۱۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۳۱
کد خبر: 81558751
T T
۰ نفر

حمله به يمن؛ اشتباه راهبردي عربستان

۱۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۳۱
کد خبر: 81558751
حمله به يمن؛ اشتباه راهبردي عربستان

تهران - ايرنا- روزنامه اطلاعات در يادداشتي نوشت: پادشاه جديد عربستان كه كمتر از سه ماه قبل برتخت سلطنت تكيه‌زد، جنگي نامتقارن را عليه همسايه جنوبي‌اش يمن به‌راه انداخته و با ادعاي حمايت از آنچه دولت قانوني يمن مي‌خواند، در نخستين اقدام، زيرساخت‌هاي اين كشور فقير عربي را هدف قرارداده است.

اين يادداشت كه روز شنبه منتشر شده است، مي افزايد: ملك سلمان با همين ادعا، اتحاديه عرب و غرب را نيز در اين تجاوزگري آشكار با خود همراه و نيروي هوايي عربستان را موظف كرده تا بي‌محابا مناطق مختلف يمن را هدف قرار دهند كه اين تجاوز تاكنون دهها كشته از مردم بي‌گناه اعم از زنان و كودكان برجا گذاشته است. زمزمه‌هايي هم درباره احتمال حمله زميني عربستان به يمن با مشاركت برخي كشورها از جمله پاكستان به گوش مي‌رسد. اين تجاوزگري و ادعاهاي عربستان درحالي است كه بحران يمن يك موضوع سياسي داخلي است و مداخله عربستان كه شوراي امنيت و قدرت‌هاي جهاني چشمان خود را برروي آن بسته‌اند، نقض حاكميت يك كشور مستقل و بي‌احترامي به تماميت ارضي آن است. اما نكته اساسي كه پادشاه جديد عربستان و فرزندش به عنوان وزير دفاع اين كشور از آن غافل هستند اين‌كه زمان پايان تجاوز به يمن را عربستان تعيين نخواهد كرد. گروه حوثي‌ يمن كه با نام انصارالله نيز خوانده مي‌شود دهها سال است سلاح به دوش، مي‌جنگد و در جنگ‌هاي چريكي يد طولايي دارد.

«حسين بدرالدين حوثي» رهبر مذهبي و سياسي فقيد شيعيان يمن و پدر «عبدالملك حوثي» رهبر كنوني انصار‌الله كه سال‌ها عليه نظام ظالم وقت، مبارزه كرد از احترام ويژه‌اي درميان مردم يمن حتي اهل تسنن آن برخوردار بود و مردم، زعامت مذهبي و سياسي وي را پذيرفته‌ بودند. پس از مرگ وي، اين رهبريت به فرزند خلفش عبدالملك رسيد و وي نيز تاكنون به خوبي راه پدر را ادامه داده است. وجه تمايز رهبر انصارالله با بسياري از رهبران گروه‌هاي مقاومت در منطقه اين است كه وي فقط زعامت سياسي را برعهده ندارد و قبل از آن، يك رهبر تمام عيار مذهبي به شمار مي‌رود كه بسياري از مردم يمن از هر طيف و قشري به وي اقتدا مي‌كنند. اين امتياز در كنار فعاليت‌هاي بلندمدت نظامي و چريكي انصارالله، اين گروه را به يك قطب قدرتمند در شبه جزيره عربستان تبديل كرده است.

پادشاه عربستان احتمالاً از ياد نبرده است كه ارتش كشورش در حمله سال 1388 به مبارزان انصارالله در منطقه صعده، ضربه سنگيني را متحمل شد و پس از برجا گذاشتن تلفات زياد، ناكام به عربستان بازگشت. در شرايط كنوني هم كه جنگنده‌هاي سعودي به حملات بي‌امان به يمن ادامه مي‌دهند، نيروهاي انصارالله بسياري از شهرهاي مهم و راهبردي يمن حتي عدن و تنگه مهم و استراتژيك باب المندب را به تصرف خود درآورده‌اند.

گفته مي‌شد بخشي از حملات عربستان به مواضع انصارالله در صنعا و صعده به اين دليل بود كه مانع از پيشروي اين گروه به سوي عدن به عنوان قلب جنوب يمن شود. اما بندر عدن كه براي عربستان اهميت استراتژيك دارد، دو روز قبل به كنترل نيروهاي انصارالله درآمد و گفته مي‌شود در درگيري براي تصرف عدن، يك نظامي سعودي كشته و چند تن ديگر مجروح شده‌اند. تسلط انصارالله بر عدن، دست اين گروه را در صورت تجاوز زميني عربستان باز مي‌گذارد و در حقيقت زنگ خطر را براي آل سعود به صدا در مي‌آورد.

نكته حائز اهميت اين كه مردم عدن در جنوب يمن كه به لحاظ مذهبي و فكري تفاوت ماهوي با شيعيان حوثي در شمال و شرق اين كشور دارند، هنگام ورود نيروهاي انصارالله به عدن به استقبال اين نيروها آمدند و ورود انصارالله را به اين شهر تسهيل كردند. استقبال مردم عدن از انصارالله اين پيام را براي آل سعود به ويژه پادشاه جديد آن فرستاد كه مردم يمن از هر قشر و طيفي عليه تجاوزگري بيگانه متحد هستند و اين اتحاد، شيعه و سني نمي‌شناسد.

اتحاد مردم يمن چنان قوي است كه آن دسته از نيروهاي ارتش كه وابسته به «علي عبدالله صالح» رئيس جمهوري مخلوع اين كشور هستند نيز دوش به دوش نيروهاي انصارالله عليه تجاوز گري عربستان مي‌جنگند و اين در حالي است كه اين نيروها در زمان عبدالله صالح، رو در روي انصارالله مي‌ايستادند. بديهي است اگر چنين يكپارچگي و اتحادي وجود نداشت، انصارالله نمي‌توانست در سه جبهه با تجاوزگري عربستان، تروريست‌هاي القاعده و نيروهاي وابسته به «عبدربه منصور هادي» رئيس جمهوري خائن يمن كه به دامن سعودي‌ها پناه برد و عربستان را به حمله به خاك وطن خود تشويق كرد، بجنگد. به باور كارشناسان، ملك سلمان دچار اشتباه راهبردي در تجاوز به يمن شده است و در صورت بروز جنگ زميني، ضربه‌پذيري عربستان قريب به يقين خواهد بود.

* منبع: روزنامه اطلاعات

** اول
۰ نفر