۲۳ فروردین ۱۳۹۴، ۸:۲۸
کد خبر: 81567645
T T
۰ نفر

آل سعود و كابوس تنهايي در جنگ يمن

۲۳ فروردین ۱۳۹۴، ۸:۲۸
کد خبر: 81567645
آل سعود و كابوس تنهايي در جنگ يمن

تهران - ايرنا - روزنامه جمهوري اسلامي در سرمقاله خود نوشت: ارتش پاكستان روز گذشته با اعلام اينكه ادامه جنگ در يمن مي‌تواند عواقب خطرناك و آثار جدي براي امنيت منطقه داشته باشد بر مخالفت خود با ادامه جنگ در يمن تاكيد كرد.

اين مقاله مي افزايد: اين موضع‌گيري ارتش پاكستان به منزله مخالفت آشكار با اعزام نيروي زميني از سوي پاكستان به يمن است كه از چندي پيش مطرح شده و رياض فشار زيادي را به اسلام آباد وارد ساخت تا دولت پاكستان نيروي زميني به يمن بفرستد ولي مجلس پاكستان به درخواست رياض براي اعزام نيرو به يمن پاسخ رد داد، موضوعي كه بسيار براي آل سعود سنگين آمد.

نمايندگان مردم در مجلس پاكستان بعد از بحث و بررسي اين موضوع، اعلام كردند دولت اسلام آباد بايد در جنگ يمن بي‌طرف بماند و هيچ نيروي زميني پاكستاني قرار نيست به يمن برود. بنابه گفته وزير اطلاع رساني و دفاع پاكستان، دولت عربستان خواستار حضور نيروي زميني پاكستان به همراه نيروي هوايي و دريايي در كنار عربستان، در جنگ يمن شده بود.

اين، فقط پاكستان نبود كه دست رد به سينه مقامات رياض زد، قبل از اين، تركيه نيز اعلام كرده بود راه‌حل مذاكره را براي بحران يمن ترجيح مي‌دهد. چاووش اوغلو وزير خارجه تركيه پس از سفر هفته گذشته رجب طيب اردوغان به تهران گفته بود وظيفه سنگيني درباره بحران يمن، بر دوش دولت‌هاي تركيه، عربستان و ايران است.

وزير خارجه تركيه در ادامه گفت نظرات تهران و آنكارا در اين باره كه مذاكره، تنها راه‌حل بحران يمن است مشترك مي‌باشد و آنكارا مايل است با كشورهاي عرب خليج فارس در اين زمينه گفتگو كند. اين موضع‌گيري تركيه نيز به مفهوم عدم همراهي با رياض در هرگونه جنگ زميني در يمن است و قطعاً براي رياض رويداد خوشايندي نيست.

مقامات عربستاني گرچه هنوز سكوت خود در اين زمينه را نشكسته‌اند ولي وزير خارجه امارات به نيابت از آنها سخن گفت و عمق خشم و نارضايتي خود را از اين موضع‌گيري‌ها آشكار كرد.

«انور قرقاش» وزير مشاور امارات در امور سياست خارجي در سخناني شديداللحن، پاكستان و تركيه را به باد انتقاد گرفت و گفت: موضع گيري اسلام آباد مبهم و شك‌برانگيز است و قطعاً مسئولين پاكستاني تبعات اين موضع‌گيري را متحمل خواهند شد. اين وزير اماراتي با خشم گفت اهميت ايران براي پاكستان و تركيه بيش از كشورهاي عربي است. وي افزود: موضع گيري بيطرفانه شرم‌آور است.

از لحن اين وزير اماراتي كاملاً مشخص است كه سخنان وي، موضع آل سعود را نيز بازتاب مي‌دهد و احتمالاً به اين معناست كه دولت پاكستان در آينده از كمك‌هاي اقتصادي شيوخ خليج فارس محروم خواهد شد. علاوه بر اين، چنين موضع تندي مي‌تواند افراد و جريان‌هاي سياسي موجود در پاكستان را نيز از بعضي امتيازات محروم كند. بعضي از دولتمردان پاكستاني روابط نزديك مالي با رياض دارند و از حمايت‌هاي طولاني مدت عربستان و دولت‌هاي عرب ثروتمند خليج فارس برخوردار هستند.

انور قرقاش مدعي شد امنيت خليج فارس در خطر است و هم اكنون لحظه مشخص شدن هم پيمانان واقعي اعراب از هم پيمانان لفظي و تبليغاتي است.

ادعاي اين وزير اماراتي درباره تهديد شدن امنيت منطقه، نه تنها با واقعيات موجود مطابقت ندارد بلكه آنچه اكنون مورد تهديد است پايه‌هاي حكومت شيوخ مرتجع و ديكتاتور عرب است كه براي حفظ تاج و تخت خود به دست و پا افتاده‌اند و تلاش دارند كشورهاي ديگر را براي كمك به حفظ حكومت خود وارد معركه و جنگ نمايند، ولي دولت‌هاي منطقه عاقل‌تر از آن هستند كه متوجه دامي نباشند كه شيوخ منطقه به سردمداري عربستان براي آنها گسترده‌اند.

تركيه و پاكستان و حتي مصر به خوبي مي‌دانند كه اعزام نيروي زميني به يمن چه تبعات خطرناك و وحشتناكي براي آنها خواهد داشت و آنها را در ورطه‌اي خواهد انداخت كه هيچ تضميني براي خروج سالم از آن وجود ندارد.

حمايت هوايي از تجاوز عربستان در يمن بسيار ساده است و به اعزام چند جنگنده محدود است ولي مشاركت پياده نظام اين كشورها در يمن قطعاً به اين سادگي نيست و اين نكته را حاميان رياض به درستي دريافته‌اند.

بديهي است كه تكيه و تاكيد اصلي رياض بر روي حمايت سه دولت مصر، تركيه و عربستان است وگرنه از ساير كشورها همچون سودان كاري بر نمي‌آيد و اين كشورها كه خود با مشكلات فراوان داخلي مواجه هستند توان آنرا ندارند كه اهداف عربستان در يمن را محقق سازند.

اكنون به مفهوم واقعي كلمه، آل سعود در يمن تنها مانده است. دولتمردان رياض به خوبي مي‌دانند كه تهاجم هوايي ديگر تاثيري در تغيير تحولات يمن نخواهد داشت همچنانكه تاكنون نيز نتيجه‌اي نداشته است، بلكه به عكس اين حوثي‌هاي يمن و حاميان انصارالله بوده‌اند كه در بحبوحه بمباران‌هاي هوايي و بي‌هدف جنگنده‌هاي به اصطلاح ائتلاف «طوفان قاطع» به پيشروي‌هاي خود ادامه دادند و تازه‌ترين گزارش‌ها از رسيدن نيروي انصارالله به مركز عدن حكايت دارد.

به همين جهت است كه رياض به شدت به تكاپو افتاده است تا هرچه سريعتر يك جنگ زميني در يمن راه بياندازد وگرنه از هم اكنون در يمن شكست خورده تلقي مي‌شود. تهاجم زميني در دستور كار فوري رياض است ولي مشكل اين است كه نيروهاي لازمه را براي انجام اين حمله زميني در اختيار ندارد و جواب رد پاكستان و تركيه و پاسخ سرد مصر، اميدواري‌هاي رياض را به ياس مبدل ساخته است.

اكنون روز به روز اين واقعيت عيان‌تر مي‌شود كه رياض به دست خود، خود را در باتلاق يمن انداخته است، باتلاقي كه شايد حتي مجال يك خروج آبرومندانه را هم به دولتمردان عربستان ندهد.

* منبع: روزنامه جمهوري اسلامي

** اول
۰ نفر