محرم از راه رسيد؛ ماهي كه در آن حماسه اي بزرگ به وسعت تاريخ ثبت شد، در اين ماه غم و اندوهي بي پايان در فراق مظلوم ترين مخلوق پروردگار، عالم را فرا گرفت تا به ياد بشر بياورد كه سده ها پيش انساني از نسل پاكان در راه رسيدن به سعادت حقيقي به پيكار با دشمنان متعصب شتافت و آموزگار درس ايثار، شجاعت و ازخودگذشتگي در اين عالم خاكي شد.
محرم در فرهنگ اسلامي يك تاريخ زنده است، اما نه تاريخ روزمره و عادي زندگي بلكه يك تحول عميق و انقلاب تاريخ ساز است و سرفصل شروع حماسه هاي عاشورايي محسوب مي شود.
امام حسين (ع) به حق، پرچمدار راستين اسلام ناب محمدي است كه نشان داد انسان حقيقي هيچ گاه در برابر ظلم و ستم سر خم نخواهد كرد؛ والامقامي از خاندان اهل بيت (ع) كه براي پيكار در برابر يزيديان لحظه اي درنگ نكرد و جهانيان را به حيرت واداشت.
محرم ماه حماسه، شجاعت و رشادت و نماد ظلم ستيزي است، ماهي كه مهم ترين رخداد جهان اسلام را در دل خويش نهان دارد و اينك با آن كه سده ها از حادثه ي عاشوراي حسيني مي گذرد، هنوز واقعه ي كربلا دل ها را بي تاب مي كند و اشك ها را بر چهره ها جاري مي سازد.
امام حسين (ع) اگرچه با يزيد مبارزه كرد، اما مبارزه ي بزرگ ايشان با جهل و گمراهي بود و اين گونه است كه حماسه ساز كربلا، آموزنده ي راه مبارزه با ستمكاران در تاريخ اسلام شد.
محرم ماه پيروزي خون بر شمشير است، ماهي كه قدرت حق، باطل را به ورطه ي نابودي كشاند، آري اين ماه، ماه خونين خدا و شهيدكربلاست.
قيام ياران اسلام عظمتي به بلنداي تاريخ اسلام دارد كه انسان ها را از هر دين و آييني به حيرت واداشت و سرمشق بسياري از نبردهاي بزرگ بشريت شد.
آنچه در محرم به وقوع پيوست، تنها يك واقعه نيست، رخداد عاشورا فرهنگي جاودان و نقشه راه سعادت و جاودانگي است، مسيري كه بزرگان دين اسلام براي حفظ عزت و شرف مسلمانان با سربلندي پيموده اند و در برابر ظلم ايستادگي كرده اند.
نام محرم همواره با رشادت هاي انسان هايي بزرگ همراه است، انسان هايي كه در آن برهه حساس از وفاداري و جان نثاري دريغ نكردند و با خدا ترسي، هماهنگي و وفاداري، خالق حماسه اي بزرگ شدند.
بزرگاني چون حضرت ابوالفضل (ع) كه با شجاعت و جانبازي لقب سقاي دشت كربلا را از آن خود كرد، او براي آوردن آب براي كودكان رفت اما نتوانست باز گردد و به شهادت رسيد.(1)
حضرت علي اكبر(ع) جواني كه در صورت و سيرت شبيه ترين مردم به رسول خدا (ص) بود و آن گاه كه به ميدان رفت امام حسين (ع) گفت:« خدايا شاهد باش كه با اين قوم، جواني مبارزه مي كند كه از جهت سيرت و اخلاق و منطق شبيه ترين مردم به رسول توست...» او هم با دلاوري به دست دشمنان اسلام شهيد شد.(2)
شجاعت و شهامت قاسم بن حسن (ع) نوجواني 14 ساله كه عزم جهاد كرد و به ميدان مبارزه رفت، دليرانه جنگيد و به شهادت رسيد.(3)
علي اصغر طفل شش ماهه امام حسين (ع) كه از شدت تشنگي مي گريست و امام او را روي دست گرفت و فرمود: اي لشگر اگر بر من رحم نمي كنيد پس بر اين طفل رحم كنيد كه ناگهان حرمله تيري به جانب آن شيرخوار رها كرد.(4)
حر بن يزيد رياحي كه از سپاه دشمن به اردوگاه امام حسين (ع) رفت، سپر خود را واژگون كرد و گفت: براي عذرخواهي و توبه آمدم و امام نيز به او اذن جهاد داد، وي با دشمنان به مبارزه برخاست و گروهي از سرداران سپاه عمر سعد را به هلاكت رساند و خود پس از آن به شهادت رسيد، امام حسين (ع) به بالين حر آمد و فرمود: اي حر تو حر و آزادي هم چنان كه مادرت نام تو را حر گذاشت.(5)
حضرت زينب (س) و امام سجاد (ع) در روز عاشورا حضور داشتند و پس از اين رويداد، راويان حديث شجاعت و دلاور ي هاي كربلاييان شدند و با افشاگري عليه يزدييان آنها را رسوا كردند و واقعه عاشورا را با خواندن خطبه هايي، جاودان ساختند.
امام خميني معمار انقلاب ماه محرم را اينگونه توصيف كردند: «محرم ماهي است كه عدالت در مقابل ظلم و حق در مقابل باطل قيام كرده و به اثبات رسانده كه در طول تاريخ، هميشه حق بر باطل پيروز شده است.»
ايشان در سخناني ديگر اين چنين فرمودند: «محرم ماهي است كه به وسيله سيد مجاهدان و مظلومان اسلام زنده شد و از توطئه عناصر فاسد و رژيم بني اميه كه اسلام را تا لب پرتگاه برده بودند، رهايي بخشيد.»
آيت الله خامنه اي مقام معظم رهبري درباره ماه محرم فرمودند:«...در مورد مسأله محرم و عاشورا بايد بگويم كه روح نهضت ما و جهتگيري كلي و پشتوانه پيروزي آن همين توجه به حضرت ابي عبدالله (عليه الصلاة والسلام ) و مسايل مربوط به عاشورا بود شايد براي بعضي ها اين مسأله قدري ثقيل به نظر برسد ليكن واقعيت همين است هيچ فكري - حتي در صورتي كه ايمان عميقي هم با آن همراه باشد - نمي توانست توده هاي عظيم ميليوني مردم را آن چنان حركت بدهد كه در راه انجام آن چه احساس تكليف مي كردند در انواع فداكاري ذره يي ترديد نداشته باشند.»
ماه محرم همچون عاشورا، رمز زنده نگه داشتن خاطره حماسه هاي كربلاست، نام محرم با عاشورا، كربلا و امام حسين (ع) پيوندي عميق دارد.
گويي اين ماه جز حسين و كربلا هيچ ندارد، اينك ماه محرم، ماه اشك و خون، ماه جانبازي عاشقان راه حق آمد و چشم ها در غم هجران سومين پيشواي عالم گريان است و دل ها غمناك ترين غم عالم را تاب مي آورند، شيعيان عزادار هجرت امام مظلوم خويش هستند و در فراقش مي گريند.
ماه محرم در هرسال، مراسم پيروزي انقلاب كربلا است، يادآوري پيروزي اين انقلاب زينت بخش هر سال و ماه به شمار مي رود، اين حماسه، بيانگر سنت انقلابي اسلام اصيل محسوب مي شود و پرچم سرخ انقلاب كربلا تا ابديت بر فراز بلنداي تاريخ بشر همواره برافراشته است.
منابع:
1) كتاب حسين (ع) خون خدا
2) همان.
3)همان.
4)همان.
5)همان.
گروه اطلاع رساني ايرنا
كرمانشاه - ايرنا - محرم، يك تاريخ زنده و ماه حماسه اي بي نظير است، ماه پيروزي خون بر شمشير، ماهي كه خون بهترين بنده ي خدا بر زمين ريخت و سبب زنده نگه داشتن اسلام ناب محمدي شد.