۲۷ خرداد ۱۳۹۴، ۱۵:۱۳
کد خبر: 81650421
T T
۰ نفر
انتشار روزنامه گلگون در قالب كتاب

تهران ايرنا- سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، روزنامه گلگون را در قالب كتاب منتشر كرد.

به گزارش روز چهارشنبه گروه فرهنگي ايرنا، اين اثر از شماره نخست تا 54 اين روزنامه را در بردارد.

تاريخ مطبوعات در ايران با نام ميرزا صالح شيرازي گره خورده است. وي نخستين فردي بود كه نخستين نشريه ادواري در ايران با عنوان كاغذ اخبار را در بهمن‌ماه 1215 ه.ش (1252 ه.ق) در تهران و در قالب يك صفحه منتشر كرد.

بر اساس گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، مطبوعات در دوره پهلوي از كثرت بيشتري برخوردار شد و تعداد آنها به رقمي در حدود 51 عنوان رسيد كه از اين رقم 44 نشريه در همدان، 5 نشريه در ملاير و تويسركان و نهاوند هم هر كدام يك نشريه داشتند.

يكي از اين جرايد، روزنامه گلگون است كه به صاحب امتيازي و مدير مسئولي ميرزا محمد حسن خان همداني مشهور به فريدالدوله گلگون (1256 ـ 1316 ه. ش) منتشر مي‌شد. فريدالدوله گلگون چندي هم در سمت رياست بلديه همدان بوده است.

اين نشريه در بين ساير نشريات آن روزگار از حال و هواي ديگري برخوردار بوده است، از نظم و ترتيب در انتشار گرفته تا صفحه‌آرايي و مهم‌تر از آن نوشته‌هايي از چهره‌هاي مطرح آن عصر كه با تورق گذرا به اسامي نويسندگاني چون اسدالله كيوان، رحيم نامور، علي‌ اصغر شميم، عارف قزويني، عنايت‌الله شكيباپور و ديگر كسان برمي‌خوريم و بدين سبب بوده است كه بين عموم مردم روزنامه‌اي پُرخوان به حساب مي‌آمده است.

حتي امروزه كه در حدود 81 سال از انتشار آن مي‌گذرد مطالب خواندني بسياري در آن وجود دارد و به خواننده اطلاعات قابل توجهي درباره تاريخ آن دوره همدان از قبيل جمعيت شهر، خيابان‌كشي، حكمرانان، مدرسه آمريكايي، مريض‌خانه، تقي‌زاده در همدان، نقشه شهر، برق‌كشي در خيابان‌ها و حتي مسائل ساده و پيش‌پا افتاده‌اي چون دزدي، مرگ و مير و ديگر قضايا مي‌دهد.

در اين راستا سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، كتابي با عنوان «روزنامه گلگون» منتشر كرده است؛ اين اثر محتواي روزنامه گلگون از نخستين شماره تا شماره 54 (شانزدهم فروردين‌ تا بيست و پنج دي سال 1307 ه. ش) را در بر دارد.

در بخش نخستين اين اثر، عكسي از فريدالدوله گلگون برگرفته از مركز اسناد و كتابخانه ملي غرب كشور؛ همدان و همچنين نامه اخذ مجوز در صلاحيت جريده گلگون ارايه شده است.

اين كتاب در چهار بخش تنظيم شده است؛ «پيشگفتار/مهدي به‌خيال»، «درباره فريدالدوله گلگون/دكتر پرويز اذكائي»، «روزنامه گلگون/فريدالدوله همداني» و «نمايگان/نام‌نامه، مكان‌نامه ـ واژه‌نامه» عناوين اين چهار بخش را تشكيل مي‌دهند.

نخستين چاپ كتاب «روزنامه گلگون» به كوشش مهدي به‌خيال، با شمارگان 500 نسخه، در 259 صفحه و بهاي 200 هزار ريال از سوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران منتشر شده است.



**** راه اندازي اتاق فرهنگي ايران در كتابخانه ملي تاجيكستان

به همت سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران و هماهنگي هاي انجام شده با كتابخانه ملي تاجيكستان، سفارت ايران و رايزن فرهنگي كشورمان در تاجيكستان، اتاق فرهنگي ايران در كتابخانه ملي تاجيكستان تجهيز و آماده بهره‌برداري شد.

اتاق فرهنگي ايران داراي تجهيزات سخت افزار كامپيوتر، تجهيزات كمك آموزشي و كتب مرجع فنخا، اصفا و تعدادي از كتب نفيس حوزه اسلام شناسي و ايران شناسي است.

اين بخش فرهنگي در برنامه سفر استاندار خراسان رضوي به تاجيكستان و با برنامه ريزي و نظارت نمايندگان سازمان اسناد و كتابخانه ملي، رضا شهرابي مديركل اطلاع رساني و اكبر شيخ مدير مركز اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي به منظور استفاده محققان و پژوهشگران فارسي زبان و علاقه مندان فرهنگ و تمدن كشورمان توسط سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران آماده شد.

زبان رسمي كشور تاجيكستان فارسي (تاجيكي) است و مجموعه منابع كتابخانه ملي تاجيكستان يكي از ارزشمندترين و غني ترين مجموعه هاي فارسي دنيا را شامل مي شود.

در ديدار نمايندگان كتابخانه ملي جمهوري اسلامي و رييس كتابخانه ملي تاجيكستان بر گسترش همكاري هاي بين كتابخانه اي و آموزش كتابداران كتابخانه تاجيكستان در زمينه فهرست نسخ خطي و مرمت اسناد و نيز تبادل منابع ديجيتال شده بين دو كتابخانه تاكيد و مقرر شد در ديدار رييس كتابخانه ملي تاجيكستان از تهران تفاهم نامه همكاري امضا شود.

فراهنگ**1497**1027