به گزارش خبرنگار اجتماعي ايرنا، مدير عامل «خانه خورشيد» روز چهارشنبه در پنل تخصصي «زنان و اعتياد» كه در حاشيه هشتمين كنگره بين المللي دانش اعتياد برگزار شد، افزود: اين مركز از بهمن سال 1385 فعاليت روزانه خود را در منطقه شوش و دروازه غار آغاز كرده هرچند هرگز در قالب پروتكل يك مركز گذري باقي نمانده بلكه با نگاه گسترده تر و انسان گرايانه به كساني مي انديشد كه دچار مشكل هستند.
«ليلا ارشد» هدف از راه اندازي اين مركز را ارائه خدمات و حمايت هايي عنوان كرد كه در زمينه درمان و بازتواني زنان معتاد به صورت رايگان و تحت نظارت سازمان بهزيستي و وزارت بهداشت به كار خود ادامه مي دهد.
نامبرده با بيان اينكه زنان مراجعه كننده را موجوداتي در نظر مي گيريم كه تنها به متادون و غذا نياز ندارند بلكه به همه نيازهاي آنها بايد توجه شود، ادامه داد: يك مرد و زن نجات يافته از اعتياد را براي آموزش به پارك هاي محله اعزام كرده تا سرنگ را ميان معتادان توزيع و آنها را تشويق به مراجعه به خانه خورشيد يا مراكز درمان مردان كنند.
ارشد اضافه كرد: كاهش آسيب مكانيسمي بهداشتي است كه به مصرف كنندگان مواد مخدر با رفتارهاي پرخطر خدمات رفاهي آموزشي و درماني ارائه مي كند تا آسيب بيمار و اطرافيان او را به حداقل برساند و در واقع مركز (خانه خورشيد) پلي بين خرابه هاي مصرف و چرخه درمان است.
** روزانه پذيراي يكصد زن هستيم
مدير عامل خانه خورشيد با بيان اينكه روزانه پذيراي يكصد زن و حدود 30 تن از فرزندان آنها در اين مركز هستيم، اضافه كرد: اين يك واقعيت است كه اعتياد زنان بسيار پپچيده و متفاوت تر از اعتياد مردان است و به جرات مي توان گفت، حدود يك هزار و 300 زن معتادي كه در طي راه اندازي اين مركز مراجعه داشتند توسط مردان به مواد مخدر روي آورده اند.
وي با بيان اينكه خانه خورشيد سه خدمت را به مراجعان خود ارائه مي دهد، ادامه داد: درمان با متادون زير نظر پزشك متخصص و پرستار، ارجاع مددجويان به مراكز بهداشتي درماني بيمارستان ها و مراكز مشاوره بيماري هاي رفتاري و انجام رايگان مشاوره هاي مددكاري و روان شناسي از جمله خدمات اين مركز است.
اين مددكار اجتماعي تصريح كرد: معتقديم همانگونه كه درد و رنج مي تواند آموزش داده شود، شادي، لذت و نشاط نيز آموختني است بنابر اين كلاس يوگاي خنده را برپا كرده ايم كه بسيار هم از سوي زنان افسرده با استقبال روبروست هر چند بسياري از آنها به دارو نياز دارند كه پس از مصرف آن شرايط بهتري را به دست مي آورند.
** نياز زنان معتاد به خدمات دندانپزشكي و مامايي
وي با بيان اينكه اين مركز زنان را تشويق و ترغيب به استفاده از قرصهاي ضد بارداري مي كند، اظهار داشت: بسياري از زنان معتاد تمايل دارند كه از طريق جراحي و بستن لولههاي رحم، ديگر بچهدار نشوند اما يكي از قوانين موافقت كتبي و امضاي همسرانشان است، در حالي كه همسران اين زنان را با چند كودك رها كرده و مفقود شده اند.
ارشد ادامه داد: فرزندان اين زنان متاسفانه مورد سوء استفاده هاي جسمي و جنسي قرار مي گيرند و از آنها در بيشتر موارد براي جابجايي مواد مخدر و تن فروشي بهره مي گيرند.
ارشد خاطر نشان كرد: برخي از دندانپزشكان به سختي و به دليل احتمال ابتلاي انها به ايدز زنان معتاد را درمان مي كنند در حالي كه ممكن است يك فرد معمولي نيز آلوده به اين بيماري باشد.
اين مددكار اجتماعي گفت: مجبوريم فرزندان اين زنان را تحت حمايت خود درآوريم به دليل اينكه كسي عهده دار مسئوليت اين فرزندان نيست از اين رو اين فرزندان به شير خشك ، پوشك ، وسايل آموزشي و .. نياز دارند.
** حرفه آموزي در خانه خورشيد
ارشد با بيان اينكه بيشتر زنان تحت پوشش مركز خورشيد تجربه زندان را دارند، افزود: آنها از مهارت هايي نظير بافت گليم، قالي و خياطي برخوردارند بنابر اين شرايط را براي فعاليت انها فراهم كرديم كه در ازاي اين فعاليت پول دريافت مي كنند هر چند اين كارها دپو شده تا زمينه براي فروش آنها فراهم شود .
** حمايت نكردن زنان پس از قطع مصرف و اعتياد مجدد
ارشد با بيان اينكه سالانه به تعداد انگشتان دو دست زنان اين مركز قطع مصرف دارند و به خانواده باز گردانده مي شوند، گفت مناسفانه پس از قطع مصرف به دليل حمايت نكردن آنها ، نداشتن شغل، سرپناه و پول و همراه داشتن فرزند مجددا به مصرف روي مي آورند.
نامبرده ادامه داد، نداشتن شناسنامه و نبود امكان تهيه آن براي فرزندان اين زنان از جمله مشكلات اين زنان است هر چند بارها با دستگاه هايي نظير ثبت احوال، ناجا، وزارت بهداشت مكاتباتي داشتيم .
به گفته وي ارشد، محروميت زنان از يارانه، سهام عدالت و دفترچه خدمات درماني موجب شده اين زنان به عنوان شهروند به حساب نيايند و براي درمان آنها به دليل وجود اين مسائل، مشكلاتي وجود آِيد.
** تلاش براي شكسته شدن چرخه اعتياد
ارشد با بيان اينكه دختران اين زنان در معرض آسيب هاي فراوان اجتماعي هستند، گفت: اين مركز تلاش كرده تا چرخه اعتياد را شكسته و مانع از روي اوردن دختران اين زنان به مواد مخدر شود.
وي با تاكيد بر شكسته شدن اين چرخه افزود: اگر اين اتفاق نيفتد بايد منتظر اتفاقات بدي باشيم هر چند تلاش كرديم با تهيه چند دستگاه كامپيوتر و آموزش آنها را از اين آسيب دور كنيم اما متاسفانه زور مواد و تن فروشي به آن مي چربد.
** وجود برخي مفاسد در دروازه غاز
ارشد با بيان اينكه متاسفانه در منطقه دروازه غار تهران شاهد برخي مفاسد هستيم، اضافه كرد: متاسفانه به بسياري از مسائل در جامعه بي توجه هستيم و تنها شاهديم كه اين ان جي او ها هستند كه بدون چشمداشت از دل جامعه بيرون امده و دلشان مي تپد تا به جامعه خدمتي كنند.
وي با اشاره به اينكه زنان آسيب ديده تبعيض و انگ بيشتري را تجربه مي كنند از خدمات دهي به مراكز زنان كه مورد تبعيض هستند، انتقاد كرد.
ارشد با بيان اينكه كودكاني كه مصرف مواد دارند در هيچ جا پذيرفته نمي شوند، ادامه داد: فرزنداني را در سنين مختلف سراغ دارم كه جايي براي ارائه خدمت به آنها وجود ندارد.
اجتمام**1880**1436
تهران - ايرنا- خانه خورشيد نخستين مركز گذري كاهش آسيب اعتياد زنان است كه با هدف ارائه خدمت و حمايت اين قشر از جامعه راه اندازي شده است.