۳۰ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۲۳
کد خبر: 81652890
T T
۰ نفر
صادرات گاز ایران از طریق LNG در انتظار رفع تحریم ها

تهران - ایرنا - در حالی كه بیش از 30 درصد تجارت گاز دنیا از طریق LNG صورت می گیرد و این صنعت پیوسته در حال گسترش است، روند اجرای پروژه های LNG ایران به دلیل تحریم به بن بست خورده است.

به گزارش ایرنا، ایران با برخورداری از 33.7 تریلیون مترمكعب ذخایر اثبات شده از بزرگترین كشورهای دارنده ذخایر گاز طبیعی در جهان است كه پیش بینی می شود تا 200 سال آینده از این نعمت برخوردار باشد.

این حجم عظیم ذخایر گازی، ایران را به یكی از بزرگترین صادركنندگان بالقوه این محصول هیدروكربوری تبدیل كرده به طوری كه تخمین زده می شود در صورت ایجاد شرایط، ایران بتواند 10 درصد تجارت گاز دنیا را در اختیار بگیرد.

با توجه به محدودیت انتقال گاز از طریق خط لوله، بخشی از صادرات گاز ایران به مناطق دور دست باید به صورت LNG انجام شود كه تحقق آن نیاز به ایجاد زیرساخت ها و تامین تجهیزات مورد نیاز دارد.

علیرغم اهمیت LNG در نقش آفرینی بیشتر ایران در بازار تجارت جهانی گاز، اما متاسفانه چشم انداز مثبتی برای توسعه این صنعت در ایران وجود ندارد و بررسی ها از توقف پروژه های LNG حكایت دارد.

علیرضا كاملی مدیرعامل شركت ملی صادرات گاز ایران در این خصوص می گوید: علاوه بر قراردادهای كنونی صادرات گاز از طریق خط لوله، بحث LNG نیز مورد توجه وزارت نفت بوده كه تاكنون سه پروژه پرشین، ایران و پارس LNG برای آن تعریف شده است.

وی خاطرنشان كرد: البته به دلیل تحریم دو پروژه پارس و پرشین LNG متوقف شده ولی پروژه ایران ال جی با پیشرفت حدود ٥٠ درصدی در جریان بوده و مترصد برداشته شدن تحریم ها برای وارد كردن تاسیسات و تجهیزات لازم جهت اجرای این پروژه هستیم.

كاملی با اشاره به آنكه سهم LNG از كل تجارت گاز دنیا ٣١ درصد است كه از این میزان ٧٠ درصد آن در آسیا و خاورمیانه صورت می گیرد و ایران نیز می تواند سهم مناسبی از این تجارت داشته باشد، تصریح كرد: ورود به صنعت LNG و بازار LNG به معنای دسترسی به بازارهای دورتر است كه نمی توان از طریق خط لوله به آن دسترسی داشت.

وی با بیان اینكه هم اكنون ٦٠ ترمینال دریافت LNG در آسیا وجود دارد و قرار است ٤٠ ترمینال دیگر نیز به این تعداد افزوده شود، گفت: این بدان معناست كه دنیا و بویژه كشورهای آسیایی خود را آماده می كنند تا بتوانند سهم بیشتری از تقاضا و نیازشان را از طریق LNG تامین كنند؛ طبیعی است كه ایران هم باید خود را برای این رشد تقاضا آماده كند.

كاملی همچنین به واحد شناور (LNG FLNG) نیز اشاره كرد و با بیان این كه هم اكنون مذاكرات اولیه با بزرگترین شركت LNG دنیا برای واحد شناور(LNG FLNG) در حال انجام است، ابراز امیدواری كرد كه با لغو تحریم ها، به سرعت وارد فاز مطالعاتی و اجرایی این پروژه شویم؛ به نحوی كه بتوان در فاصله 2.5 تا 3 سال مقارن با اوج تولید گاز در كشور از این ظرفیت استفاده كرد و بتوان بخشی از صادرات گاز را از طریق LNG انجام داد.

علاوه بر راه اندازی تاسیسات LNG در ایران، وزارت نفت طرحی را نیز برای صادرات LNG از طریق كشور عمان را نیز در دستور كار قرار داده كه براساس آن قرار است گاز از طریق خط لوله به عمان و از آنجا به صورت LNG به صورت به سایر كشورها صادر شود.

اما مساله مهم این است كه هنوز قرارداد نهایی صادرات گاز به عمان امضا نشده و احداث خط لوله صادرات نیز حداقل به 3 سال زمان نیاز دارد.

در تاسیسات ال ان جی، گاز در دمای منفی 162 درجه به گاز مایع تبدیل و فشرده می‌شود به طوری كه هر 600 واحد حجم گاز به یك حجم LNG تبدیل می‌شود.

در حال حاضر، كشور قطر از غیاب ایران از تجارت ال ان جی، بهترین استفاده را برده و گاز برداشتی از میدان مشترك پارس جنوبی (گنبد شمالی) را به LNG تبدیل و به مقصد كشورهای آسیایی، اروپایی و آمریكایی صادر می كند.

رفع تحریم ها و دسترسی ایران به تجهیزات و دانش فنی احداث واحدهای LNG می تواند، زمینه حضور ایران در بازار LNG را تسهیل كند.

اقتصام(5)2022**1558
۰ نفر