به گزارش ایرنا؛ سید حسین موسویان در مقاله ای كه در شماره روز دوشنبه نشریه گلف نیوز انتشار یافت، به 17 نكته برای شناختن نتانیاهو و سر در آوردن از كار وی استناد كرد.
در این مقاله آمده است: در حالی كه نخست وزیر اسرائیل ایران را به ساخت سلاحهای كشتار جمعی متهم می كند، وی فراموش كرده كه ایران كشوری است كه در طول جنگ ایران و عراق، هدف سلاح شیمیایی قرار گرفته اما این حمله را بی جواب گذاشته است.
تلاش وی كه سرشار از اطلاعات نادرست و توطئه های آشكار علیه برنامه هسته ای و سیاست خارجه ایران است، برای تضعیف دولت اوباما تاكنون برای جهان آشكار ساخته است كه وی تا چه حد به منافع عالی آمریكا در خاورمیانه بی دقت است.
نانسی پلوسی رهبر جناح اكثریت مجلس نمایندگان آمریكا پس از این سخنرانی گفت: 'در طول سخنرانی نتانیاهو در كنگره، من نزدیك بود از فرط اندوه ناشی از اهانت وی به سازمان اطلاعات آمریكا به عنوان بخشی از كشورهای عضو گروه پنج به اضافه یك به گریه بیفتم.'
17 نكته ای كه باید در مورد نتانیاهو دانست از این قرارند:
1- نتانیاهو آرزو دارد رابطه آمریكا و ایران برای همیشه بحرانی بماند؛ مبارزه وی علیه معامله هسته ای با ایران به سد كردن راه هر فرصت احتمالی منجر به صلح بین آمریكا و ایران مربوط می شود.
2- پیش بینی هایش در طول 25 سال غلط از آب در آمده است. وی چوپان دروغگو بوده و از اوایل دهه 1990 در مورد قریب الوقوع بودن مورد تصور بمب اتمی ایران هشدار داده است.
3- اقدام نظامی همواره سیر اقدام ترجیحی نتانیاهو علیه ایران و دیگر كشورهای مسلمان منطقه بود. میر داگان رئیس سازمان جاسوسی اسرائیل كه دو سال در دوران نخست وزیری نتانیاهو خدمت كرده است، گفت: 'نخست وزیر حدود چهار سال پیش با وجود مخالفت تمام سرویسهای اطلاعاتی تا آستانه حمله به ایران پیش رفت.'
4- توطئه چینی نتانیاهو برای برنامه هسته ای ایران به طرز وحشتناكی شبیه به بیاناتش در كنگره آمریكا در مورد عراق در سال 2002 است. وی در آن زمان با همان قطعیتی صحبت كرد كه امروز در مورد ایران صحبت می كند. وی آمریكا را به سمت حمله به عراق كشاند و قول داد كه رژیم ایران را تغییر خواهد داد. نتیجه آن، جنگ فاجعه باری بود كه به از دست رفتن جان دهها هزار عراقی بیگناه و هزاران سرباز آمریكا و هدر رفتن صدها میلیارد دلار منجر شد و بذر داعش را كاشت و امروز ایران، قدرتمندتر و با نفوذتر از گذشته است.
5- وی ادعا می كند كه نگرانی اش در مورد وضع اسرائیل و آینده مردم یهود است. سناتور یهودی دایان فینستین در واكنش می گوید: 'وی در این مورد از جانب من صحبت نمی كند و فكر می كنم كه این بیاناتش بیشتر متكبرانه باشد.'
گروهی متشكل از 180 فرمانده و مقام ارشد سازمانهای دفاعی اسرائیل هشدار داده اند كه سیاست نتانیاهو در مورد ایران به منافع اسرائیل لطمه خواهد زد. میر داگان رئیس سابق موساد نیز اعلام كرده كه سیاستهای نتانیاهو در ارتباط با فلسطینی ها 'به رویای صهیونیستی پایان خواهد داد.'
6- وی بر این نكته صحه گذاشته كه توافق هسته ای با ایران، موجودیت اسرائیل را در واقع به خطر خواهد انداخت. تمیر پدرو، رئیس فعلی موساد گفته است كه یك ایران هسته ای تهدید موجودیتی برای اسرائیل نخواهد بود؛ حتی اگر به سلاح هسته ای دست یابد. میر داگان و افراهیم هالوی سلف های وی نیز از نتانیاهو به دلیل ادعای 'تهدید موجودیتی' ایران انتقاد كرده اند.
7- نتانیاهو همواره براحتی حقایق مهم در باره برنامه هسته ای ایران را نادیده می گیرد. ایران یكی از امضا كنندگان پیمان منع اشاعه سلاحهای هسته ای (ان پی تی) است؛ در حالی كه اسرائیل به این معاهده نپیوسته است. ایران حتی یك سلاح هسته ای ندارد؛ در حالی كه اسرائیل صدها سلاح از این نوع در اختیار دارد و ایران تحت هفت هزار ساعت بازرسی از تأسیسات هسته ایش قرار گرفته اما نظارت بر اسرائیل صفر بوده است.
8- پیشنهادهای جنگ طلبانه و سست بنیان وی علیه خواست و اراده مردم آمریكاست. یك نظرسنجی نشان می دهد كه اكثریت آمریكاییان از توافقی حمایت می كنند كه ظرفیت غنی سازی ایران را محدود كرده و بازرسیهای سرزده مضاعف اعمال كند و در ازای آن برخی از تحریمها لغو شود.
9- اما درخواست كلیدی نتانیاهو از كنگره آمریكا گسترش تحریمها علیه ایران و بازداشتن آن از غنی سازی اورانیوم به طور كامل شده است. این درخواست، حقیقتی را نادیده می گیرد و آن، اینكه پیش از اعمال هرگونه تحریم علیه برنامه هسته ای ایران، تهران پیشنهاد توافقی را داد كه بمراتب جذاب تر از هر توافقی است كه اكنون روی میز قرار می گیرد. اما دولت بوش در آن زمان بر عدم غنی سازی در ایران تأكید كرد كه مغایر با حق ایران طبق پیمان ان پی تی است. ایران متعاقباً فشار را با فشار پاسخ داد و با افزایش تحریمها، غنی سازی ایران توسعه یافت.
10- توافق فعلی مورد بحث، ظرفیت غنی سازی اورانیوم ایران را به نیازهای داخلی عملی محدود كرده (آن را در حد غنی سازی پنح درصدی برای اهداف تولید برق نگه می دارد) و رآكتور آب سنگین ایران را اصلاح كرده و مانع از تولید پلوتونیوم در سطح مورد نیاز برای ساخت سلاح می شود. همه اینها، تحت یك نظام بازرسی سرزده بی سابقه بین المللی انجام خواهد شد. وی هرگز به این حقایق اشاره ای نكرده است.
11- تأكید مكرر وی بر قصد فعالانه ایران برای دستیابی به سلاح، منكر این حقیقت است كه آمریكا، اروپا و حتی بسیاری از مقامات اسرائیلی عموماً در مورد سه چیز برنامه هسته ای ایران توافق دارند: تهران بمب در اختیار ندارد. تصمیم راسخی برای تولید بمب ندارد و سالها از در اختیار داشتن یك كلاهك هسته ای قابل حمل دور است. این برخلاف یافته های مكرر آژانس بین المللی انرژی اتمی است كه هیچ موردی به سمت اهداف نظامی در داخل ایران منحرف نشده است.
12- در حالی كه نتانیاهو ایران را به ساخت سلاح كشتار جمعی متهم می كند، این موضوع را نادیده می گیرد كه ایران كشوری است كه در جریان جنگ ایران و عراق و پس از آنكه آمریكا و دیگر كشورها مواد و فناوری سلاحهای شیمیایی را در اختیار صدام حسین قرار دادند، مورد حمله شیمیایی قرار گرفت. با وجود این حقیقت كه بیش از یكصد هزار ایرانی بر اثر این حمله كشته یا زخمی شدند، تهران به دلیل ارزشهای مذهبی اش به حمله متقابل از این نوع دست نزد.
13- تمام كشورهای جهان، مذاكره كنندگان مشترك با آمریكا و طرفدار یك توافق با ایران هستند. اگر مداخله نتانیاهو با موفقیت همراه شده و كنگره مانع از هرگونه توافق شود، دلیلی ندارد كه باور نكنیم آمریكا بیشتر منزوی نخواهد شد و تحریمهای بین المللی مدتها پابرجا خواهد ماند.
14- نتانیاهو گفت: ایران باید به تعرض خود در خاورمیانه پایان دهد. این در حالی است كه ایران در طول 250 سال گذشته به هیچ كشوری تجاوز نكرده است. اسرائیل ظرف 60 سال آغازگر كمتر از شش جنگ نبوده است.
15- نتانیاهو همچنین پیشنهاد گسترش چشم انداز مذاكرات برای در بر گرفتن ادعاهای تل انبار شده در مورد فعالیت های ایران در منطقه و حتی سیاستهای داخلی شد. خوب است كه وی به یاد آورد كه دولت بوش در سال 2003 از پذیرش پیشنهاد 'معامله بزرگ' با ایران خودداری كرد.
16- نتانیاهو ادعا كرده كه هرگونه معامله هسته ای با ایران محرك رقابت تسلیحاتی مهار نشدنی در خاورمیانه خواهد شد و رویای یك منطقه عاری از سلاحهای هسته ای به خاك سپرده خواهد شد. واقعیت امر این است كه ایران از سال 1970 چنین پیشنهادی كرده و اسرائیل تنها كشوری است كه مانع از تحقق آن شده است. علاوه بر این، بسیاری از كارشناسان كنترل تسلیحات استدلال كرده اند كه هیچ ارتباط آشكاری بین توسعه برنامه هسته ای ایران در دهه گذشته و افزایش ظرفیت غنی سازی در سراسر منطقه وجود ندارد. توافق هسته ای با ایران پیمان ان پی تی را در واقع تقویت می كند.
17- خلاصه كلام اما نه كم اهمیت، اینكه وی ادعا كرده كه ایران خواستار نابودی اسرائیل است. جواد ظریف در پاسخ به آن گفته است كه 'ما نمی خواهیم اسرائیل را نابود كنیم.' با این حال، اسرائیل در دوره نتانیاهو جنگی مخفی را با ایران آغاز كرده و پنج دانشمند هسته ای ایران را به قتل رسانده و همكاری مداومی با گروههای مخالف طرفدار خشونت داشت كه به ناآرامی در ایران دامن بزند و موفق به انفجار مهیبی در سال 2011 شد كه به كشته شدن فرمانده برنامه موشك بالیستیك ایران منجر شد و بارها ایران را به حملات هوایی گسترده تهدید كرد.
نیویورك تایمز در تاریخ پنجم مارس در مورد نتانیاهو نوشت: 'نتانیاهو همواره یك شخصیت خشن و غیر مفید بود. در دوره ریاست جمهوری جورج بوش، جیمز بیكر چنان از دست بیبی خسته شده بود كه وی را از ورود به ساختمان وزارت خارجه منع كرد. پس از سخنرانی نتانیاهو در كنگره، باراك اوباما رئیس جمهوری آمریكا نیز اظهار داشت كه 'چیز جدیدی' از سوی وی ارائه نشده و نخست وزیر اسرائیل 'جایگزین مناسبی' برای یك راه حل سیاسی صلح آمیز با ایران معرفی نكرده است.
حقیقت این است كه منافع زیادی در مصالحه آمریكا و ایران نهفته است. همانطور كه جان كری وزیر خارجه گفته، ایران و آمریكا 'منافع متقابلی' در نبرد با داعش دارند؛ گروهی كه به طور بدیهی بزرگترین تهدید علیه صلح بین المللی و امنیت در دنیای امروز است. در واقع ایران اكنون یك نیروی پیشتاز در كمك به عراق در دفاع از حاكمیت ارضی خود در مواجهه با دولت اسلامی خود خوانده این گروه تروریستی محسوب می شود. یك توافق هسته ای به آمریكا و قدرتهای جهان امكان خواهد داد احتمالات دیگر را برای همكاری با ایران از جمله جلوگیری از فروپاشی كامل سوریه و عراق و حتی در تلاش برای تثبیت وضع افغانستان مورد بررسی قرار دهند و این تنها یك استارت خواهد بود. آمریكا و قدرتهای جهان نباید به نتانیاهو اجازه فرصت سوزی را بدهند.
سید حسین موسویان، اندیشمند پژوهشگر دانشگاه پرینستون و سخنگوی سابق مذاكرات هسته ای ایران است.
مترجمام**1403**1504
تهران- ایرنا- مذاكره كننده هسته ای ارشد پیشین ایران می گوید: ظاهر سازی بنیامین نتانیاهو در كنگره آمریكا در سوم ماه مارس، تلاشی ضمنی برای بازگرداندن روند سیاست خارجه آمریكا و سوق دادن واشنگتن به یك جنگ فاجعه بار با ایران بود.