به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، روزبه كردوني روز در بازديد از يكي از سمن هاي شهر تهران به نام مهر و ماه كه در منطقه فرحزاد به مدت سه سال است فعاليت مي كند، افزود: هم اكنون در بيشتر كشورهاي جهان، سازمان هاي مردم نهاد نقش مهمي در كاهش آسيب هاي اجتماعي برعهده دارند و در ايران هم حضور سمن ها در حال پررنگ شدن است.
وي تاكيد كرد: دولت بايد تسهيل گر باشد و شرايط را براي فعاليت سازمانهاي مردم نهاد فراهم كند.
وي هدف از ديدار با مسئولان سمن مهر و ماه را در وهله نخست سپاسگزاري از زحمات مسئولان اين سمن عنوان كرد و گفت: وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در دولت يازدهم حمايتگر سمن ها است و بيشترين تعامل را با آنها نسبت به سالهاي گذشته دارد. همچنين اين ديدار فرصتي براي آشنايي هرچه بيشتر با نوع فعاليت سمن مهر و ماه است.
كردوني با اشاره به نشستي كه مهرماه امسال با حضور سمن ها برگزار مي شود، گفت: سمن مهر و ماه هم مي تواند در اين نشست حضور فعال داشته باشد.
وي درباره نقش رسانه ها در نشان دادن فعاليت ان.جي.اوها و تعامل اين نهادها با بخش دولتي، گفت: رسانه ها مي توانند پل ارتباطي ميان دولت و سمن ها باشند و در شناسايي گروههاي هدف نقش مهمي برعهده داشته باشند.
مديركل آسيب هاي اجتماعي وزارت كار معتقد است: متاسفانه شبكه سازي، بدرستي هنوز در كشور شكل نگرفته است. در صورتي كه ان.جي.اوها با يكديگر بتوانند شبكه اي ايجاد كنند بسياري از محصولات توليدي در اين سازمانها را مي توان به بازار تحت يك برند مشخص عرضه كرد.
به گفته كردوني، دولت يادگيرنده است و مي تواند از تجارب ارزشمند سمن ها كه براي مردم كار مي كنند و تعامل مستقيمي با آنها دارند، استفاده كند.
** متقاضيان خود به ما مراجعه مي كنند
افخم صباغ مديرعامل و يكي از موسسان سمن مهر و ماه نيز گفت: در روزهاي نخست كه فعاليت خود را در منطقه فرحزاد شروع كرديم تصور مي شد كه جذب كودكان و زنان مشكل باشد اما هم اكنون ساكنان منطقه داوطلبانه ما را پيدا مي كنند و خواهان آموزش و توانمندسازي هستند.
وي اظهار داشت: رويكرد اصلي فعالان سمن توانمند سازي كودكان و زنان است. سمن ها با موسسات خيريه تفاوت دارند و تلاش مي كنند با توانمندسازي افراد شرايط آنها را براي حضور موثر آنها در خانواده و جامعه فراهم كنند.
به گفته صباغ، فعالان سمن مهر و ماه علاوه بر كودكان بر توانمندسازي زنان در اين منطقه تاكيد دارند زيرا معتقد هستند براي اينكه كودكان از كار زودهنگام رهايي يابند بايد مادران آنها توانمند شوند. زنان با آموختن مهارتي كه در اين سمن به آنها داده مي شود مي توانند كمك خرجي براي خانواده باشند تا كودكان آنها بجاي كاركردن، به مدرسه بروند.
وي توضيح داد: تاكنون 70 نفر در كلاسهاي سواد آموزي سمن مهر و ماه شركت كرده اند اما همه آنها به دليل اينكه برخي از سواد آموزان در ارائه اطلاعات آماري براي موارد گوناگون خود را باسواد معرفي كرده اند، سازمان نهضت سواد آموزي از حضور آنها در امتحان اين سازمان جلوگيري مي كند و در نهايت نمي توانند در امتحان شركت و موفق به اخذ مدرك نهضت سواد آموزي شوند.
وي در توضيح مسائل يادشده گفت: برخي از زنان در هنگام ارائه اطلاعات براي گرفتن يارانه اعلام كرده اند كه باسواد هستند و با توجه به اينكه سيستم اطلاعات نهادها با يكديگر ارتباط دارند اطلاعات نادرست برخي از اين زنان ،مانع حضور آنها براي دادن امتحان ودر نتيجه گرفتن مدرك مي شود.
وي در خصوص كمكهاي مردمي به سمن مهر و ماه، اظهار داشت: 25 تا 30 درصد منابع مالي سمن از سوي كمك هاي آشنايان است. سمن به منابع مالي بيشتري نياز دارد.
وي اظهار داشت: يكي ديگر از كارهايي كه در اين سمن انجام مي شود مشاوره گروهي توسط پزشكان متخصص است كه به شكل داوطلبانه با اين سمن همكاري مي كنند.
وي در خصوص كلاس هاي پيش دبستاني گفت: سال گذشته 40 نفر در اين سمن در كلاس هاي پيش دبستاني شركت كردند كه اين كلاسها براي فراگيري و همگن شدن كودكان با ديگر همكلاسي هاي سال آينده شان در مدارس بسيار موثر است.
صباغ همچنين در خصوص فعاليت هاي توليدي زنان منطقه فرحزاد، بيان داشت: تعدادي از زنان اين منطقه با آموزش هايي كه كسب كرده اند كارهاي توليدي در زمينه دوخت و دوز و گلدوزي انجام مي دهند كه پس از توليد، محصولات آنها توسط سمن خريداري مي شود. مواد اوليه را سمن در اختيار زنان قرارمي دهد.
وي از مديركل آسيب هاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي خواست كه بازاري براي فروش كارهاي دستي زنان سمن مهر و ماه پيشنهاد كند تا سريع تر بتوان محصولات يادشده را به فروش رساند.
** كار مددكاري و مشاوره براي كودكان
شيما ثابت يكي از اعضاي هيات مديره سمن مهر و ماه گفت: كودكاني كه به سمن مراجعه مي كنند در صورت نياز براي آنها مشاوره به شكل فردي و يا گروهي انجام مي شود. امسال 40 كودك براي پيش دبستاني ثبت نام كرده اند كه از روزهاي آتي كار آموزش با اين كودكان شروع مي شود.
وي توضيح داد: بسياري از كودكاني كه در كلاس هاي پيش دبستاني شركت مي كنند به دليل فقر فرهنگي خانواده هايشان از ساده ترين موضوع نظير تشخيص رنگ ناتوان هستند.
وي يادآور شد: مربيان آموزش پيش دبستاني در سمن مهر و ماه، آموزش هاي لازم را فرا گرفته اند و كودكاني كه در اين كلاسها شركت كرده اند از آموزش هاي استاندارد شده، برخوردار مي شوند.
وي اظهار داشت: مراجعه كننده كودك كار به سمن زياد داريم با ترغيب كودكان به آموزش توانسته ايم جلوي كارهاي سياه نظير فال فروشي را در خيابان ها بگيريم. در صورتي كه اين كودكان بتوانند حرفه اي را بياموزند بي شك از كارهاي غير مهارتي كه مي تواند براي آنها آسيب زا باشد، رهايي يابند.
ثابت ادامه داد: برخي از سرپرستان خانواده ها فقط چند روز در ماه موفق به يافتن شغل مي شوند و به همين دليل فرزندان آنها در سطح شهر دستفروشي و تعدادي هم در كارگاهها يا باغات اطراف و رستوران هاي فرحزاد كار مي كنند. مهمترين معضل كودكان كار، ترك تحصيل آنها است كه مهر و ماه تلاش مي كند با ايجاد كلاس هاي آموزشي و پيگيري وضعيت زندگي آنان، راهي براي بازگشت اين كودكان به مدرسه بيابد و يا با مهارت آموزي به كودكان بتوانند در كارهاي مناسب تر مشغول به كار بشوند.
** 70كودك مهاجر ثبت نام شدند
يكي از اعضاي هيات مديره سمن مهر و ماه از ثبت نام 70 كودك مهاجر در سال جاري در مدارس ايراني خبر داد و گفت: اين ثبت نام پس از دستور مقام معظم رهبري مبني بر ثبت نام كودكان مهاجر در مدارس ايراني انجام شد.
ژيلا مدني افزود: سمن مهر وماه با در نظر گرفتن اينكه براي ثبت نام هر دانش آموز مهاجر،300 هزار تومان شهريه در نظر گرفته شده است، نه تنها متعهد به پرداخت شهريه براي اين دانش آموزان به شكل اقساط شد بلكه سمن، حامي كودكان مهاجر در مدارس در طول سال تحصيلي محسوب مي شود و به عبارتي اين كودكان فقط با ثبت نام در مدارس رها نمي شوند.
وي اظهار داشت: تعدادي از مربياني كه در اين سمن فعاليت مي كنند در خود سمن مهر وماه مهارت آموخته اند و اكنون توانايي آموزش به ديگر زنان را دارند.
وي ادامه داد: يكي از اهداف سمن،توانمندسازي زنان است كه خوشبختانه به نتايج خوبي هم در اين موضوع رسيده به طوري كه اين زنان در قبال كاري كه انجام مي دهند، دستمزدي از سمن دريافت مي كنند و با اينكه اين درآمد ناچيز است اما همين درآمد اندك نقش مهمي در زندگي آنها دارد.
به گفته مدني، علاوه بر مهاجران افغاني در اين منطقه مهاجران ايراني از استانهاي آذربايجان شرقي،كردستان، ايلام و خراسان هم زندگي مي كنند. اين منطقه حدود 13هزار نفر جمعيت دارد كه 9 هزار نفر آنها افغانستاني هستند.
** در پايان اين بازديد
در پايان اين نشست مديركل آسيب هاي اجتماعي پس از گوش دادن به مسائل فعالان اين سمن به پرسش هاي آنها پاسخ داد و راهكارهايي را براي بهبود فعاليت آنها مطرح كرد.
وي در خصوص مشكل امتحان سواد آموزان توسط سازمان نهضت سواد آموزي، گفت: مي توان اطلاعات نادرست را اصلاح كرد و يا به سازمان نهضت سواد آموزي توضيح داد كه اطلاعات را تصحيح كند.
كردوني در خصوص جذب منابع مالي توسط سمن مهر و ماه گفت: شما مي توانيد براي خود يك حامي مالي انتخاب كنيد و اين كار از طريق گفت و گوي شما با كساني كه مي توانند از شما حمايت كنند، انجام مي شود.
مديركل آسيب هاي اجتماعي همچنين در مورد مدارك حرفه اي كه از سوي سمن به مهارت جويان داده مي شود، گفت: بايد راهكاري بيابيم كه اين مدارك براي كاركردن در خارج از سمن نيز اعتبار داشته باشد. در صورتي كه بتوانيم راهكاري بيابيم كه مدارك از اعتبار كافي برخوردار شوند به نفع زنان و دختراني است كه در اين سمن مهارتي را كسب كرده اند.
كردوني در خصوص محلي براي عرضه محصولات توليدي در سمن مهر وماه، گفت: در صورتي كه چند سمن با يكديگر متصل شوند، مي توان پيگيري كرد كالاهاي آنها در فروشگاه هاي بزرگ و مشخصي عرضه شود.
وي با اشاره به فعالان سمن مهر و ماه، تاكيد كرد: شما مي توانيد سمن هايي كه نظير شما كار مي كنند را شناسايي و با آنها همكاري كنيد و ما هم در دفتر امور آسيب هاي اجتماعي از شما حمايت خواهيم كرد.
وي از مسئولان سمن خواست كه نيازهاي مشخص خود را بيان كنند و تا جايي كه در حد توان بخش دولتي باشد از اين خواست ها حمايت خواهد كرد.
كردوني تاكيد كرد: آموزش غيررسمي نبايد جايگزين آموزش هاي رسمي شود. اين كودكان بايد علاوه بر آموزش غير رسمي از امتيازات آموزش رسمي و كسب مدرك تحصيلي هم بهره مند شوند. آموزش رسمي مي تواند آنها را به مشاغل و موقعيت هاي بهتر رهنمون كند. همانگونه كه آموزش حق كودكان است داشتن مدرك معتبر هم حق كودكان است.
همچنين مديركل دفتر امور اسيب هاي اجتماعي وزارت رفاه در اين سمن از كلاس هاي مختلف ديدن كرد و در معرض آموزش هاي مختلف كودكان، زنان و دختران جوان كه توسط مربيان اين سمن داده مي شود قرار گرفت.
به گزارش ايرنا، براي تحقق توسعه پايدار در هر كشوري نياز به حضور و مشاركت مردم در حل معضلات اجتماعي است. در ايران كار نكرده بسيار است. توانمندسازي كودكان و زنان يكي از اركان رسيدن به توسعه محسوب مي شود.
زنان در جهان نقش مهمي در توسعه برعهده دارند. از تولد و تربيت كودك، آموزش به كودك براي حراست از محيط زيست، استفاده بهينه از منابعي كه در اختيار دارند و نقش بي بديل آنان در توليد، مسئوليت نهادها را در توانمندسازي زنان چند برابر كرده است.
جامعه اي كه زنان توانمند داشته باشد و كودكاني هشيار براي فردا تربيت كند، مي تواند خود را در برابر آسيب هاي اجتماعي مصون نگه دارد و سمن مهر و ماه با هشياري و توانايي خستگي ناپذير در راه اين مهم گام برمي دارد.
علي ربيعي وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي معتقد است: دولت تدبير و اميد در صدد است كه فقر صفر را در جامعه برقرار كند كه براي اين مهم سازمانهاي غيردولتي بايد فعال شوند و به دولت ياري رسانند.
اميد كه گام هاي ارزشمند دولت تدبير و اميد در حمايت از سازمان هاي مردم نهاد در اين كشور نهادينه شود.
اقتصام(5)9123 **1558
مديركل آسيب هاي اجتماعي وزارت كار:
براي ارتقا رفاه اجتماعي مشاركت گروه هاي مردمي الزامي است
۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۳۱
کد خبر:
81779452
تهران-ايرنا-مديركل آسيب هاي اجتماعي وزارت تعاون،كار و رفاه اجتماعي تاكيد كرد: بهبود وضعيت اقتصادي و اجتماعي تنها با حضور گروههاي مردمي دلسوز ميسر مي شود چرا كه بايد براي مبارزه با فقر رويكردهاي اجتماع محور تقويت شوند و براين اساس وزارت رفاه موضوع كاهش فقر را با حضور سمن ها (سازمانهاي مردم نهاد)در دستور كار خود قرار داده است.