۲۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۴:۴۴
کد خبر: 81806945
T T
۰ نفر
سیاست اصلی دیپلماسی اقتصادی كشور الحاق به سازمان جهانی تجارت باشد

تهران - ایرنا - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در آستانه اجرایی شدن توافق برجام، سیاست اصلی دیپلماسی اقتصادی باید الحاق به سازمان جهانی تجارت (WTO) باشد و لازم است این موضوع در راس برنامه های پسا تحریم قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ولی الله افخمی راد روز سه شنبه در آئین روز ملی صادرات در محل سالن اجلاس سران، افزود: واقعیت این است كه یگانه مسیر توسعه اقتصادی كشور برپایه رهنمود مقام معظم رهبری، اقتصاد درون زا و برونگر است و چنانچه براین محور حركت شود، ضامن رشد جهشی خواهد شد.
وی تصریح كرد: طی سال‌های گذشته سیاست صنعتی‌زدایی پیاده شده، بگونه ای كه سهم بخش صنعت و معدن از متوسط 18 درصد در دوره 85 - 1377 به رقم 9 درصد در سال 1391 تنزل یافت.
رئیس كل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینكه در حوزه صادرات غیرنفتی با وجود رشد قابل توجه در سال‌های اخیر با تركیب صادرات غیرمطلوبی مواجه شده ایم، گفت: امروز میزان صادرات كالاهای واسطه‌ای از 57 درصد در سال 1383 به حدود 73 درصد در سال 93 رسیده و ارزش افزوده صادرات صنعتی بسیار پایین آمده است.
افخمی راد اضافه كرد: سازمان جهانی تجارت اكنون دارای 161 عضو است كه امسال با الحاق دو كشور به 163 كشور می‌رسد كه در آن صورت این سازمان 98 درصد تجارت جهان را تحت ضوابط و مقررات خود درآورده است.
وی خاطرنشان ساخت: چنانچه جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین اقتصاد خارج از سازمان جهانی تجارت در پنج سال آینده سیاست الحاق به WTO را در اولویت برنامه‌های خود قرار ندهد، بدون شك با چالش‌های متعدد در توسعه صادرات مواجه می شود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، علت عدم الحاق ایران به سازمان مزبور را به عنوان معضل آتی اقتصاد ایران كه براثر وابستگی شدید صادرات كشور به تعداد معدودی از كالاها و كشورها پدید آمده، دانست و گفت: تمركز بر بازارهای هدف، در طول سال‌های تحریم شدت بیشتری به خود گرفته و ایران با وجود آنكه از 10 سال قبل به شكل رسمی به عضویت ناظر در این سازمان پذیرفته شده، تاكنون در نقطه اول قرار داشته و مذاكرات الحاق را هنوز آغاز نكرده است .
افخمی‌راد گفت: سازمان جهانی تجارت به ‌تازگی پیام های مثبتی را در خصوص الحاق كشورمان به این سازمان منعكس كرده و انتظار می رود با پشتیبانی‌های وزارت امورخارجه بتوان همزمان با اجرایی شدن برجام، فرایند مذاكرات ایران به زودی در این ارتباط آغاز شود.
به اعتقاد وی، ممكن است در بخش‌هایی از كشور نگرانی‌هایی وجود داشته باشد كه در اثر پیوستن ایران به WTO صنایع داخلی دچار مشكلاتی شوند كه در این زمینه وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی این بخش و از حامیان جدی الحاق به WTO به نگرانی‌های احتمالی پاسخ داده‌ است.
رئیس كل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: مهمترین دستاورد ایران از پیوستن به WTO در درجه اول شفاف‌سازی و قانونمند سازی فضای اقتصادی و هماهنگی آن با اقتصاد بین‌المللی و در درجه دوم برداشتن موانع تجاری در كشورهای هدف است كه نتیجه این دو كمك به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی به ویژه در بخش‌های دانش‌بنیان با دیدگاه صادرات محور تحقق خواهد یافت.
وی اضافه كرد: ارزش صادرات جهانی كالا با فناوری بالا نشان می دهد كه از رقم یكهزار و 201 میلیارد دلار در سال 2003 میلادی به دو هزار و 335 میلیارد دلار در سال 2012 افزایش یافته و این امر افزایش 51 درصدی صادرات جهانی كالا با فناوری بالا طی 10 سال اخیر گواهی می دهد كه در این دوره زمانی راهبرد اصلی اقتصاد جهانی حركت به سمت توسعه تجارت كالاهای بافناوری بالا بوده است.
به گفته این مقام مسئول، بررسی ارزش صادرات كالاهای ایرانی با فناوری بالا نشان می‌دهد كه ارزش صادرات كالاهای با فناوری بالای ایران از 26 میلیون دلار در سال 2002 به 584 میلیون دلار در سال 2011 افزایش یافته كه این آمار حاكی از آن است میزان صادرات كالاهای با فناوری بالا ایران طی یك دهه گذشته حدود 22 برابر شده است.
وی گفت: روند سهم صادرات كالاهای بافناوری بالا ایران در سال‌های اخیر به نحو چشمگیری رشد یافته اما از نظر اندازه و میزان صادرات در مقایسه با حجم صادرات جهانی كالاهای با فناوری بالا بسیار پایین ارزیابی می‌شود.
رییس سازمان توسعه تجارت افزود: گروه فرآورده‌های شیمیایی با 59 درصد بیشترین سهم را از كل صادرات كالاهای با فناوری بالا ایران به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: ایران در صادرات كالاهای بافناوری بالا برخلاف تركیب و سمت سوی تقاضای جهانی، از تنوع صادراتی در گروه كالایی كالاهای بافناوری بالا برخوردار نیست و بخش اعظمی از درآمد ناشی از صادرات كالاهای بافناوری بالا به سه گروه كالایی فرآورده‌های شیمیایی، ماشین‌آلات غیرالكترونیك و فرآورده‌های دارویی اختصاص دارد.
اقتصام (3)1559**1558
۰ نفر