۵ خرداد ۱۳۹۴، ۱۵:۰۳
کد خبر: 81623406
T T
۰ نفر

هشدار چین به «ببركاغذی»: پا از گلیمت درازتر نكن

۵ خرداد ۱۳۹۴، ۱۵:۰۳
کد خبر: 81623406
هشدار چین به «ببركاغذی»: پا از گلیمت درازتر نكن

پكن - ایرنا - تحولات سریع و نگران كننده اخیر در دریای جنوبی چین كه اوج آن با گزارش پنتاگون مبنی بر اعزام ناو جنگی و هواپیمای شناسایی شروع شد، به تدریج مسیر یك مناقشه خطرناكتر را در این منطقه كه حیات خلوت چین است، میان پكن و واشنگتن باز می كند.

دریای جنوبی چین سال ها محل رفت و آمد آزادانه كشتی ها بوده، اما از زمانی كه آمریكایی ها شروع به تسلیح و تحریك فیلیپین كردند و این كشور را به بهانه منازعه بر سر جزایر «اسپراتلی» به جان چین انداختند، به كانون توفان های بزرگ آبی تبدیل شد.

در ماه های اخیر روزی نبود كه خبر از منازعه، مناقشه و بحران در این منطقه نباشد. حال اما آمریكایی ها می گویند خود را به این حیات خلوت بیش از گذشته نزدیك كرده اند و می خواهند آرامش را از چین بگیرند، آرامشی كه احتمالا می تواند از كشتی های تجاری كه سال ها از این آبراه تردد می كردند، نیز سلب خواهد شد.

چینی ها كه سالیان قبل با مخالفان برنامه های خود در این دریا مماشات می كردند، امروز برای حراست از حق حاكمیت و تمامیت ارضی در این دریا حتی توسل به سلاح هسته ای را هم بعید ندانسته اند.

آمریكا هم كه گفته بود به جزایر شنی در حال ساخت چین نزدیك نمی شود، هر روز گام های بیشتری به جلو بر می دارد.

امروز بسیاری از تحلیلگران، این تحولات را آغاز یك جنگ سرد میان دو قدرتی می دانند كه به هر شكل داعیه ابرقدرتی در سر دارند و این مناقشه می تواند نه فقط برای آنها بلكه برای دنیا گران تمام شود.

این جنگ سرد كه تفاوت های آشكاری با جنگ سرد آمریكا و روسیه دارد، زوایای خطرناكی را در بر می گیرد چرا كه هر دو كشور دارای زرادخانه های بزرگ هسته ای هستند و هر دو در دریای جنوبی حامیانی دارند و از سوی دیگر در حال دست و پنجه نرم كردن با مناقشاتی هستند كه می تواند گفت منازعات بالقوه نظامی است.

روزنامه «گلوبال تایمز» ارگان دولت چین كه پیشتر گفته بود لازم باشد پكن به سلاح هسته ای نیز متوسل خواهد شد، نوشت: خطر بالقوه یك رویارویی میان دو كشور وجود دارد.

این نشریه نوشت: دریای جنوبی روابط دو قدرتی را كه پیشتر در بسیاری عرصه ها مناسبات نزدیكی داشته اند، تیره تر كرده و راه را برای مناقشه بالقوه نظامی میان آنها هموار كرده است.

این نبرد می تواند خطرناك باشد زیرا چین شاخ و شانه می كشد و آشكارا از آمریكا خواسته است، بپذیرد كه این كشور یك قدرت دریایی نوظهور است كه با آمریكا رویارویی می كند.

«گلوبال تایمز» نوشت: تحلیگران می دانند آمریكا می خواهد حافظ وضع موجود به نفع خود باشد، اما قدرت فزاینده چین را درك نكرده است. این كشور دیگر مانند گذشته نیست، بلكه یك قدرت دریایی بزرگ در دنیا است.

همین كشور است كه به گفته آمریكا سعی كرده است با ارسال امواج الكترونیكی یك پهپاد دوربرد «گلوبال هاوك» آمریكا را از كار انداخته و یا اینكه در اختیار بگیرد.

اما «پن گوان چیان» متخصص مسایل نظامی از آكادمی ارتش چین می گوید : این اظهار نظرها گستاخانه است. آنها هزاران فرسنگ دورتر از خانه خود آمده اند تا منطقه ای را شناسایی كنند كه زیر نظر چین و جزو قلمرو این كشور است.

«تایو ونجو» محقق آكادمی علوم اجتماعی چین نیز می گوید‌: آنها بیهوده مزخرف می گویند. ما بر اساس قوانین دنیا و حقوق دریاها حق داریم از قلمرو خود حراست كنیم .

در این میان «پن گوان چیان» پا را فراتر گذاشته و گفته است كه اگر آمریكایی ها كه عمدا چین را تحریك می كند، وارد منطقه 12 مایلی جزایر تحت حیطه چین در دریای جنوبی شوند، پكن به آنها حمله خواهد كرد.

«جو فونگ» رییس مركز مطالعات دریای جنوبی دانشگاه «نن جینگ» چین نیز می گوید: هر لحظه خطر رویارویی نظامی دو كشور بیشتر می شود.

وی می گوید: اگر زمانی چین بخواهد ناوهایش را برای دور كردن جنگنده های آمریكایی به منطقه اعزام كند، آن زمان خطر تبادل آتش میان دو طرف وجود دارد.

شاید در همین راستا هم بود كه «هونگ لی» سخنگوی وزارت امور خارجه چین از هشدارهای مكرر نیروی دریایی چین به یك فروند هواپیمای شناساسی آمریكایی كه به جزایر شنی در حال ساخت چین نزدیك شده بود، دفاع كرد و گفت: اینجا قلمرو چین است.

شاید سرنوشت بسیاری از كشورهای دیگر خارج از دریای جنوبی چین به دلیل مسایل مختلف اعم از تجاری و سیاسی به این منطقه پیوند خورده باشد و تحولات منطقه برایشان مهم باشد، اما زمانی كه بحث رویارویی نظامی پیش می آید، پای بسیاری دیگر نیز به این نزاع باز خواهد شد.

به نظر می رسد نوشته های رسانه های گروهی چین مبنی بر اینكه خطر درگیری فیزیكی دو كشور در حال افزایش است، نوعی هشدار است كه از ناحیه رهبران این كشور اما از طریق رسانه های جمعی به واشنگتن داده می شود.

در این شرایط چنانچه آمریكا بی مهابا به منطقه مورد نظر چین نزدیك شود، بعید نیست كه رهبران چین مستقیما موضع گیری كرده و برای آنكه گوشمالی به واشنگتن داده باشند، تحركی هر چند اندك در راستای اقدام فیزیكی نظامی داشته باشند.

«گلوبال تایمز» نوشت: كار ساخت جزایر باید به اتمام برسد. این خط قرمز است. اگر آمریكایی ها بخواهند از آن عبور كنند، دیر یازود درگیری نظامی رخ خواهد داد.

این نشریه تاكید كرد: امروز از خود خویشتنداری نشان می دهیم، اما اگر واشنگتن به دنبال تحقیر و تحریك باشد، وارد درگیری با آمریكا خواهیم شد.

ارگان دولت چین افزود: آمریكا بداند كه در مقابل عزم راسخ چین برای حراست از حق حاكمیت و تمامیت ارضی اش دست بالا ندارد و این درست همان جایی است كه چین می گوید «آمریكا ببر كاغذی است».

آساق**1597**1545