد داشت برای نخستین بار به این افتخار دست یابد.

ورزشگاه استا دو فرانس پاریس مملو از هوادارنی بود كه می‌خواستند قهرمانی تیم ملی كشورشان را به رهبری 'امه ژاكه' جشن بگیرند.

این مربی كه به دلیل كنار گذاشتن بازیكنان بزرگی مانند 'اریك كانتونا' و 'دیوید ژینولا' همواره مورد انتقاد قرار می‌گرفت حال فرصت یافته بود توانایی‌های خود را به نمایش بگذارد.

'زین‌الدین زیدان' هافبك طراح و خلاق 'آبی ها' در دقایق ‎27 و ‎ 45با ضربه سر دو گل مشابه را وارد دروازه برزیلی كرد كه گویا نشانی از برزیل همیشگی نداشت. اگر چه میزبان از دقیقه ‎ 68به دلیل اخراج ' مارسل دزایی' 10 نفره بازی را ادامه می‌داد، اما حتی در یك ضد حمله در دقایق پایانی توسط 'امانوئل پتی' به گل سوم نیز دست یافت.

هنگامی كه سوت پایان بازی به وسیله 'سعید بلقولا' داور مراكشی و تنها داور آفریقایی كه دیدار نهایی جام جهانی را قضاوت كرده است، به صدا در آمد شاید خوشحال‌ترین مرد میدان كسی نبود جز 'دیدیه دشام' كاپیتان تیم ملی فرانسه كه باید تا دقایقی دیگر پرافتخارترین جام را به روی دستان خود می‌برد.

میلیونها فرانسوی آن شب را تا صبح در خیابانهای پاریس به جشن و پایكوبی پرداختند.

تیم ملی فوتبال فرانسه برای نخستین بار قهرمان جام جهانی شد، افتخاری كه شاید سالها تكرار آن طول بكشد.



** بهترین‌های جام

قهرمان: فرانسه

نایب قهرمان: برزیل

سوم : كرواسی

چهارم: هلند



** آقای گل: داوور شوكر با ‎ 6گل زده

** برنده جایزه بهترین بازیكن: رونالدو

** جایزه بازی جوانمردانه فیفا: فرانسه و انگلیس

** جایزه فیفا برای بهترین تیم: فرانسه

** جایزه یاشین برای بهترین دروازه‌بان: فابیان بارتز



** اسطوره‌های جام جهانی ‎1998

- 'دیدیه دشام' (فرانسه، تولد ‎1968)

با سابقه‌ترین بازیكن فرانسه با ‎ 103مسابقه ملی كه قهرمان تیمش در جام جهانی ‎ 1998 بود.

دشام گرچه مهارت برخی از هم ‌تیمی‌های خود را نداشت، اما یكی از بازیكنان كلیدی فرانسه در جام جهانی ‎ 1998بود كه فرصت‌های بسیاری را برای مهاجمان این تیم به وجود آورد.

وی پس از كاپیتانی فرانسه در قهرمانی یورو ‎ 2000از تیم ملی و در سال ‎ 2001از فوتبال باشگاهی خداحافظی كرد.

- 'لوران بلان' (فرانسه، تولد ‎1965)

بازیكن میانی تیم ملی فرانسه كه پس از ناكامی این تیم در صعود به جام جهانی ‎ 1994 تصمیم به خداحافظی گرفت، اما بلافاصله نظرش را تغییر داد.

وی نقش تعیین‌ كننده ای در قهرمانی فرانسه در جام جهانی ‎ 1998داشت، اگر چه فرصت حضور در دیدار پایانی را به دلیل اخراج در مسابقه با كرواسی در مرحله نیمه نهایی از دست داد.

خونسردی او هنگام فشار حریف و توانایی بی‌نظیرش در تشخیص خطر، خیلی زود او را به یكی از بهترین مدافعان جهان در دهه ‎ 1990تبدیل كرد.

بلان پس از قهرمانی فرانسه در مسابقات یورو ‎ 2000از تیم ملی خداحافظی كرد، اما در تیم منچستریونایتد بازی می‌كرد.

- 'میشل لادروپ' (دانمارك، تولد ‎1964)

وی سابقه حضور در دو جام جهانی را دارد و با حضور در باشگاه‌هایی همچون یوونتوس، بارسلونا، رئال مادرید و آژاكس بهترین بازیكن تاریخ فوتبال دانمارك بوده است.

لادروپ با مهارت بالای خود در حفظ تعادل و كنترل توپ اولین بار در جام جهانی ‎ 1986حضور یافت و در آن مسابقات یك گل دیدنی در جریان پیروزی شش بر یك مقابل اروگوئه به ثمر رساند.

وی پس از درگیری با 'ریچارد مولر نیلسن'، حضور در تركیب بازیكنان دانمارك هنگام قهرمانی در مسابقات جام ‎ 1992ملت های اروپا و بزرگترین دستاورد بین المللی تیم ملی كشورش را از دست داد،‌ اما بعد به همراه برادرش 'برایان' به جام جهانی ‎ 1998فرانسه بازگشت و پس از شكست ‎ 3بر ‎ 2مقابل برزیل در یك چهارم نهایی از فوتبال خداحافظی كرد.

** برترین گلزنان جام جهانی ‎1998

'داور شوكر' (كرواسی) ‎ 6گل

'گابریل باتیستوتا' (آرژانتین) ‎ 5گل

'كریستان ویه‌ری' (ایتالیا) ‎ 5گل

'مارچلو سالاس' (شیلی) ‎ 4گل

'رونالدو' (برزیل) ‎ 4گل

'لوییس هرناندز' (مكزیك) ‎ 4گل



** آیا می‌دانید كه؟

- در جام جهانی ‎' 1998ژائو هاولانژ' پس از ‎ 24سال از ریاست فیفا كناره‌گیری كرد و 'سپ بلاتر' سوییسی در رقابتی تنگاتنگ با 'لنارت یوهانس' رییس یوفا به عنوان جانشین وی انتخاب شد.

- 'لوتار ماتیوس' با قرار گرفتن در تركیب بازیكنان 'برتی فوگتس' برای پنجمین بار در مسابقات جام جهانی حضور یافت و با ركورد قبلی برابری كرد.

- 'دیوید بكام' دومین بازیكن انگلیسی بود كه به دلیل خطا روی 'دیه‌گو سیمونه' در دیدار مقابل آرژانتین در مسابقات جام جهانی اخراج شد.

- 'روبرت پروسینكی' از كرواسی تنها بازیكنی است كه با گلزنی در این مسابقات، برای دو كشور متفاوت در جام جهانی گلزنی كرده است.

او پیشتر در دیدار یوگسلاوی برابر امارات متحده عربی در جام جهانی ‎1990 گلزنی كرده بود و این بار برای كرواسی مقابل جاماییكا در دور نخست گل زد.

- 'ابه سند' از دانمارك سریعترین گل توسط یك بازیكن تعویضی را به نام خود ثبت كرد. وی ‎ 16ثانیه پس از ورود به زمین در جریان پیروزی ‎ 4بر یك برابر نیجریه گلزنی كرد.

- ‎ 22كارت قرمز مسابقات فرانسه، ركورد ‎ 16كارت قرمزی را كه در جام جهانی ‎ 1990ثبت شده بود، پشت سر گذاشت.

- 'ریگوبرت سانگ' كامرونی به عنوان تنها بازیكنی كه در مسابقات جام جهانی بیش از یك بار اخراج شده است، شناخته شد. كارت قرمز او در دیدار برابر شیلی، دومین كارت قرمزی بود كه پس از اخراج مقابل برزیل در جام جهانی ‎ 1994دریافت كرد.

- 'مارسل دزایی' مدافع فرانسه سومین بازیكنی بود كه در فینال جام جهانی اخراج می‌شد.



** تركیب بازیكنان تیم ملی فرانسه قهرمان جام جهانی ‎1998

دروازه‌بانان: فابین بارتز، برنارد لاما، لیونل چاربونیه.

مدافعان: لارن بلان، مارسل دزایی، فرانك لبوف، لیلیان تورام، وینسنت كاندلا، بیكسنته لیزارازو

هافبك‌ها: آلیان بوگسیان، امانوئل پتی ، دیدیه دشام، پاتریك ویه‌را، كریستیان كارمبو، زین‌الدین زیدان

مهاجمان: یوری یوركائف، روبرت پیرر، برنارد دیومنده، دیوید ترزگه، كریستوف دوگاری، استفان گویوارچ، تیه‌ری هانری

سرمربی: امه ژاكه

ورزشی**9126**1590