' مرتضي شريفي ' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در نوشهر، افزود: با وجود اقدامات صورت گرفته هنوز هم دغدغه ها و نگراني هايي در خصوص جنگل هاي كشور وجود دارد و روند تخريب جنگل ها ادامه دارد.
وي تصريح كرد: مقابله با فرآيند تخريب جنگل ها و منابع طبيعي نياز به عزم جدي تر مسوولان امر دارد و دغدغه هايي كه در اين خصوص از سوي مقام معظم رهبري و برخي مسوولان مطرح شده، اساسي است.
اين كارشناس مسايل جنگل به مصوبه اخير دولت در خصوص حذف بهره برداري از جنگل ها اشاره كرد و گفت: اين موضوع نشان از عزم دولت براي توقف فرآيند تخريب جنگل ها دارد، اما بايد ابهامات موجود نظير اينكه چه كساني بايد اين مصوبه را اجرا و پيگيري كنند، روشن شود.
شريفي در ادامه استفاده از نظرات كارشناسان اين حوزه و تامل و دقت نظر بيشتر در اينگونه موارد را ضروري دانست و اظهار داشت: جنگل هاي ايران در دنيا منحصر به فرد است و ما وظيفه داريم به خوبي از آن حفاظت كنيم.
***ضرورت حل مسايل اجتماعي و اقتصادي
اين پژوهشگر مسايل جنگل در ادامه حل و فصل مسايل اجتماعي و اقتصادي در ارتباط با موضوع تخريب جنگل ها را ضروري دانست و گفت: اكنون مسايل اقتصادي روستاها با مشكلاتي مواجه است و برخي از روستاها نيز توسعه پيدا نكرده است و همين امر باعث شده تا بهره برداري روستاييان از جنگل ها بيش از پيش افزايش يابد.
وي اجراي ناقص قانون هدفمندي يارانه ها در گذشته را عامل ديگري براي تشديد تخريب جنگل ها دانست و گفت: بايد براي اقتصاد روستاها فكري انديشيده شود تا از اين طريق از جنگل هاي كشور نيز محافظت شود.
شريفي برنامه ريزي درست در خصوص نحوه بهره برداري از جنگل ها را موضوع مهم و اساسي نام برد و اظهار داشت: با بخشنامه نمي توان بهره برداري را حذف كرد. بايد طرح تحول در مديريت جنگل ها داشته باشيم كه ابعاد مختلف از جمله مسايل اجتماعي و اقتصادي نيز بايد در آنها ديده شود.
وي با اشاره به اينكه قانون اصلي در اين خصوص را طبيعت به ما ديكته مي كند، گفت: بايد با اقدامات كارشناسانه و تشكيل كارگاه هاي آموزشي به سمت حركت هاي هدفمند در اين عرصه برويم. در قوانين نيز بايد مسايل فني مورد توجه قرار گيرد.
*** جنگل هاي ايران يك چهارم استاندارد جهاني
اين كارشناس مسايل جنگل با اشاره به اينكه بايد حداقل 10 درصد پوشش جنگلي داشته باشيم، گفت: ميزان جنگل هاي كشور تنها يك چهارم استانداردهاي جهاني است، بر اين اساس بايد در نحوه استفاده از جنگل ها تجديدنظر كنيم و فرآيند تخريب آنها را نيز متوقف كنيم.
شريفي تصريح كرد: برخي موضوع تبديل جنگل ها به باغ را مطرح مي كنند كه البته ظاهر آن گمراه كننده است اما در مواردي ديده شده كه چند سال بعد اين باغ ها نيز از بين رفته و تغيير كاربري داشته است.
*** قوانين صنفي مانع حفاظت از جنگل ها
وي تصويب برخي قوانين صنفي را نيز عاملي در تخريب جنگل ها عنوان كرد و اظهار داشت: برخي سازمان ها قوانيني را مصوب مي كنند كه اين قوانين خود مشكل زا است كه يكي از اين موارد قوانين مربوط به گردشگري است.
شريفي خاطرنشان كرد: بعضا بخشي از جنگل ها به اين موضوع اختصاص مي يابد كه مشكلات را ايجاد مي كند. در مجموع مي توان گفت كه با تضاد قوانين مواجه هستيم. هر بخش قوانيني براي خود تصويب مي كند كه متاسفانه اين قوانين هم افزاري ندارند و بعضا مقابل هم هستند.
*** قدمت جنگل هاي ايران تا 10 ميليون سال
اين پژوهشگر مسايل جنگل، جنگل هاي ايران را در دنيا بي نظير توصيف كرد و گفت: جنگل هاي ايران در امتداد منطقه رويش اروپا بوده كه بخش عمده اي از اين جنگل ها در دوران يخ بندان از بين رفته است. قدمت جنگل هاي هيركاني ايران را مي توان از 2.5 تا 10 ميليون سال پيش عنوان كرد.
وي تصريح كرد: اگر در حفاظت از اين جنگل ها تلاش نكنيم و روند تخريب ادامه يابد، مشابه چنين جنگل هايي در دنيا وجود ندارد. حتي بايد تلاش كنيم اين جنگل ها را به عنوان ميراث طبيعي به ثبت برسانيم. كشور آذربايجان كه تنها لكه هايي از جنگل هاي ما را در اختيار دارد در تلاش كه جنگل هاي خود را ثبت كند.
*** ضرورت ثبت جهاني جنگل هاي ايران
شريفي با تاكيد بر اينكه جنگل هاي ايران بايد به عنوان ميراث طبيعي جهاني ثبت شود، گفت: پس از ثبت اين جنگل ها بايد برنامه اي براي مديريت آن داشته باشيم.
وي تصريح كرد: به طور قطع اين شايسته نيست كه جنگل هاي بي نظير و ميليون ها ساله ايران محلي براي چراي دام ها شود.
اين كارشناس مسايل جنگل با انتقاد از سهم كم ايران از اعتبارات جهاني براي حفظ جنگل ها گفت: متاسفانه تا كنون نتوانسته ايم از سهم اعتبارات جهاني براي حفاظت و صيانت از جنگل ها استفاده كنيم.
وي تحريم هاي ظالمانه اعمال شده را در اين حوزه نيز مشكل آفرين دانست و گفت: يكي از عواملي كه باعث شده سهم ايران از اعتبارات جهاني تامين نشود، وجود اين تحريم ها است.
شريفي تصريح كرد: كشورهايي نظير كانادا و برخي كشورهاي ديگر اعتبار حفاظت از جنگل از سازمان هاي بين المللي دريافت مي كنند اما به دليل تحريم ها ايران تا كنون از اين كمك هاي جهاني استفاده نكرده است.
*** جديت دولت يازدهم در حراست از جنگل ها و منابع طبيعي
اين پژوهشگر جنگل و منابع طبيعي با اشاره به اينكه دولت يازدهم در حفظ و حراست از ميراث طبيعي پيشقدم شده است،گفت: به ويژه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در اين خصوص اقداماتي را آغاز كرده است.
وي افزود: قرار است امروز جلسه اي براي ثبت ملي جنگل هاي كشور به عنوان ميراث طبيعي برگزار شود. ابتدا بايد لكه هايي از اين جنگل ها مانند ارسباران را در پرونده جنگل هاي هيركاني ايران به ثبت ملي برسانيم و بعد كم كم به سمت ثبت آن در اتحاد جهاني حفاظت از ميراث طبيعي متعلق به يونسكو پيش برويم.
شريفي خاطرنشان كرد: البته مشكلات براي ثبت آنها خواهيم داشت. زيرا بايد مسايل اجتماعي و اقتصادي را نيز رعايت كنيم. بايد ابتدا لكه ها و نمونه هايي از آن را مانند پارك ملي گلستان، البرز مركزي، تالش و آستارا را ثبت كنيم و بقيه را به مرور به آن بيافزاييم. ك/4
1535/608
پژوهشگر مسايل جنگل ومنابع طبيعي:
جنگل هاي ايران با قدمت 2.5 تا 10 ميليون سال در دنيا منحصر به فرد است
۳۰ تیر ۱۳۹۳، ۱۳:۳۴
کد خبر:
81244327
نوشهر - ايرنا - پژوهشگر و كارشناس مسايل جنگل و منابع طبيعي با اشاره به قدمت 2.5 تا 10 ميليون ساله جنگل هاي ايران، آنها را در دنيا منحصر به فرد دانست و گفت: بايد از طريق كانال هاي بين المللي براي حفاظت از جنگل هاي كشور اعتبار بگيريم.