۷ دی ۱۳۹۳، ۱۳:۳۷
کد خبر: 81441135
T T
۰ نفر
تلاش روسيه براي همكاري با امريكا در خاورميانه

تهران - ايرنا - سايت خبري ديپلماسي ايراني مي نويسد :تلاشي كه روسيه در پيش گرفته تا خود را قدرتي توانا در حل مشكلات روسيه و لبنان نشان دهد در حقيقت تلاشي براي كاهش تنش در روابطش با امريكا نيز هست.

يكي از مراكز مطالعاتي امريكا مي گويد كه انتظار مي رود مقام هاي روسيه به زودي پيشنهادهايي را براي خروج دولت لبنان از تنگناي سياسي كه خود در حل آن ناتوان مانده است، ارائه دهد. همچنين پيش بيني مي كند روس ها پيشنهاد توافق مشتركي را در سوريه ارائه دهند تا به كمك آن جنگ داخلي در اين كشور پايان يابد. آنها مي گويند احتمالا اين پيشنهاد مشابه همان پيشنهادي خواهد بود كه روسيه در سال 2013 به ايالات متحده داد كه به موجب آن بحران سلاح هاي شيميايي سوريه پايان يافت. مسكو با پيشنهادهايش تلاش دارد به يك فعال اصلي در امور منطقه تبديل شود و خود را ميانجي گري مسئول كه توانايي حل بحران ها را دارد، نشان دهد در حالي كه هم زمان تلاش مي كند امريكا را سر در گم و ناتوان در تحركاتش جلوه دهد. مساله اي كه باعث مي شود امريكا به عنوان شريكي فعال با روسيه در تحقق اهداف بعضا مشترك، وارد عمل نشود.

رهبران مسكو به همين منظور ميخائيل بوگدانوف، معاون وزير امور خارجه روسيه را مسئول انجام اين كار كردند. ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه او را به عنوان نماينده شخصي خود در خاورميانه و آفريقا تعيين كرد و به او توصيه هاي لازم را كرد تا تحركات فشرده خود را در لبنان و سوريه آغاز كند. انتخاب او برخواسته از اعتماد شخصي اش به او نبود بلكه تجربيات بزرگي بود كه او در طول دوراني كه نماينده كرملين در قضاياي گوناگون خاورميانه بود، به دست آورده بود، همچنين تسلط او بر زبان عربي ويژگي خاصي به او داده است.

حالا بوگدانوف چه كرد، به ويژه بعد از جلسات متعددش در بيروت و ديدارهايش در دمشق؟

تلاش كرد كه كنفرانسي در مسكو ترتيب دهد كه شبيه كنفرانس ژنو 2 درباره سوريه باشد كه در آن نمايندگان حكومت سوريه و نمايندگاني از گروه هاي مخالف و شورشي حضور داشته باشد. با اين هدف نشست هاي متعددي را برگزار كرد و با برخي از نمايندگان مخالفان، حتي در بعضي موارد هر روز، تشكيل جلسه داد.

اما در لبنان با گروه هاي مختلف سياسي در راس آنها، حزب الله گفت وگو كرد و تلاش كرد كه چالش هاي موجود را رفع كند اما تا حالا تلاش هايش راه به جايي نبرده و رئيس جمهوري جديد انتخاب نشده است. علي رغم اين كه 7 ماه از پايان كار رئيس جمهوري قبلي گذشته و نمايندگان مجلس به دعوت نبيه بري، رئيس مجلس لبنان تا كنون 17 بار براي اين منظور تشكيل جلسه داده اند. ظاهرا بوگدانوف فهميده است كه مهمترين چالش در اين زمينه به پافشاري حزب الله و 8 مارس به نامزد هم پيمان خود، ژنرال ميشل عون باز مي گردد در حالي كه در مقابل جريان المستقبل و 14 مارس نيز بر نامزدي دكتر سمير جعجع اصرار دارد. اين مساله را هم فهميده است كه هر كدام از اين دو نامزد آراي لازم و حد نصاب يا اكثريت لازم نمايندگان را ندارد تا بتواند رئيس جمهور شود. اما اين را هم مي داند كه مهمترين چالش در وجود خلاء نبود رئيس جمهور، درگيري عربستان – ايران نيز هست كه بيش از هر چيز رنگ و بوي مذهبي و قومي به خود گرفته است. اختلافاتي كه از خفا بيرون آمده و جنبه علني به خود گرفته و خود را در كاربرد همه نوع سلاحي در جنگ داخلي سوريه نشان داده است. درگيري ها تا كنون به راه حلي ختم نشده، هيچ رفتاري كه به آرامش ختم شود نيز در پيش گرفته نشده است.

بر اساس اطلاعاتي كه مركز مطالعات امريكا به دست آورده است، ظاهرا بوگدانوف، حداقل در ظاهر، به حزب الله فشار مي آورد تا بر سر موضوع نامزد رياست جمهوري نرمش بيشتري از خود نشان دهد، البته به طور هم زمان كمك هاي نظامي خود به حزب الله و ارتش لبنان براي مبارزه با شبكه داعش و جبهه النصره را نيز افزايش داده است.

تلاشي كه روسيه در پيش گرفته تا خود را قدرتي توانا در حل مشكلات روسيه و لبنان نشان دهد در حقيقت تلاشي براي كاهش تنش در روابطش با امريكا نيز هست، مسكو به اين ترتيب تلاش دارد تا امريكا را ترغيب كند تا در موضوعات خاورميانه و خارج از آن با روسيه همكاري كند.

منبع/ ديپلماسي ايراني

اول **
۰ نفر