۸ فروردین ۱۳۹۴، ۸:۴۴
کد خبر: 81552781
T T
۰ نفر

دليل اظهارات توهين‌آميز اردوغان عليه ايران چيست؟

۸ فروردین ۱۳۹۴، ۸:۴۴
کد خبر: 81552781
دليل اظهارات توهين‌آميز اردوغان عليه ايران چيست؟

تهران - ايرنا - سايت خبري تابناك مي نويسد :در حالي كه جنگنده هاي عربستان سعودي و شماري ديگر از كشورهاي منطقه از روز گذشته تاكنون مشغول بمباران كردن يمن هستند، رئيس جمهور تركيه فرصت را مناسب ديده تا به اتهام زني عليه ايران بپردازد. وي در حالي از تلاش ايران براي سلطه بر منطقه سخن گفته و از آن انتقاد مي كند كه خود طي چند سال اخير، مهمترين عامل جنگ افروزي در كشورهاي مختلف خاورميانه بوده است.

به گزارش «تابناك»، رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور تركيه روز گذشته ضمن متهم كردن ايران به تلاش براي مسلط شدن بر منطقه، اظهار داشت اين تلاش ها سبب آزردگي تركيه، عربستان سعودي و كشورهاي عرب حاشيه خليج فارس شده است. وي همچنين حمايت كامل خود را از تهاجم عربستان سعودي و متحدينش به يمن اعلام كرد.

رئيس جمهور تركيه كه اتفاقاً قرار است به زودي (اوايل ماه آتي ميلادي) به ايران سفر كند، در اين زمينه گفته: «ايران تلاش دارد بر منطقه مسلط شود. اين امر سبب آزردگي ما، عربستان سعودي و كشورهاي خليج (فارس) شده است. اين واقعاً قابل تحمل نيست و ايران بايد اين را بداند».

وي در ادامه با متهم كردن ايران به مداخله در امور يمن و دامن زدن به درگيري هاي فرقه اي در اين كشور، خواستار عقب نشيني ايران در اين زمينه شده و اظهار داشته: «ايران بايد ديدگاهش را تغيير دهد. اين كشور بايد همه نيروهايش و هر چه كه در يمن و همچنين سوريه و عراق دارد را عقب كشيده و به تماميت سرزميني آن ها احترام بگذارد».

اردوغان همچنين شب گذشته در مصاحبه اي با شبكه خبري «فرانس 24» از مبارزه ايران با داعش در عراق انتقاد كرد و مدعي شد ايران به اين دليل با داعش مي جنگند كه پس از بيرون راندن اين گروه از عراق، خود جاي آن را بگيرد. بر همين اساس، وي ايران را متهم كرد كه در مبارزه با داعش صداقت ندارد.

اين اظهارات تند و توهين آميز، امروز با واكنش وزير خارجه ايران مواجه شد. محمد جواد ظريف در واكنش به اظهارات اردوغان گفت: «كساني كه با اشتباهات استراتژيك خود، خسارات جبران‌ناپذيري ببار آورده‌اند، بهتر است با اتخاذ سياستهاي مسوولانه از ظرفيتهاي موجود براي ايجاد آرامش و همگرايي در منطقه استفاده كنند».

هرچند وزير خارجه كشورمان مطابق رويه هميشگي خود، كاملاً بر اساس آداب ديپلماتيك رفتار كرده و به اظهارات تند اردوغان با لحني احترام آميز پاسخ داد، اما در كلام وي طعنه ظريفي نهفته است كه توجه به آن، از نقش واقعي دولت تركيه در مجموعه تحولات منفي كه اين روزها در منطقه جريان دارد، پرده برمي دارد.

«اشتباهات استراتژيك» اردوغان كه مورد اشاره ظريف قرار گرفته را مي توان بيش از هر چيز به سياست هاي آنكارا در قبال سوريه مرتبط دانست كه نتيجه آن، كشته شدن ده ها هزار نفر در اين كشور تاكنون بوده است. اردوغان از همان روزهاي نخست آغاز اعتراضات در سوريه، موضع گيري هاي خود عليه دولت دمشق را آغاز كرد، به اين اميد كه با براندازي دولت اسد، دولتي همسو با خود را در سوريه روي كار آورد. اما اندكي بعد و پس از مشخص شدن ناتواني گروه هايي چون «ارتش آزاد» در مقابله با دولت دمشق، وي حمايت خود را متوجه گروه هاي تروريست افراطي چون «جبهه النصره» و سپس داعش نمود كه پس از قدرت گيري، اكنون به بزرگترين چالش امنيتي در منطقه تبديل شده اند.

در حقيقت، دولت اردوغان يكي از مهمترين حاميان آن نوع تروريسمي بوده كه اين روزها منطقه را درگير خود كرده و كشورهاي مختلف منطقه اي و فرامنطقه اي براي مبارزه با آن بسيج شده اند.

اما نكته جالب اينجاست كه به نظر مي رسد اردوغان تنها در اوقاتي به موضع گيري پرداخته و به زعم خود از موضع قدرت سخن مي گويد كه در گوشه اي از منطقه جنگي به راه افتاده باشد؛ وگرنه، در تمام طول مدتي كه موضع تروريست ها در سوريه تضعيف شده بود، وي و ديگر هم قطارانش در دولت تركيه سكوت را به هر چيز ديگري ترجيح داده بودند. در حقيقت، علاقه اردوغان به جنگ افروزي در منطقه و لذتي كه از وجود بحران در خاورميانه مي برد را مي توان از همين موضع گيري ها دريافت.

از سوي ديگر، يكي از جنبه هاي طنز تلخ رويكردهاي اين روز اردوغان اين است كه وي در حالي اين روزها با ملك سلمان سعودي و عبدالفتاح السيسي مصري همسو شده و براي حمله به يمن نقشه مي كشد كه خود در جريان وقايعي كه به سقوط محمد مرسي، رئيس جمهور پيشين مصر منجر شد، به طور كامل در تقابل با مصر و عربستان قرار گرفته و از مرسي حمايت مي كرد.

در آن زمان، ديدگاه عمومي بر آن بود كه از آنجا كه با سقوط مرسي از يك سو و به نتيجه نرسيدن فعاليت شورشيان در سوريه از سوي ديگر، «نظم اخواني» مورد نظر اردوغان در منطقه قابل تحقق نيست، وي به روندي تقابلي با كشورهاي محور عربستان (به طور خاص شامل مصر سيسي و امارات) وارد شده است.

اما اكنون مشخص شده كه دولت آنكارا حتي در همين حد نيز به ايده هايش پايبندي ندارد و صرفاً به دنبال توسعه قدرت و نفوذ منطقه اي خود است؛ حال مي خواهد اين امر از طريق حمايت از اخوان المسلمين در كشورهاي منطقه اتفاق بيفتد و يا همسو شدن با دولت هاي محور عربستان براي حمله به يمن. به عبارت ديگر، رئيس جمهور تركيه نه تنها عاشق جنگ افروزي است، بلكه فردي به شدت فرصت طلب نيز هست.

جالبتر اينجاست رئيس جمهور تركيه نه تنها تلاشي در راستاي پنهان كردن تمايلات توسعه طلبانه خود نمي كند، بلكه به مناسبت هاي مختلف آن را آشكارا به رخ نيز مي كشد. نمونه آن، همين دو ماه پيش بود كه در جريان سفر محمود عباس، رئيس تشكيلات خودگردان فلسطيني به آنكارا، اردوغان لباس سربازان 16 امپراتوري ترك را بر تن سربازان گارد خود كرد تا بدين ترتيب، آشكارا سوداي احياي امپراتوري عثماني را به نمايش بگذارد.

در اين شرايط و با توجه به اين اوضاع و احوال، اينكه اردوغان ضمن فرار به جلو، ايران را متهم به تلاش براي سلطه بر منطقه و ترويج رويكردهاي فرقه گرايانه مي كند، از آن دسته عجايبي است كه جز از خود وي و هم حزبي هايش نمي توان از ديگري انتظار داشت!

منبع/ تابناك

اول **
۰ نفر