به گزارش ايرنا،هند و پاكستان دراين ديدار تصميم گرفتند كه ضمن يافتن راههايي براي احياي روند گفت و گوهاي خود و تسريع محاكمه متهمان حمله بمبئي، براي از بين بردن تروريسم در جنوب آسيا همكاري كنند.
در بيانيه مشتركي كه ازسوي اس جي شانكار و عزير احمد چاودري قائم مقام هاي وزراي امور خارجه دو كشور بعد از اين ديدار منتشر شد آمده است : سران دو كشور در اين ديدار كه حدود يك ساعت به طول انجاميد همه مسائل موجود بين دو كشور را مطرح كردند.
در اين بيانيه آمده است:اجيت دووال، مشاور امنيت ملي هند و سرتاج عزيز، همتاي پاكستاني وي، قرار است در دهلي نو ديدار كنند تا همه مسايل مربوط به تروريسم را به بحث بگذارند.
بيانيه مذكور مي افزايد:هر دو طرف موافقت كرده اند كه راههايي براي تسريع محاكمه متهمان حمله سال 2008 بيابند و اطلاعات بيشتري از جمله نمونه صداها را در اختيار يكديگر قرار دهند.
در اين ديدار همچنين نخست وزير هند، دعوت همتاي پاكستاني خود براي شركت در اجلاس سارك سال 2016 را پذيرفت .
بر اساس اين بيانيه، دو طرف بر اين موضوع تاكيد كردند كه مسووليت مشتركي براي تضمين صلح و ارتقاي توسعه دارند و اعلام كردند كه براي رسيدن به اين اهداف، آماده مذاكره در خصوص مسايل مهم هستند.
در اين ديدار، دو طرف توافق كردند كه هر چه سريعتر نشست هايي با حضور مقام هاي نظامي دو كشور در حوزه امنيت مرزي برگزار كنند.
همچنين نخست وزيران دو كشور تصميم گرفتند ماهيگيران دو طرف كه در زندان هاي دوكشور به همراه قايق هاي ضبط شده در مدت 15 روز آزاد كنند.
ايجاد مكانيسمي براي تسهيل گردشگري مذهبي يكي ديگر از مواردي است كه دو طرف در آينده نزديك روي آن كار خواهند كرد.
اين نخستين ديدار محمد نواز شريف و نارندرا مودي از ارديبهشت ما سال گذشته است.
بهار سال گذشته كه نارندرا مودي پس از پيروزي در انتخابات هند، سكان هدايت اين كشور را بدست گرفت، براي مراسم تحليف خود، از همتاي پاكستاني اش هم دعوت كرد و نواز شريف نيز ضمن قبول اين دعوت، پس از شركت در مراسم تحليف مودي، با وي ديدار كرد.
در آن ديدار كه در دهلي نو برگزار شد، دو طرف تمايل خود را براي كنار گذاشتن چند دهه اختلاف ميان دو كشور و از سرگيري روابط عادي و دوستانه ميان دو همسايه اعلام كردند.
اما تنها چند ماه بعد از آن ديدار، تيراندازي هاي مرزي از سوي مرزبانان دو طرف در خط كنترل مرزي پرمناقشه در منطقه كشمير، بار ديگر حتي بيشتر از سال هاي گذشته تشديد شد و اين بار، به اوج خود رسيد.
همچنين دو كشور توافق كرده بودند كه مذاكراتي در سطح قائم مقام هاي وزارت خارجه دو طرف براي حل و فصل تنش ها و اختلافات انجام شود اما چند روز قبل از آنكه اين مذاكرات در شهريور ماه سال گذشته آغاز شود، دولت نارندرا مودي به صورت يكجانبه و در اعتراض به اقدامي از سوي سفارت پاكستان در دهلي نو، اين مذاكرات را لغو كرد.
سفارت پاكستان در دهلي نو چند روز پيش از آنكه مذاكرات ميان قائم مقام هاي وزارت خارجه دو كشور آغاز شود، از رهبران جدايي طلب مناطق جامو و كشمير تحت كنترل هند براي انجام مشورت هايي قبل از برگزاري مذاكرات، دعوت كرد كه اين اقدام نارضايتي شديد دولت هند را به همراه داشت.
در طول ماه هاي گذشته، چندين تماس تلفني ميان نواز شريف و نارندرا مودي به مناسبت هاي مختلف انجام شده است. آخرين تماس، پيش از ماه رمضان از سوي مودي گرفته شد و وي فرا رسيدن اين ماه را به دولت و مردم پاكستان تبريك گرفت. پيش از آن نيز نواز شريف هنگام رخداد زلزله نپال و هند با مودي تماس گرفته بود تا مراتب تسليت و تاسف خود را از كشته شدن دهها نفر از مردم هند در اين زلزله اعلام كند.
در اين تماس هاي تلفني، نخست وزيران دو كشور همواره از تمايل خود براي عادي سازي روابط و كنارگذاشتن اختلاف سخن گفته اند اما اختلافات ميان دو همسايه كه از سال 1947 تا كنون، يعني از زمان استقلال پاكستان تا بحال ادامه داشته، عميق تر و گسترده تر از آن است كه بتوان با چند تماس تلفني يا چند ديدار دوجانبه آن را حل و فصل كرد.
بايد ديد ديدار مودي از اسلام آباد مي تواند زمينه اي براي كاهش اختلافات ديرينه دو همسايه اتمي كه در مشكلات زيادي در زمينه هاي مختلف از تروريسم تا مشكلات مرزي دارند برطرف كند .
هرچند سخنان وزير دفاع پاكستان قبل از ديدار نخست وزيران دو كشور درخصوص تهديداتمي اميدها را براي حل مشكلات دو كشور كمرنگ كرد.
*آساق*264***1600**1392
دهلي نو- ايرنا- نارندرا مودي نخست وزير هند كه براي شركت دراجلاس سران سازمان همكاري شانگهاي به اوفاي روسيه سفر كرده است امروز جمعه در حاشيه اين اجلاس در ديدار با محمد نواز شريف همتاي پاكستاني خود دعوت وي براي سفر به اسلام آباد را پذيرفت.