به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، در نمایشگاه امسال كه با حضور 212 شركت و واحد تولیدی ایرانی و 80 شركت خارجی و یا نمایندگی های این شركت ها ادامه دارد، آخرین دستاوردها در زمینه ارتباطات، مخابرات و فناوری اطلاعات در معرض دید عموم قرار گرفته است.
***اپراتورها
همچون سال های پیشین اپراتورهای موبایل حضور چشمگیر و پررنگ در نمایشگاه سالیانه مخابرات دارند. امری كه با توجه به گستره فراوان مخاطبان و مشتركانشان و توان مالی این شركت ها برای تبلیغات، دور از انتظار هم نیست. همراه اول یك سالن كامل را در اختیار دارد و در كنار معرفی سرویس های جدید خود، با برگزاری مسابقات مختلف نیز فضای نمایشگاه را برای بازدیدكنندگان مفرحتر كرده است. این اپراتور با شعار 'یه همراه پرسرعت'، با رویكرد ارائه خدمات نسل های 3 و 4 تلفن همراه، آخرین دستاوردها، محصولات و خدمات نوین خود را عرضه می كند. رایتل و ایرانسل هم فعالیت های مشابهی دارند و با در اختیار گرفتن غرفه های متعدد تلاش دارند هر یك با برجسته كردن خدمات و سرویس های خود از عرصه هماوردی نمایشگاه برای ربودن گوی سبقت در میدان تنگاتنگ رقابت اپراتورها نهایت بهره را ببرند.
در این میان غرفه ای با عنوان اپراتور چهارم توجه را به خود جلب می كند. اما مسئول روابط عمومی این شركت تحت عنوان 'ایرانیان نت' می گوید كه این شركت همچون دیگر اپراتورها یك اپراتور موبایل نیست، بلكه ایجاد یك شبكه دسترسی فیبر نوری (FTTx) و عرضه انواع خدمات با سرعتی در حدود 20 مگابیت بر ثانیه را برای موسسات در گام نخست و شهروندان در فاز آتی دنبال می كند.
وی توضیح می دهد كه ایجاد این شبكه پهن باند شهرهای كشور ما را به رویای ساختارهای یك شهر هوشمند نزدیك تر خواهد كرد. از این زیرساخت برای مقاصد مختلف از جمله دولت الكترونیك، پزشكی مجازی، خدمات امن سازمانی، سرویس صوتی VoIP و ده ها كاربرد دیگر می توان بهره برد.
***تلفن همراه
با گردش در نمایشگاه، غرفه های نمایندگی و فروش تلفن های همراه بعضا با اسامی جدید و نا آشنا مشاهده می شوند. عمده آنها شركت های ایرانی هستند كه با درك اشتیاق كاربران ایرانی برای خرید موبایل خصوصا تلفن های پیشرفته و هوشمند، سعی در توسعه بازار و پر كردن خلل های آن با برندهای كمتر شناخته شده دارند.
با این حال با نگاهی به همین نمایشگاه داخلی می توان با اتكا بر مصداق مشت نمونه خروار، حضور روزافزون و محسوس چینی ها را در بازارهای بین المللی و داخلی این حوزه حس كرد.
یكی از برندهای حاضر در نمایشگاه امسال كه تابلوهای تبلیغاتی اش هم این روزها به وفور روی اتوبوس های شهر دیده می شود، با اتكا بر امتیازات سنتی بازار صنعت چین، گوشی هایی را تولید و عرضه كرده است كه گفته می شود در حد و كیفیت برندهای مشهور جهانی، با همان سطح از توانایی ها و قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری، ولی با قیمتی در حد نصف رقبا است.
محمدشهاب شهبازیان، مدیر فروش و پشتیبانی یكی از این برندهای گوشی چینی حاضر در نمایشگاه می گوید: شركت ما از شاخه های یك شركت قدیمی فعال در یزد است كه از سالیان پیش كاربران به واسطه تولید انواع بردالكترونیك آن را می شناسند. هم اكنون تصمیم گرفته ایم با همكاری این كمپانی نوظهور چینی محصولاتی را نیز در رده اسمارت فون، تبلت و پاوربانك در بازار داخلی عرضه كنیم كه پشتیبانی آن نیز بر عهده ما خواهد بود.
اما مهندس مهدی حسینی، مدیر فنی یك شركت الكترونیكی ایرانی نیز خبرهای خوبی در حوزه دستاوردهای داخلی دارد: شركت وی به تازگی برای نخستین بار در كشور به تولید بردهای ECU یا همان به اصطلاح رایانه خودرو مبادرت كرده است. بردهای پیچیده دیگر صنایع خودروسازی و تجهیزات پزشكی همچون دستگاه های مانیتورینگ علائم حیاتی ((ICU,CCU نیز از دیگر فعالیتهای جدید انجام شده توسط تولیدكنندگان این شركت ایرانی است.
***شركت های دانش بنیان
شركت های دانش بنیان هم در نمایشگاه امسال حضور فعالی دارند. رئیس هیئت مدیره یكی از این شركت ها به خبرنگار گروه علمی ایرنا می گوید: مقر شركت دانش بنیان ما در پارك علم و فناوری دانشگاه تهران است و در پارك علم و فناوری استان فارس هم حضور داریم.
رویكرد اصلی این شركت تولید علم و فناوری و از جمله دستاوردهای نوین آن كه به عرصه تلكام امسال آورده، نخستین دستگاه تلفن IP Phone ایرانی است. این شركت موفق شده است، قیمت نمونه های نخستین دستگاه های تولیدی خود را به زیر 350 هزار تومان برساند. در حالی كه بهای انواع خارجی آن هم اكنون حدود 550 هزار تومان است. ضمن اینكه محصول داخلی توانسته است تمام استانداردها و تاییدهای داخلی و خارجی را كسب كند.
مهندس 'پیام شعبانیان' نیز از فعالان این حوزه از تولید نخستین ویدئوفون ایرانی به صورت صفر تا صد در داخل كشور در آینده نزدیك خبر داد.
***ماهواره و آنتنهای مخابراتی
در حوزه مخابرات و تجهیزات ماهواره ای فناوران جوان ایرانی به موفقیت های چشمگیری نایل شده اند.
یكی از تولیدكنندگان باسابقه در این حوزه، جدیدترین رادار حفاظت پیرامونی تولیدی خود را به تلكام 2015 آورده است. از این رادارها در مراكز امنیتی، پالایشگاه ها و تاسیسات مشابه استفاده می شود و توانایی شناسایی هر نوع موجود خارجی را در برد 1600 متری دارد.
به گفته رضا نجفی، كارشناس تحقیقات این تولید كننده ، ساخت این رادار پیشرفته كه 100 درصد تولید داخل است، با همكاری دانشگاه تهران در مدت دو سال انجام یافته است كه حدود سه ماه قبل عرضه شد.
یكی از مزیت های تولیدات داخلی و خودكفایی در عرصه های مختلف كه همواره نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری مورد تاكید قرار گرفته، جلوگیری از خروج ارز از كشور و حتی یافتن توان صادرات به مدد قیمت های كمتر در عین حفظ كیفیت بالا است. به طور مثال، كارت های پردازش GDAQ كه یكی از هوشمندترین كارت های هوشمند سطح بالای فناوری جهان است و عموما در رادارها، سامانه های پایش رادیویی و سیستمهای جهت یاب كاربرد دارد، قبلا به قیمتی در حدود 16 میلیون تومان از خارج خریداری می شد. اما به لطف توانمندی دانشمندان بومی، این كارت ها اینك با قیمتی در حد یك شانزدهم نمونه های خارجی با همان كیفیت و سطح استاندارد تولید می شود.
دستاوردهای ملی در حوزه صنایع مخابرات و اطلاع رسانی به مرحلهای رسیده است كه مجموعه معظمی چون سازمان تنظیم مقررات رادیویی هر 13 آنتن خود به منظور پایش رادیویی را از شركت های داخلی تهیه می كند.
نخستین دستگاه نمایش دهنده طیف فركانسی (Spectrum) نیز از جمله دستاوردهای داخلی ارائه شده در تلكام امسال بود.
علاوه بر این، یكی از محصولات قابل ستایش دیگر كه توجه بازدیدكنندگان نمایشگاه را جلب می كند، آنتن های BTS تولید داخل بود كه برای اولین بار در ایران ساخته و توسط آزمایشگاه های دانشگاه های شریف و تهران نیز تست و تایید شده است. هم اكنون اپراتور رایتل از این آنتن های تولید داخل بهره می برد. به گواهی كارشناسان، این محصول، برتر از نمونه های چینی موجود در كشور و قابل قیاس با محصولات باكیفیت اروپایی و آلمانی است كه در زمینه ساخت آنتن های BTS در جهان سرآمد محسوب می شوند.
***شبكه و مراكز داده
در حوزه زیرساخت های شبكه، شركت های ایرانی بیش از پیش فعال و پیشگام شده اند.
بابك رشیدی، قایم مقام مدیر عامل یكی از شركت های فعال و با سابقه 21 ساله در این حوزه به خبرنگار ایرنا توضیح می دهد: هم اكنون ایران در زمینه تمام محصولات شبكه های كامپیوتری و مراكز داده به خودكفایی كامل رسیده است. دیتاسنترهای سیار كه امروزه كاربرد گسترده ای برای پشتیبانی مركز داده بانك ها و سایت های نظامی دارد، توسط شركت ما صورت می گیرد. این شركت در حال حاضر توانایی عرضه انواع راهكارهای سرمایشی را هم به صورت گازی (DX) و هم به صورت مشابه دستگاه های خانگی (Chilled water) دارد.
***محصولات جانبی
وقتی می شنویم برخی از شركت های ایرانی در سطح تولید و كیفیت به آستانه ای رسیده اند كه به صادرات محصولات ایرانی به كشورهای خارجی مبادرت می ورزند، بیش از پیش بر هویت اسلامی – ایرانی خود می بالیم.
مهدی ناظمیان، مدیر عامل یك شركت ایرانی در همین زمینه از آغاز صدور باتری های خورشیدی به كشورهای همسایه عراق و تركیه خبر می دهد. ناظمیان به خبرنگار ایرنا گفت كه شركت وی هم اكنون با همكاری وزارت نیرو به راه اندازی نیروگاه های كوچك با توان تولید دو تا 10 مگاوات در نقاط مختلف كشور اقدام كرده است تا شمار بیشتری از ایرانیان خصوصا در شهرهای دورافتاده تر از نعمت برق برخوردار شوند.
***حضور شركت های خارجی
اعلام شده است نمایندگان 17 كشور جهان در نمایشگاه امسال حضور دارند، با این حال نمایشگاه امسال را نمی توان به سیاق سال های اخیر یك نمایشگاه چندان بین المللی دانست. در گشت و گذار در نمایشگاه عمدتا غرفه های متعلق به شركت های خارجی فعال در حوزه مخابرات مشاهده می شود كه اكثرا متعلق به كشور شرق دور، چین بودند. چینی ها به تناسب حضور پررنگشان در صنایع مخابراتی كشور ما در سال های اخیر، در تلكام 2015 نیز محصولاتشان را از كابل ها و فیبرهای نوری و سوییچ ها گرفته تا راه حل های شبكه نرم افزاری و سخت افزاری در معرض نمایش گذاشته بودند.
علاوه بر چین، اسلواكی، امارات متحده عربی ، ایتالیا ،آلمان، تایوان ، تركیه، جمهوری چك، روسیه، سنگاپور، سوئیس، صربستان، فرانسه، كرواسی، لهستان، لیتوانی، مالزی و هند نیز در زمره كشورهایی هستند كه نامشان در فهرست شركت كنندگان خارجی كه نمایندگانشان در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات حاضر هستند، آمده است.
در مجموع، با وجود شرایط بینابینی كشورمان از لحاظ فناوری به سبب تبعات منفی تحریم ها، تلكام 2015 از جنبه های مختلف بارقه های امید را در دل كارشناسان، دست اندركاران و صاحبان صنایع مرتبط و علاقه مندان روشن می كند. بر این اساس امید می رود نمایشگاه آتی در سال 2016 میلادی به لحاظ دستاوردهای فناوران و دانشمندان كشورمان در راستای خودكفایی صنایع مخابراتی، در كنار حضور و تعامل مفید و سازنده با شركت های معتبر جهانی، پربارتر از قبل باشد.
فعالیت نمایشگاه ایران تلكام 2015 ساعت 17 هفتم مهرماه به پایان می رسد.
علمی**2043**2017
تهران- ایرنا- شانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات و اطلاع رسانی 'ایران تلكام 2015' روز شنبه چهارم مهرماه به عنوان رویدادی برای عرضه تازه ترین دستاوردها در این حوزه آغاز به كار كرد.