۲۳ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۱۲
کد خبر: 81643971
T T
۰ نفر

بهشت گمشده 'نمنق' در جنگل هاي ارسباران

۲۳ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۱۲
کد خبر: 81643971
بهشت گمشده 'نمنق' در جنگل هاي ارسباران

تبريز- ايرنا- روستاي نمنق از توابع بخش سيه رود شهرستان جلفا از جمله روستاهاي زيبا و ديدني آذربايجان شرقي است كه در دل جنگل هاي زيباي ارسباران آرميده و گردشگران را به گردش در سبزي جان فزا و عطرآگين خود در فصل بهار دعوت مي كند.

وجه تسميه نام اين روستاي زيباي آرميده در ميان تپه هاي سرسبز و آكنده از درخت، با رطوبت بالاي آن ارتباط دارد و در واقع معادل فارسي اسم روستا را مي توان 'مرطوب' و 'نمناك' گذاشت كه ريشه در هواي مه آلود و باراني جنگل هاي ارسباران دارد.

'نمنق'، آخرين روستاي حوزه استحفاظي شهرستان جلفا در امتداد رودخانه مرزي ارس است و دستيابي به محل روستا براي گردشگران و علاقه مندان به ديدار از آن، به شكلي ناخواسته با تماشاي زيبايي هاي سحرآميز 'ارس' كه به مانند ماري در ميان كوه هاي برافراشته دو سوي رودخانه مي خزد، همراه است.

براي رسيدن به روستاي تماشايي 'نمنق' بايد از شهر جلفا حدود 110 كيلومتر در امتداد ارس رانندگي كرد كه طي اين مسير نسبتا طولاني با چشم اندازهاي افسون كننده اي از جاذبه هاي تاريخي و طبيعي منطقه مرزي ارس آكنده است.

در مسير جلفا به روستاي نمنق مي توان از آبشار تحسين برانگيز 'آسياب خرابه' كه از جبهه شمالي بلندي هاي كوه كيامكي سرچشمه مي گيرد و طاق هاي خزه اي پر از آب آن شهره عام و خاص است، ديدن كرد.

حضور در امامزاده 'سيدمحمدآقا' فرصتي براي استفاده معنوي از سفر به روستاي 'نمنق' در اختيار گردشگران اين روستاي ديدني مي گذارد و بازديد از حمام تاريخي عباس ميرزاي قاجار در روستاي قديمي 'كردشت' نيز يادآور رونق و آبادي اين منطقه مرزي در سال هاي دور است.

سفر به روستاي جنگلي-كوهستاني 'نمنق' از جلفا، جاذبه ها و چشم اندازهاي فراوان ديگري نيز دارد؛ رانندگي در حاشيه رودخانه ارس و در پاي رشته هاي كوه هايي كه بعد از گذشت حدود دو سده هنوز نيز ديوارهاي خرابه استحكامات نظامي عباس ميرزاي قاجار را دل خود به امانت نگه داشته است، نوستالژي اراده و همت ايراني - اسلامي براي حفظ استقلال وطن در برابر ارتش تا بن دندان مسلح امپراطوري تزار در اوايل قرن نوزدهم را در ذهن عابران و گردشگران تداعي مي كند.

ديدار از روستاي تاريخي و پلكاني اشتبين به عنوان زادگاه فضولي، شاعر قصيده سراي نامدار ايران و خوردن انارهاي شيرين دانه سفيد و سرخ آن مي تواند لحظات مانايي را در جان و دل رهگذران مسير جلفا-نمنق ثبت و ضبط كند.

مسافر كوي 'ارس' شهرستان جلفا بعد از طي 110 كيلومتر راه پرپيچ و خم و عبور از فراز و فرود جاده حاشيه اي رودخانه به روستايي مي رسد كه انگار همه زيبايي هاي طبيعت را يكجا در خود گردآورده است تا 'هر كه را يك بار گذر در آن افتد ديگر دل از آن كشيدن نتواند'.

'نمنق' به دليل واقع شدن در منطقه كوهستاني جنگل هاي ارسباران از اوايل خرداد هر سال شاهد مناظر دلربايي است كه تماشاي آن مصداق عيني 'تجلي خالق' است.

جاده دسترسي به روستاي 100 نفري 'نمنق' تركيبي از طبيعت كوهستاني با كوه هاي خشن و سر به فلك ساييده پيرامون رودخانه مرزي ارس و جنگل هاي سرسبز و انبوه و در عين حال خنك ارسباران است كه همين ويژگي 'نمنق' را متمايز از ديگر جاذبه هاي گردشگري روستايي كشور كرده است كه معمولا تنها يكي از ويژگي هاي طبيعت چهار فصل را دارا هستند.

در جاده دسترسي به 'نمنق' با حركت در يك مسير سربالايي و در عين حال فرح بخش مي توان درختچه هاي ترشك و تمشك وحشي را به وفور مشاهده كرد كه با گذر از اين مناظر بكر و طبيعي و ثبت خاطرات به ياد ماندني به محل روستا مي رسيم.

روستاي نمنق جزو روستاهاي پلكاني شكل بوده و در دره اي كم عمق واقع شده كه صداي شرشر آب هاي جاري و در كنار آن گاه گاه صداي حيوانات وحشي بر زيبايي هاي اين منطقه مي افزايد.

ساكنين روستا كه عمدتا به دامداري مشغول هستند در مهمان نوازي از گردشگران شهره عام اند و با هر آنچه كه از راه دامداري به دست مي آورند، رسم ميزباني بر جاي مي آورند.

هر چند روستاي نمنق از منظر ساخت و ساز و عمران به دليل دوري از مركز شهرستان جلفا و موقعيت جغرافيايي صعب العبورش از محورميت رنج مي برد، اما داشته هاي طبيعي و خدادادي آن چنان غني است كه در صورت اندك سرمايه گذاري و تبليغات مي تواند به يكي از جاذبه هاي گردشگري مهم آذربايجان شرقي در حوزه گردشگري روستايي تبديل شود.

در تبيين مهمان نوازي ساكنان 'نمنق' همين بس كه آنان معمولا به گردشگران اجازه اقامت شبانه خارج از روستا را نمي دهند تا مبادا ميهمان يا ميهمانان شان توسط حيات وحش غني منطقه آسيب ببينند.

'نمنق' كه آميزه اي از زيبايي هاي جنگل، مرتع و كوهستان وحشي است، مناظر و چشم انداز زيبا و بكري دارد و معمولا به گردشگراني كه اين روستا را به عنوان مقصد خود انتخاب كرده اند، سفارش مي شود در سفر به آنجا، دوربين عكاسي و فيلمبرداري را براي ثبت لحظه هاي ناب و خاطره انگيز، فراموش نكنند.

بديهي است شهرستان جلفا كه روستاي 'نمنق' در منتهي اليه غرب آن واقع شده است، خود نيز با داشتن دهها اثر تاريخي و اماكن ديدني يكي از مناطق گردشگري و تفريحي شمال غرب كشور در استان آذربايجان شرقي به شمار مي رود.

كليساي سن استپانوس، آبشار تاريخي آسياب خرابه، روستاي تاريخي اشتبين، مجموعه حمام كردشت، برج دوزال، امامزاده سيد محمد آقا نوجه مهر، حمام تاريخي جلفا ، رودخانه ارس و بازارهاي عرضه محصولات خارجي از ظرفيت هاي گردشگري شهرستان جلفا مي باشد.

اين شهرستان با جمعيتي افزون بر 56 هزار نفر در فاصله 125 كيلومتري تبريز مركز آذربايجان شرقي واقع شده و از طريق رودخانه ارس با جمهوري خودمختار نخجوان و جمهوري ارمنستان مرز مشترك دارد.

از: مقصود هوشمند

7222/518