۱۵ فروردین ۱۳۹۴، ۶:۳۴
کد خبر: 81558387
T T
۰ نفر
وهابیت یگانه عامل گسترش تهدید جنوب شرق آسیا / افشای سعودی سازی آ.سه.آن

كوالالامپور – ایرنا – یك دیپلمات ارشد بازنشسته مالزی با مروری بر تاریخ تهدیدهای منطقه جنوب شرق آسیا، نوشت كه وهابیت در حال حاضر اصلی ترین تهدید منطقه جنوب شرقی آسیا است.

به گزارش ایرنا، دنیس ایگنانتیوس روز شنبه در مقاله ای در تارنمای مالیزیا اینسایدر، نوشت: اگر در دهه 1970 خطر گسترش كمونیسم در منطقه گسترش داشت، اكنون افراط گرایی تهدید اصلی منطقه جنوب شرق آسیا محسوب می شود و خطر جدیدی است كه این منطقه را تهدید می كند.

وی كه پیش از این به عنوان دیپلمات مالزی در واشنگتن، پكن و لندن خدمت كرده و همچنین سفیر این كشور در شیلی و آرژانتین بوده است با استناد به نظریه دومینو، نوشت كه خطر گسترش افراطی گری در منطقه جنوب شرق آسیا جدی است.

نظریه دومینو از نظریه های غالب دهه های 1950 تا 1980 بود كه بر اساس آن گفته می شد اگر یك كشور تحت تاثیر كمونیسم قرار گیرد، كشورهای همجوار آن نیز تحت تاثیر قرار می گیرند.

دنیس ایگنانتیوس در این مقاله نوشت: مسلمانان كشورهای جنوب شرقی آسیا از جمله كشورهای فیلیپین، اندونزی، مالزی و تایلند تحت تاثیر تفكرات گروه های تروریستی داعش و القاعده قرار گرفته اند و اخبار حملات مسلحانه، بمب گذاری های انتحاری، سربریدن و خشونت علیه شهروندان معصوم خبرساز شده است.

براساس این نوشته، برخی از جوانان منطقه جنوب شرق آسیا در عراق و سوریه حضور دارند، به طوری كه رسانه های اندونزی از حضور بیش از 500 نفر از شهروندان این كشور در سوریه و عراق خبر داده اند.

وی یادآور شد كه افراط گرایان مالزیایی و اندونزیایی كه در سوریه در حال جنگ هستند، حتی یك واحد مالایی زبان تشكیل داده اند و در برخی حملات انتحاری نیز شركت كرده اند.

دنیس ایگنانتیوس در ادامه مقاله خود آورده است: گروه های افراطی در منطقه جنوب شرق آسیا از جنگ سوریه به عنوان بستری برای آموزش جنگی و عضوگیری استفاده می كنند تا در نهایت بتوانند اقداماتی مشابه در داخل كشور خود انجام دهند.

به اعتقاد وی، افراطی گری مذهبی اكنون به سطح هشدار دهنده ای با تاثیرات عمیق امنیتی و سیاسی در كل منطقه تبدیل شده است.

این دیپلمات سابق مالزی در ادامه به قانون اجرای حدود در مالزی اشاره كرد و نوشت: مالزی به عنوان یك كشور میانه رو اكنون با طرح اجرای حدود می تواند تا لبه پرتگاه اغتشاش پیش رود. اكنون مسلمانان و افرادغیر مسلمان پس از انتقاد از اجرای حدود در مالزی تهدید می شوند و بازرس كل پلیس مالزی نیز هشدار داده است حتی طرح سئوال در مورد حدود اسلامی می تواند باعث تحریك یك حمله داعشی شود.

به اعتقاد دنیس ایگنانتیوس، در حالی كه گروه های تروریستی و مباحث داغی همچون شریعت اسلامی توجه زیادی را به خود معطوف داشته است، سئوالات اساسی در مورد دلایل افراطی گری در منطقه تاكنون به اندازه كافی مورد بررسی قرار نگرفته است.

چرا چنین فرهنگی كه به طور عمیقی در خاورمیانه نفود كرده است در منطقه جنوب شرقی آسیا نیز جلوه های خود را نشان داده است؟ و چه عاملی باعث پیدایش این نوع افراطی گری شده است؟ سوال هایی كه این كارشناس درادامه مقاله خود مطرح كرده است.

دنیس ایگنانتیوس، یگانه عامل افراطی گری را وهابیت دانست و نوشت: به طور آشكار، رشد این نوع افراطی گری در خلا اتفاق نیفتاده است و ریشه آن نیز در منطقه جنوب شرق آسیا نیست. شمار قابل توجهی از متخصصان امنیتی بر این باورند وهابیت توسط عربستان سعودی به منطقه جنوب شرق آسیا صادر شده است.

این دیپلمات ارشد مالزی نوشت: وهابیت به عنوان مذهب رسمی عربستان، یك تفسیر نظامی، كوته بینانه و زهرآگین از اسلام است كه در قرن هجدم محمدبن عبدالوهاب در عربستان آن را بنیان گذاشت و مورد پذیرش خاندان سعودی قرار گرفت.

وهابیت همه گروهای مذهبی دیگر را منحرف می داند و در قبال سایر فرهنگ ها تحمل پذیری ندارد. به حقوق بشر احترام نمی گذارد و دموكراسی را بر نمی تابد.

به نوشته وی، هدف نهایی وهابیون تشكیل یك جامعه جهانی واحد وهابی با حاكمیت خلیفه، به احتمال قوی از خاندان سعودی است. آنها خواستار تشكیل این جامعه نه تنها در خاورمیانه بلكه همه جهان هستند.

براساس مقاله دیپلمات سابق مالزی، عربستان سعودی در دهه های گذشته بیش از 100 میلیارد دلار برای صدور وهابیت به گوشه و كنار جهان هزینه كرده است. هزاران مسجد، دانشگاه، مدرسه و مراكز اجتماعی ساخته و سمینار برگزار كرده است، در حالی كه هزاران واعظ، معلم و فعال آموزش دیده اند و با همراه داشتن كتب و ادبیات وهابیگری راهی نقاط مختلف جهان می شوند.

وی در ادامه این مقاله به تلاش های گوناگون خاندان سعودی از جمله كنترل مكه و مدینه اشاره كرد و نوشت: عربستان سعودی با تشكیل مراكز مختلف تلاش كرده است تفكرات خود را در جهان رشد دهد، از این رو وهابیت در حال حاضر اصلی ترین تهدید صلح و امنیت جهانی محسوب می شود، تهدیدی كه بر منطقه جنوب شرق آسیا نیز سایه افكنده است.

وی به تلاش های مختلف عربستان سعودی در بخش های تربیت افراطیون نظامی و معلمان و اساتید متعصب وهابی اشاره كرد و نوشت: چیزی كه تاكنون در منطقه جنوب شرقی آسیا آشكار نشده است روند تدریجی عربستانی سازی این منطقه است.

این دپیلمات ارشد مالزیایی، دولت های منطقه جنوب شرقی آسیا را دولت های از خود راضی دانست و نوشت كه دولت های این منطقه تاكنون اقدام خاصی برای جلوگیری از رشد قارچ گونه وهابیت در داخل و خارج از مرزهای كشورهای جنوب شرق آسیا انجام نداده اند. به نظر می رسد این دولت ها اندازه این مشكل را مورد انكار قرار می دهند و با اقداماتی كه با تردید و دو دلی همراه است زیرساخت های وهابیت را در منطقه دست نخورده حفظ كرده اند.

به اعتقادی وی، برخی از رهبران كشورهای منطقه جنوب شرق آسیا از جمله مالزی و برونئی با مطرح كردن قوانین شریعت درصدد تامین منافع خود هستند و از این طریق در تلاش برای ایجاد شكاف بین گروهای مذهبی مختلف هستند. امری كه تنها گذشت زمان می تواند در مورد نتایج آن قضاوت كند.

دنیس ایگنانتیوس در پایان ضمن ارائه راهكاری، خواستار اقدام فوری رهبران منطقه جنوب شرقی آسیا برای مقابله با افراطی گری شد و هشدار داد كه انجام ندادن اقدام به موقع می تواند تلاش های انجام شده برای كسب توسعه را جایگزین خشونت و ناامنی در منطقه كند.

انجام گفتگوهای صادقانه با عربستان سعودی درباره آسیب های وهابیت در این جوامع، همكاری های بین المللی برای از بین بردن تفكرات افراطی و تاكید بر تعهد در قبال تكثرگرایی و دموكراسی از جمله راهكاری ارائه شده توسط این دیپلمات ارشد مالزیایی برای مقابله با افراطی گری در منطقه جنوب شرق آسیا است.

آساق**241**1611