روسیه بارها تاكید كرده كه به علت ناكارآمدی ائتلاف آمریكایی ضد داعش در جریان یك سال عملیات ضعیف، از پیوستن به آن خودداری می كند و این ائتلاف نخست باید با حكومت سوریه به عنوان دولت قانونی این كشور همكاری كند، زیرا اقدامات خودسرانه و بدون هماهنگی با دمشق، تجاوز به خاك این كشور نقض قوانین بین المللی است و از سوی دیگر، كشورهای عضو ائتلاف آمریكایی نمی توانند همزمان با كمك به تروریست ها با آنها مقابله كنند.
مسكو افزون بر همگرایی سیاسی با ایران برای حل مسالمت آمیز بحران سوریه، رویكرد كمك نظامی به ارتش این كشور و اعزام كارشناسان روس برای آموزش نظامیان سوری در بهره برداری از پیشرفته ترین تجهیزات و تسلیحات روسی را در چارچوب قراردادهای دوجانبه با دمشق ادامه و گسترش داد كه با مخالفت آمریكا و كشورهای حامی تروریست های ضد سوری قرار گرفت.
همزمان با اعلام «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در آمریكا كه تاكید كرد «مسكو اجازه نخواهد داد سوریه نابود شود»، تحولی دیگر در عرصه همكاری های نظامی دمشق و مسكو رخ داد.
سه شنبه گذشته وزارت دفاع روسیه فرمان پرواز حدود 60 فروند جنگنده سوخو برفراز آسمان سوریه و آتشباری مواضع تروریست ها بویژه داعش را صادر كرد كه تاكنون ده ها مركز و موضع بمباران شده است.
تمركز بمباران روس ها در عملیات نظامی، مراكز تجمع، انبار مهمات، تسلیحات سنگین و شبكه های ارتباطی تروریست ها، مراكز فرماندهی و كارگاه های تجهیز خودروها به مواد انفجاری گزارش شده است.
در اقدامی دیگر و فقط یك روز بعد از این واقعه، اعلام شد كه دو ناو جنگی روسیه نیز با یگان هایی از كماندوهای ویژه عملیات حفاظت از تجهیزات و تاسیسات نظامی بویژه برای ماموریت در پایگاه هوایی لاذقیه محل استقرار بمب افكن های روسی و پایگاه طرطوس راهی سوریه شدند.
آغاز حملات هوایی روسیه در سوریه سبب شد تا دیگر سوی عرصه معادلات این كشور یعنیاردوگاه عربی و غربی ضد سوری و حامی تروریست ها، خود را در برابر شرایط محاسبه نشده ای ببییند.
گروه كشورهای غربی و عربی كه از پنج سال پیش با راهبرد براندازی، تظاهرات اصلاح طلبانه و آرام مردم سوریه را با تسلیح ،تجهیز و اعزام تروریست های تندرو بویژه داعش و جبهه النصره را به سمت درگیری های مسلحانه و كشتار مردم كشاندند، در برابر همكاری نظامی و ضد تروریستی مسكو و دمشق موضع گرفتند و خواستار توقف این عملیات شدند.
نماینده عربستان در سازمان ملل در حالیكه كشورش از شش ماه پیش به صورت مداوم یمن را زیر بمباران قرار داده و هزاران نفر را كشته و زخمی كرده است، خواستار توقف فوری عملیات ضد تروریستی روسیه و سوریه شد.
«عبدالله المعلم» نماینده دائم عربستان سعودی در سازمان ملل، دیروز (پنجشنبه) با ادعای كشته شدن غیرنظامیان سوری بر اثر عملیات نظامی روسیه، گفت: ریاض از اقدامات و عملیات نظامی روسیه در سوریه نگران شده و خواستار توقف عملیات روسیه شده است.
همزمان با ابراز نگرانی عربستان از تاثیرات میدانی عملیات روسیه در سوریه، گروه های تروریستی تحت حمایت سعودی ها فعال در این كشور نیز به اقدامات نظامی مسكو واكنش نشان داده اند.
روزنامه نیویورك تایمز در گزارش دیرروز (پنجشنبه) خود نوشت: گروه جیش الاسلام كه تحت حمایت عربستان قرار دارد، به خاطر حمایت مسكو از «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به روسیه اعلان جنگ داد.
این روزنامه آمریكایی بدون زمان اعلام این تهدید، نوشته است: این گروه كه بودجه اش توسط عربستان تامین می شود و در اطراف دمشق فعالیت می كند، اعلام كرده در جاهایی كه روسیه در سوریه ظاهر شود، با وی مبارزه خواهد كرد.
افزون برعربستان و گروه های تروریستی مورد حمایت این كشور، آمریكا، انگلیس و فرانسه هم كه زمینه ساز شكل گیری گروه های تروریستی تكفیری و اعزام آنان با استفاده از خاك تركیه به سوریه بودند، با ابراز نگرانی از دامنه عملیات روسیه، بمباران ها را بی فایده خواندند.
همزمان با اعلام مواضع ضدروسی در این باره، رسانه های غربی و عربی مدعی كشته شدن غیرنظامیان سوری شدند كه با واكنش فوری و تند «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه مواجه شد.
رییس جمهوری روسیه ساعتی پس از اداعای عربستان، در باره ادعای كشته شدن غیرنظامیان سوری در جریان بمباران هوایی مواضع تروریست ها، گفت: چنین اخباری قبل از بلند شدن هواپیماهای روسی به آسمان منتشر شده بود.
از سوی دیگر، تنها دو روز پس از آغاز عملیات هوایی روسیه بر ضد تروریست ها در سوریه و انتشار نتایج آن، گزارش شده است كه «حیدرالعبادی» نخست وزیر عراق نیز خواستار همكاری مشابه ضدتروریستی بین بغداد و مسكو شده و وزارت خارجه روسیه نیز اعلام كرده است به محض دریافت درخواست رسمی از بغداد، موضوع گسترش حملات علیه تروریست ها به عراق بررسی خواهد شد.
روسیه كه پس از چهار سال از آغاز دخالت های خارجی در سوریه عملیات ضد تروریستی خود را آغاز كرده است، بارها خواستار مذاكره سوری سوری و قطع مداخلات خارجی شده بود كه با مخالفت آمریكا، تركیه و عربستان مواجه شد.
«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری تركیه، مواضع حمایت آمیز ایران از بشار اسد را دلیل بقای وی دانسته و پیش بینی كرده بود كه در صورت قطع این حمایت ها در طول «سه ماه» تروریست ها وارد دمشق خواهند شد و همزمان «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان كه كشورش حامی اصلی اطلاعاتی، مالی و تسلیحاتی تروریست های تكفیری است، گفته «بشار اسد باید برود»، در حالیكه آمریكا اعلام كرده این پیش شرط را به صورت كلی از راهكار حل سیاسی بحران سوریه خارج كرده است.
«جان كری» وزیر خارجه آمریكا در سفر اخیر خود به لندن اعلام كرد: واشنگتن حاضر است با تهران و مسكو در باره حل مسالمت آمیز بحران سوریه با اولویت مبارزه با داعش همكاری و مذاكره كند.
وزیر خارجه آمریكا به گونه رسمی اعلام كرد: آینده سیاسی سوریه نیز باید در مذاكرات طرف های سوری تعیین شود و مردم سوریه خود تعیین كننده حكومت كشور و آینده بشار اسد خواهند بود.
با توجه به این تحولات و پیشرفت اقدامات دیپلماتیك ایران و روسیه در حل مسالمت آمیز بحران سوریه با اولویت برخورد با تروریست ها، اقدام نظامی مسكو علیه گروه های تروریستی بویژه داعش، سبب شده موج سیاسی انفجار بمباران های روسیه در سوریه به كشورهای حامی داعش نیز برسد كه بیشتر از چهار سال همكاری وسیع اطلاعاتی، تسلیحاتی و مالی با تروریست های تكفیری داشتند و تلاش كردند، حكومت سوریه را سرنگون كنند، ولی اكنون معادلات آن گونه كه می خواستند پیش نمی رود و روسیه نیز وعده داده بمباران ها تا رسیدن به نتیجه مورد نظر ادامه خواهد یافت.
اروپام1**1516** 1655**
مسكو - ایرنا - ارتش روسیه با درخواست رسمی سوریه و پس از دریافت مجوز پارلمانی، بمباران گسترده مواضع تروریست ها در سوریه بویژه داعش را آغاز كرده است كه براساس آخرین گزارش ها، تاكنون در جریان 30 عملیات، ضربات شدیدی به تروریست وارد شده و همزمان واكنش هایی را در پی داشته است.