«كارن خانلري» كه در حاشيه نمايشگاه عكس يكصدمين سالگرد كشتار ارامنه به دست حكومت عثماني در فرهنگسراي ارسباران با خبرنگار ايرنا سخن مي گفت، نقش اختلاف هاي مذهبي در كشتار ارامنه را ريشه اي ندانست و تاكيد كرد: اختلاف ديني در درجه هاي پايين تر نقش داشته است اما دليل اصلي، تلاش حكومت عثمانيان براي سيطره بر سرزمين هاي ارامنه بود.
وي افزود: عثماني ها زماني كه ديدند با وجود فتح سرزمين هاي ارامنه، نتوانسته اند بر آن سيطره پيدا كنند، چاره را در پاكسازي قومي يافتند. حكومت عثماني همين «سياست سيطره» را در مورد مقدونيه، بلغارستان، صربستان، بوسني و آلباني هم داشت.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: فرق ارمنستان با كشورهاي ديگر اين بود كه ارمنستان نقش خط قرمز و مانع جغرافيايي در برابر سياست نگاه به شرقِ عثماني ها را داشت، به همين دليل، ارمني ها در نوك پيكان نسل كشي بودند اما بعدها آشوري ها، يونانيان، مسلمانان علوي و سپس كردها نيز قرباني سياست نسل كشي عثماني شدند.
خانلري تاكيد كرد كه ميان شهروندان عثماني و ارمني ها در آن برهه از تاريخ، نزاعي وجود نداشت و نسل كشي با برنامه ريزي و اجراي حكومت عثماني انجام شد.
نماينده ارامنه در مجلس درباره برگزاري نمايشگاه عكس هم گفت: برنامه ها و نمايشگاه هاي مشابهي هر سال در حدود 60 كشور جهان برگزار مي شود و به نظر من، ايران يكي از بهترين كشورهاي جهان براي برپايي رخدادهاي فرهنگي است؛ چراكه در ايران احساس همدلي با ملت هاي ديگر همواره وجود داشته است.
كارن خانلري بر ضرورت آگاه سازي ملت ها براي جلوگيري از تكرار فجايع بشري در آينده تاكيد كرد و افزود: امروز در فلسطين و غزه شاهد كشتار شهروندان بي گناه هستيم، در ميانمار هم پاكسازي قومي وجود دارد، كمي قبل تر 'توتسي'ها را در روآندا قتل عام مي كردند، در كامبوج هم (نسل كشي) اتفاق افتاده است.
وي اضافه كرد: «منِ ارمني» يا «شماي مسلمان» اگر مي بينيم عده اي در فلسطين قرباني خشونت و كشتار مي شوند، نمي توانيم بگوييم به ما ربطي ندارد چون فلسطيني نيستيم، بنابراين در برخورد با نسل كشي، احساسات قومي معنا ندارد و موضوع، فاجعه انساني است و بايد با وجدان بيدار با آن برخورد كرد.
سيام**9163**1429
نماينده ارامنه در مجلس:
برخوردهاي قومي با نسل كشي معنا ندارد/محكوميت نسل كشي از ارامنه تا فلسطينيان
۲۶ آبان ۱۳۹۳، ۱۳:۴۰
کد خبر:
81389844
تهران– ايرنا– نماينده ارامنه شمال كشور در مجلس شوراي اسلامي، خشونت هاي قومي را مصيبت هايي فراتر از مرزهاي جغرافيايي خواند و با تاكيد بر احساس همدلي ايرانيان با ملت هاي جهان، كشتار مردم بيگناه را چه در دوره حكومت عثماني و چه در فلسطين اشغالي و ميانمار محكوم كرد.