۱۷ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۰۹
کد خبر: 81751956
T T
۰ نفر

روايت پژوهشگر ميراث فرهنگي از شهر دربند روسيه

۱۷ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۰۹
کد خبر: 81751956
روايت پژوهشگر ميراث فرهنگي از شهر دربند روسيه

تهران - ايرنا - عضو هيات علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: ساكنان تنها شهر شيعه نشين روسيه با وجود جدا شدن اين شهر از ايران در سالها پيش، هنوز خود را ايراني مي دانند.

به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگي ايرنا، مرتضي رضوانفر افزود: سال 2015 توسط ولاديمير پوتين رييس جمهوري روسيه به عنوان سال دربند قديمي ترين شهر روسيه كه توسط قباد ايراني ساخته شده نامگذاري شده است.
به گفته وي ، سنگ بناي اين شهر در زمان قباد توسط پسرش خسرو انوشيروان گذاشته شد و او 3هزار خانوار را با خودش به اين منطقه برد كه در آن زمان مرز تمدن ساساني بود .
اين زبان شناس با اشاره به علل ساخت اين شهر خاطرنشان ساخت: خسروانوشيروان اين شهر را به دليل مقابله با هجوم قبايل وحشي و به منظور بومي ساختن منطقه توسط ايرانيان ساخت .
اين زبان شناس با تاكيد بر اينكه خسرو انوشيروان در اين منطقه 40 كيلومتر ديوار با ارتفاع حدود20 متر و قطر 2.5تا 4متر شبيه ديوار گرگان ساخت تصريح كرد: در حال حاضر نزديك به 12.5 متر از اين ديوار باقي مانده است اما شهر دربند شامل يك قلعه به نام نارين قلعه است و به 7محله تقسيم مي شود كه همگي درون يك حصار كه از نارين قلعه شروع شده و تا دريا ادامه دارد.

** رايج بودن زبان پهلوي
عضو هيأت علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، با بيان اينكه دربند يك هويت كاملا ايراني دارد تصريح كرد: از جمله جذابيت هاي اين شهر وجود 32كتيبه پهلوي است كه روي ديوارهاي نارين قلعه نصب شده و چون تاريخ ساخت قلعه را نشان مي دهند ارزش تاريخي دارد.
وي با ابراز تأسف از خوانده نشدن اين كتيبه ها در ايران اظهار كرد: چندين نفر از كشورهاي ديگر براي خوانش اين كتيبه ها اقدام كرده اند.
رضوانفر از ديگر جذابيت هاي اين شهر را كه تنها شهر شيعه نشين روسيه است وجود 2 روستاي جالقان و مي تاقي در 18 و 40كيلومتري اين شهر دانست و گفت: اهالي اين 2 روستا هنوز به زبان پهلوي سخن مي گويند البته با تغييراتي كه در اثر تأثير زبان روسي و آذري بر آنها تحميل شده است.
وي وجود كتيبه هاي فارسي دري كه در دوره صفويه و قاجار روي ابنيه اين شهر كار شده است را از ديگر جاذبه هاي گردشگري دربند عنوان كرد و اضافه كرد: پيش از اين دو نفر از روسيه و آذربايجان برخي از اين كتيبه ها را خوانده اند ومتاسفانه خود ايراني ها هنوز اهتمامي نداشته اند.
به گفته رضوانفرشهردربند داراي 7محله است كه هر محله يك مسجد تاريخي دارد مانند مسجد جمعه ، ايرانيان ، همشهري، مناره، شيرو خورشيد ، توبه و... كه تقريبا همگي داراي كتيبه هاي فارسي هستند .

** سنگ قبرهايي با زبان فارسي
رضوانفر وجود دو قبرستان به نام هاي 40 تن و مومنين (دلدل) را از آثار تاريخي اين شهر عنوان كرد و گفت: در قبرستان چهل تن ، اهالي معتقدند اين 40 قبر متعلق به مسلماناني است كه در حمله اول مسلمانان به اين منطقه به شهادت رسيده اند از اين رو اين قبرستان بسيار مورد تكريم است به طوريكه از مناطق داغستان و چچن و كشورهاي همسايه براي بازديداز آن به دربند مي آيند.
وي با اشاره به وجود فراوان سنگ قبرهايي با كتيبه هاي فارسي در قبرستان مومنين عنوان كرد: مقبره قمري دربندي شاعر فارسي و تركي زبان نيز در اين قبرستان قرار دارد .
رضوانفر با اشاره به نام هاي فارسي در اين شهر كه نشان از هويت ايراني آن دارد يادآور شد: در ايران دهها منطقه به نام دربند داريم كه به دليل تنگ و باريك و گذرگاه بودن دربند نام گرفته اندو نام نارين قلعه نيز نامي فارسي به معناي انار است.

**نماد تمدن ساساني
براساس گزارش پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ، اين زبان شناس با بيان اينكه بافت تاريخي شهر و نارين قلعه تماما در سال 2006 در آثار جهاني ثبت شده است تصريح كرد: يونسكو براي ثبت دربند 2معيار را عنوان كرد يكي اينكه اين شهر نمادي از تمدن ساساني است و ديگري اينكه اين شهر و حصار آن به مدت 1500سال كاركرد دفاعي داشته اند كه كمتر قلعه اي در دنيا اين ويژگي را داراست.
وي ادامه داد: شهر هم اكنون به دليل نبود امنيت خالي از گردشگر است. در طول تاريخ به دليل موقعيت سوق الجيشي دربند همواره مورد توجه اقوام مختلف بوده است بطوريكه در حال حاضر مشاهده مي كنيم اقوام زيادي از گذشته به اين شهر مهاجرت كرده اند و در آنجا ماندگار شده اند.
اين زبان شناس دربند را منطقه اي مورد نظر محققان و پژوهشگران دانست و افزود: آنجا در مورد دربند اعتقاد بر اين است كه خسرو انوشيروان اين ديوار را روي خرابه هاي ديواري كه ذوالقرنين در مقابل قوم يجوج مجوج كشيده ساخته است.
به گفته وي محققان معتقدند همانطور كه در انجيل، تورات و قرآن آمده است ذوالقرنين ديواري را توسط اجنه كشيده كه قوم يجوج و مجوج به مومنين آسيب نرسانند و روزي كه بتوانند اين ديوار را خراب كنند روز قيامت خواهد بود .
رضوانفر اظهار كرد: محققين يهودي، مسيحي و مسلمان در اين منطقه كار تحقيقاتي بسياري انجام داده اند و در طول تاريخ اقوام مختلف لشكر كشي هاي زيادي به شهر دربند انجام داده اند از اين روست كه روستاهاي زيادي در اطراف اين شهر وجود دارد كه اقوام مختلفي با نزديك به 30زبان در آن زندگي مي كنند.

** جشن 2000سالگي دربند
اين عضو هيأت علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري كه سرگرم بررسي و مطالعه كتيبه هاي ايران باستان در كشورهاي خارجي است ،افزود: جشن دو هزار سالگي دربند با همكاري 8 كشور همسايه قرار است برگزار شود كه هر كدام يك بخشي از برگزاري جشن و فعاليت هاي فرهنگي آن را به عهده گرفته اند .
وي تاكيد كرد: با وجود علائم و نشانه هاي ايراني در اين شهر، از ايران براي شركت در اين جشن دعوت نشده است كه البته رايزن فرهنگي ما در روسيه در تلاش است كه بتواند زمينه هاي حضور ايران را در اين جشن فراهم آورد .
رضوانفر در ادامه با اشاره به شكل گيري برخي جشن ها در كشورهاي همسايه در راستاي ايران ستيزي افزود: يكي از اين جشن ها برگزاري روز تركمن چاي است كه تحت عنوان آزادي از ايران مردم به شادي و خوشحالي مي پردازند.
به عنوان مثال كتيبه اي از دوران مظفرالدين شاه در اين شهر داريم كه نشان مي دهد 90 سال بعد از اينكه اين منطقه به روسيه واگذار شده هنوز به جاي نام تزار روسيه، به نام شاه ايران كتيبه مي زنند .
رضوانفر تصريح كرد: در سفر به اين شهر قبرهايي را متعلق به سال هاي 2012و2013 در قبرستان پيدا كردم كه آرم جمهوري اسلامي بر روي سنگ آنها حكاكي شده است و اين نشان از آن دارد كه مردم دربند هنوز خود را ايراني مي دانند.
فراهنگ**3079**1601**