سرنوشت احداث خط لوله صادرات گاز ایران به پاكستان در ابهام/یك روز مانده به پایان مهلت قرارداد

تهران - ایرنا - در حالی كه مهلت پاكستان برای ساخت خط لوله واردات گاز از ایران به پایان رسیده و این دولت باید برای تاخیر در احداث این پروژه به ایران جریمه ای سنگین پرداخت كند، اما به دلیل سكوت منابع رسمی خبری، سرنوشت تكمیل این خط لوله هنوز روشن نشده است.

به گزارش ایرنا، درحالی كه منابع پاكستانی اظهار داشته اند توافق های تازه ای میان ایران و پاكستان برای صادرات گاز انجام شده است، وزارت نفت ایران با انتشار اطلاعیه ای اعلام كرده است كه این خبر را تایید نمی كند.

وزارت نفت ایران خاطرنشان می كند: براین اساس مذاكراتی میان مقامهای بلندپایه ایران و پاكستان برای اجرای قرارداد خرید و فروش گاز انجام شده است، اما در این مذاكرات توافق تازه ای صورت نگرفته است.

اخیرا منابع خبری اعلام كرده بودند كه ایران یك موافقتنامه بازبینی شده به پاكستان پیشنهاد كرده‌ كه براساس آن اسلام‌آباد باید یك طرف ثالث برای پرداخت‌های خود به ایران در نظر بگیرد.

براساس گزارش اكسپرس تریبون، درحالی‌كه بانك‌های بین‌المللی به علت تحریم‌ها، تمایلی به انجام نقل و انتقالات بانكی ایران ندارند، ایران پیشنهاد كرده است تا پاكستان از یك طرف ثالث برای پرداخت‌ انرژی وارداتی از ایران استفاده كند.

این منبع خبری ادعا كرده است، علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران در دیدار با شاهد خاقان عباسی وزیر نفت پاكستان در 8 دسامبر در اسلام‌آباد، این پیشنهاد را مطرح كرد.

براین اساس، انتظار می‌رود بزودی یك تیم ایرانی برای نهایی كردن این طرح جایگزین و پیشنهاد پرداخت از طریق طرف ثالث به پاكستان سفر خواهند كرد.

پیش از این نیز، مقامات پاكستانی كه برای اجرای قرارداد احداث خط لوله واردات گاز از ایران و فرار از پرداخت جریمه به ایران به تكاپو افتاده اند ادعا كرده بودند این موضوع با مذاكرات انجام شده با چینی ها برای تامین مالی پروژه لوله گذاری در خاك پاكستان به گونه ای حل خواهد شد.

پاكستان تا پایان دسامبر سال جاری میلادی فرصت دارد تا خط لوله واردات گاز از ایران را تكمیل و در غیر این صورت تهران براساس قرارداد، می تواند برای طلب خسارت تاخیر در ساخت این خط لوله به مراجع داوری بین المللی شكایت كند.

براساس قراردادی كه در سال 1387 میان ایران و پاكستان به امضا رسید باید تا دسامبر سال 2014 میلادی گاز ایران به پاكستان ارسال شود.

كار ساخت بخشی از خط لوله كه در خاك ایران قرار دارد تقریبا به پایان رسیده، اما اسلام آباد تاكنون از ساخت این خط لوله خودداری كرده و صرفا در 21 اسفندماه سال 1391 ساخت نمادین این خط لوله را كلنگ زنی كرد.

در سفر علی طیب نیا وزیر اقتصاد كشورمان به پاكستان، وضعیت احداث خط لوله صادارت گاز به پاكستان و لزوم تسریع در تعیین تكلیف این پروژه مورد تاكید قرار گرفت كه مقامات پاكستانی نیز تحریم را بهانه كردند.

وزیر اقتصاد ایران با تاكید بر اینكه ایران همه تعهدهای خود را در موضوع خط لوله صلح محقق كرده ابراز امیدواری كرد كه طرف پاكستانی بتواند با شتاب بخشی در تامین مالی این طرح در خاك پاكستان این خط لوله را به سرانجام برساند.

طیب نیا با تاكید بر اینكه ایران به طور تقریبی تمام تعهدات خود را در موضوع خط لوله صلح به انجام رسانده است، ابراز امیدواری كرد: طرف پاكستانی بتواند با تسریع در تامین مالی این طرح در خاك پاكستان، این پروژه بزرگ اقتصادی را كه می تواند به تحولات مثبت امنیتی و سیاسی در منطقه كمك كند به سرانجام برساند.

شاهد خاقان عباسی وزیر نفت و منابع طبیعی پاكستان نیز با بیان اینكه ما همچنان به تمام مفاد قرارداد لوله صلح با ایران پایبند هستیم، دلیل اصلی تاخیرها را مشكل تحریم ها دانست و اظهار داشت: این موضوع با مذاكرات انجام شده با چینی ها برای تامین مالی پروژه لوله گذاری در خاك پاكستان به گونه ای حل خواهد شد.

چندی پیش، مقامات پاكستان اعلام كردند برای احداث این خط لوله 780 كیلومتری نیاز به دو میلیارد دلار سرمایه گذاری ایران دارند ولی مسوولان وزارت نفت ایران در واكنش به این اظهارات گفته اند هیچ تعهدی برای تامین مالی احداث این خط لوله در خاك پاكستان نداده اند و پاكستان خودش باید منابع مورد نیاز را تامین كند.

پاكستان پیش از این نیز به دنبال جذب سرمایه گذاران چینی برای مشاركت در احداث این خط لوله بود كه به نتیجه مطلوبی نرسیده بود.

براساس این قرارداد، در ازای هر روز تاخیر، پاكستان باید جریمه ای بین 2 تا 8 میلیون دلار را به ایران پرداخت كند.

با توجه به اتمام مهلت پاكستان در پایان ماه دسامبر، هنوز موضع ایران برای دریافت جریمه از پاكستان یا بخشش آن نیز به طور رسمی اعلام نشده است.

اقتصام(5)2022**1558
۰ نفر