۱۷ آذر ۱۳۹۳، ۱۰:۳۰
کد خبر: 81418233
T T
۰ نفر

تخصيص بودجه مهم‌تر از ميزان آن - كارن خانلري*

۱۷ آذر ۱۳۹۳، ۱۰:۳۰
کد خبر: 81418233
تخصيص بودجه مهم‌تر از ميزان آن - كارن خانلري*

هرچند در بودجه سال گذشته براي اقليت‌ها پنج ميليارد تومان در نظر گرفته بودند اما به صورت واقعي اين پول تخصيص داده نشد و تنها حدود نصف اين بودجه را به ما دادند و به همين علت در بودجه‌بندي امسال آن طوري كه مقامات محترم دولت گفته‌اند، قصد دارند بودجه را روي مقادير واقعي ببندند و سعي كنند 100 در‌صد بودجه در نظر گرفته‌شده را به اقليت‌ها تخصيص دهند.

حالا اين در حدود 5/2 ميليارد تومان است كه قرار است امسال به ما پرداخت كنند و اميدواريم مثل سال‌هاي گذشته نشود. در سال‌هاي گذشته مقدار بودجه تعيين‌شده خيلي بيشتر بود اما همه آن ميزان تعيين‌شده را به دلايل مختلف تخصيص نمي‌دادند.

پرداخت‌هاي بودجه رويه و راه و روش خاصي در دولت دارد و در سال‌هاي گذشته ما مي‌دانستيم بودجه مملكت و خزانه دولتي در مضيقه است و به اين مساله هيچ‌گاه اعتراض نكرديم، اما امسال خوشبختانه قول داده‌اند كه 100 درصد اين بودجه را پرداخت كنند و ما هم هنوز منتظر هستيم.

در همين حال خواسته و انتظار اصلي ما رعايت كامل حقوق شهروندي‌مان در ايران است. ما به عنوان يك شهروند كامل بايد از حقوق مساوي با ساير شهروندان برخوردار باشيم و اينها همه در واقع جزو مفاد قانون اساسي است. منتها براي اينكه اين قضيه بتواند ضمانت اجرايي داشته باشد، ما از آن اول طي نامه‌اي كه بنده و جناب آقاي روبرت بگلريان به رئيس‌جمهوري نوشتيم، مطالبه كرديم نه اينكه بياييم يك دايره محدود و مخصوص حل مسائل اقليت‌ها ايجاد كنيم بلكه يكسري از برادران اقليت ديني را به كارها و پست‌هاي مهم دولتي بگذارند، چرا كه اين پتانسيل را جامعه ارامنه دارد.

حال آقاي روحاني صلاح ديده‌اند كه در گام اول به اين مشكلات و موضوعات از طريق يك دايره دستياري ويژه بپردازند كه ما خيلي از اين بابت خوشحاليم كه به اقليت‌هاي ديني توجه دارند. اما بحث اصلي موضوع ديگري است و آن هم اين است كه تلاش شود تا از نيروهاي متخصص جامعه ارمني، كليمي و آشوري در يكسري از پست‌هاي مهم دولتي استفاده شود.

در زمان تدوين بودجه امسال ما خواستار توجه به اقليت‌ها شديم كه در عمل نيز ميزان بودجه ما را رقمي تعيين كردند كه طبق وعده‌ها امكان تحقق آن وجود دارد. البته به نظرم اين رويه‌اي بود كه در ساير بندهاي بودجه هم اعمال شد و فقط در مورد بودجه اقليت‌ها نبود. سقف بودجه ما حتي يك مقدار بالاتر از سقف بودجه وزارتخانه‌ها بوده است. همچنين در اين گونه موارد توجه به تجربه كشورهاي ديگر نشان مي‌دهد وضعيت ايران بهتر است. براي مثال در تركيه، اقليت‌هاي ديني وجود دارند اما نه‌تنها بودجه‌اي به آنها تخصيص داده نمي‌شود بلكه آنها تحت ستم هم هستند، يا مثلاً در پاكستان، ما اقليت مذهبي بزرگي داريم اما شيعه‌ها در آنجا تحت ستم هستند و چيزي جز بمب و خشونت به آنها تخصيص داده نمي‌شود و بي‌گناه كشته مي‌شوند. يا در خيلي از كشورهاي منطقه نسبت به اقليت‌هاي ديني و قومي ظلم‌هايي مي‌شود. يا در خيلي از كشورهاي اروپايي، اقليت‌هاي ديني اصلاً شناخته نمي‌شوند. اما در كشور ما احترام به اقليت‌ها، رويه‌اي است كه باعث مباهات ماست و حالا شايد مقدارش زياد نباشد اما همين مقدار هم باعث افتخار ملي ماست.

ما هر جا كه مي‌رويم اشاره مي‌كنيم در قانون مثلاً يك نماينده مجلس اقليت ديني طبق ماده 88 قانون اساسي از لحاظ حقوق، اختيارات و وظايف كاملاً مساوي با ديگر نمايندگان است. اما در يكسري از كشورها مشخصاً جوامع ارمني مثلاً در قبرس نماينده مجلس دارند ولي اين نماينده مجلس اختيارات و حقوق مساوي با ديگران ندارد و زماني مي‌تواند صحبت كند كه موضوعي مرتبط با جامعه ارمني قبرس باشد ولي بنده كه نماينده ارامنه در مجلس جمهوري اسلامي ايران هستم، در مورد تمام مسائل ملي و مملكتي حق اظهارنظر دارم. حتي بنده عضو كميسيون آموزش مجلس هم هستم و اين خودش يك مساله ملي است و در مورد خيلي از مسائل مربوط به آن اظهارنظر مي‌كنم و سعي مي‌كنم فعال باشم. اين مساله يكي از موضوعاتي است كه توانستيم در كشور حفظش كنيم و به اين مساله هم مي‌باليم.

به نظر مي‌رسد تمام آموزه‌هاي حقوق بشري در كشور ما حفظ شده است. اينها همه دلايل عقيدتي و ايدئولوژيك دارند كه اقليت‌هاي ديني، امروز ايران را يك كشور امن براي زندگي مي‌دانند. ما در كشور ايران ظلم و تعدي نسبت به اقليت‌هاي ديني و ارامنه نداشته‌ايم و كليساهاي ما در ايران خيلي آزادانه فعاليت مي‌كنند اما در مقابل بسياري از كنيسه‌هاي يهودي‌ها در اروپا تحت تدابير شديد امنيتي قرار دارند.

اگر عده‌اي معتقدند اجازه تاسيس كليسا به ارامنه داده نمي‌شود بايد بگويم كليساي ارامنه در مجيديه بعد از انقلاب سال 1357 تاسيس شد. ما حدود 270 كليسا در ايران داريم. كليمي‌ها كنيسه‌هاي بسياري در كشور دارند. آشوري‌ها هم به همين صورت. حتي علاوه بر اقليت‌هاي شناخته‌شده در كشور، يكسري اقليت‌هاي ديني مسيحي هستند، مانند كليساي روسي، يوناني و حتي آلماني و كره‌اي كه در ايران مجوز دارند و فعاليت مي‌كنند كه اين نشان‌دهنده اين است كه منش جمهوري اسلامي ايران بر‌خلاف آنچه در خارج كشور جار مي‌زنند بر اساس كرامت‌هاي الهي و ديني است.

*نماينده ارامنه در مجلس

منبع : هفته نامه تجارت فردا، شماره 110