عبدالله بهرامی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: به دلیل عدم حمایت از صادرات فرش دستباف، صادرات فرش ایران هم اكنون با میزان تولید برابر شده است.
وی توضیح داد: یكی از مشكلات عمده در صنایع فرش تامین مواد اولیه است كه هم اكنون به طور عام از خارج وارد می شود.
وی ادامه داد: افزایش نرخ ارز، مشكل در گشایش اعتبار، تحریم ها، حمایت نكردن از تولید و ناتوانی در دسترسی به مواد اولیه موجب شد كه صنعت فرش ایران در سالهای اخیر با مشكلات متعددی مواجه شود.
وی گفت: هم اكنون 50 تا60 درصد پشم مورد استفاده در صنعت فرش داخلی از نیوزیلند و ابریشم نیز از دیگر كشورها وارد می شود.
وی افزود: به غیر از بخش اندكی از رنگهای سنتی و گیاهی كه در ایران تهیه می شود، بقیه رنگهای مورد نیاز این صنعت از كشورهای آلمان و چین وارد می شود.
بهرامی گفت: كیفیت فرش ایران به دلیل بكار نگرفتن رنگهای ثابت كاهش یافته است و در روند تولید نظارت دقیقی صورت نمی گیرد و به همین دلیل تولیدكنندگان از كالاهای بی كیفیت بیشتر استفاده می كنند.
** هنوز هم جایگاه مطلوبی داریم
رئیس اتحادیه فرش دستباف گفت: هنوز هم مقام جهانی ایران در خصوص صنعت فرش بالا است اما در صورتی كه این صنعت حمایت نشود، این جایگاه را از دست خواهیم داد.
وی یادآور شد: كشورهایی نظیر تركیه، افغانستان، نپال و هند با اندیشه صنعتی به تولید فرش می پردازند، پس باید به تولید فرش به عنوان یك صنعت ارزشمند نگاه كرد تا بتوان جایگاه جهانی آن را حفظ كرد.
** نظارت اندك است
وی درباره موضوع نظارت بر تولید فرش، گفت: متاسفانه هر بخشی برای خود به شكل مجزا كار می كند. نظارت در مواد اولیه نداریم، نظارت بر تولید نداریم و حمایتی از حضور فرش ایرانی در نمایشگاههای بین المللی صورت نمی گیرد.
وی گفت: در دهه 70 سالانه هفت میلیون مترمربع تولید فرش داشتیم كه هم اكنون این میزان به 2میلیون مترمربع كاهش یافته است.
** سرمایه های كشور به صنعت ساختمان رفت
بهرامی گفت: متاسفانه در سالهای گذشته بیشتر سرمایه های كشور به سوی صنعت ساختمان رفت و اقتصاد از حالت تولید محوری خارج شد.
وی گفت: وقتی نرخ سود بانكی 25درصد است دیگر تولید چه معنایی می تواند داشته باشد.
** شاغلان در صنعت فرش
وی تعداد شاغلان در صنعت فرش را به ازای هر مترمربع حداقل سه نفر ذكر كرد و گفت: هم اكنون حدود 6 میلیون نفر در این صنعت به كار اشتغال دارند كه متاسفانه در مقایسه با سالهای دهه 70 كه حدود 21 میلیون نفر در آن صنعت به كار اشتغال داشتند، كاهش چشمگیری به چشم می خورد.
** دولت تدبیر و امید انضباط مالی را پیشه خود كرده
وی مهمترین دستاورد دولت یازدهم را كه از حدود یكسال گذشته شروع شده، در صنعت فرش كشور انضباط مالی عنوان كرد و گفت: پیشتر صندوق مهر رضا(ع) به هر قالیباف سه میلیون تومان تسهیلات پرداخت می كرد كه فرد ممكن بود مدتی كار قالیبافی كند و بعد از یك دوره به سراغ كار دیگری برود.
وی ادامه داد: خوشبختانه در تفاهمنامه ای كه با سازمان آموزش فنی و حرفه ای كشور و همچنین صندوق مهر امام رضا(ع) از سوی اتحادیه فرش دستباف بسته شد، نظارت بر هزینه كرد تسهیلات افزایش یافته است.
وی گفت: طی ماههای گذشته 4300 نفر از طریق اعتباری كه دریافت كرده اند برای تولید فرش پس از آموزش و دریافت مواد اولیه و طرح به كار تولید می پردازند.
وی با بیان آنكه فعالیت بافندگان یادشده به شكل گروهی است و دیگر فرد با دریافت وام به تنهایی تولید نمی كند، افزود: تولید فرش با تضمین خرید است و به همین دلیل بافندگان نگرانی از فروش ندارند، ضمن آنكه سود نهایی با توجه به اینكه بافندگان به شكل سهامی عام كار می كنند بین آنها تقسیم خواهد شد.
بهرامی گفت: هم اكنون فرشهای تولیدی دارای شناسنامه هستند و می توان حتی بعد از گذشت چندین سال، تولید كننده فرش و مواد اولیه آن را شناسایی كرد.
بهرامی با تاكید بر اینكه هم اكنون بافندگان بیمه هستند و می توانند در سن بازنشستگی از مزایای آن بهره مند شوند، ادامه داد: اما تولیدكننده، طراح، رنگرز و سایر دست اندركاران با یك مزایا بیمه می شوند كه باید این رویه تغییر كند.
** سن طراحان فرش بالا رفته
بهرامی یادآور شد: هم اكنون سن برخی از طراحان و تهیه كنندگان مواد اولیه سنتی در كشور بالا رفته و بی تردید به علت آنكه نیروی جدیدی تربیت نشده، كسی جایگزین آنها نخواهد شد.
این فعال بخش صنعت كشور گفت: به طور مثال هم اكنون فقط یك رنگرز فرش در استان كردستان باقی مانده كه متاسفانه دیگر نیرویی جای او را نخواهد گرفت.
وی اظهار داشت: زمانی بود كه یك زن بافنده با افتخار از شغل خود سخن می گفت اما متاسفانه به دلیل اینكه در سالهای اخیر منزلت كار تولیدی افت كرده، دیگر بافندگان احساس گذشته را ندارند.
** می توانیم حرف اول را در صنعت فرش بزنیم
وی با اظهار خوش بینی از مساعدت دولت یازدهم در حمایت از تولید، گفت: ایران به لحاظ مواد اولیه، رنگهای سنتی و طراح و بافنده می تواند حرف نخست را در صنعت فرش در جهان بزند.
وی افزود: مواد اولیه خوبی برای صنعت رنگرزی سنتی در كشور داریم كه متاسفانه مغفول مانده و بجای آن رنگهای شیمیایی جایگزین شده اند.
وی اظهار داشت: دانشگاههای كشور نیروی انسانی كارآمدی را در حوزه صنعت فرش تربیت می كنند كه با حضور آنها صنعت فرش می تواند رونقی دوباره بگیرد.
اقتصام(4)9123**1558
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف؛
صادرات فرش ایران به یك سوم تقلیل یافته است
۲۰ خرداد ۱۳۹۳، ۱۰:۵۶
کد خبر:
81195103
تهران - ایرنا - مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف كشور گفت: صادرات فرش ایران كه در دهه 70 بیش از یك میلیارد دلار بود هم اكنون به 325 میلیون دلار تقلیل یافته است.