به گزارش ایرنا، دالغا خاتین اوغلو مدیر بخش اخبار فارسی خبرگزاری ترند (آذربایجان) و كارشناس پایگاه اطلاعاتی «نچرال گس یوروپ» در حوزه صنعت نفت ایران و همچنین جان روبرتز كارشناس ارشد پایگاه اطلاعاتی «نچرال گس یوروپ»، كارشناس و مشاور حوزه امنیت انرژی و سردبیر اسبق نشریههای فاینانشنال تایمز و پلاتس گزارشی را درباره نقش ایران در بازار جهانی گاز و برگزاری اجلاس مجمع كشورهای صادركننده گاز (GECF) در ایران منتشر كرده اند.
متن این گزارش به این شرح است: ایران در روز 23 نوامبر میزبان نشست كشورهای صادركننده گاز است. این میزبانی با توجه به سابقه ایران و برنامه های این كشور در راستای افزایش صادرات گاز در آینده ی نزدیك، ابعاد و پیام های مهمی دارد؛ هرچند نرخ رشد مصرف داخلی گاز ایران، همواره رو به تزاید بوده است.
در این نشست كشورهای مهمی چون روسیه، قطر و الجزایر حضور دارند. در حال حاضر 12 كشور عضو GECF حدود 67 درصد از كل ذخایر گازی دنیا و 64 درصد از صادرات LNG و 42 درصد از صادرات خط لوله ای گاز دنیا را در اختیار خود دارند.
نشست آتی با توجه به توافق ایران و 1+5 نیز حائز اهمیت فراوانی است؛ چرا كه این توافق، ناظر بر رفع تحریم های بین المللی علیه ایران است. ایران امیدوار است كه رفع تحریم ها در نیمه ی اول سال 2016 صورت گیرد و این مهم برای كشوری كه بزرگ ترین ذخایر گاز دنیا را كنترل می كند (بالغ بر 34 تریلیون مترمكعب فقط ذخایر اثبات شده)، امری بسیار حیاتی و مهم است زیرا بدین واسطه و در سالهای آتی، ایران نه تنها یك «تولیدكننده ی بزرگ»؛ بلكه یك «صادركننده ی بزرگ» گاز خواهد شد.
** توانایی ها و قابلیت های صادرات گاز
مقامات ایرانی گفته اند كه ایران طی چهار سال می تواند روزانه 200 میلیون مترمكعب گاز صادر كند. این میزان معادل سالانه 73 میلیارد مترمكعب است. قطعاً ایران به آن اندازه كه ذخایر گازی دارد بعید است توان صادرات چنین حجمی را داشته باشد.
حوزه گازی پارس جنوبی با 14 تریلیون مترمكعب ذخیره در بخش ایرانی آن؛ به همراه تعداد زیادی از حوزه های دیگر، عملاً چنین توانی را برای ایران مهیا می سازد. این حوزه ها یا در حال توسعه هستند و یا در نوبت توسعه قرار دارند.
شركت نفت مناطق مركزی ایران عملیات تعداد 14 میدان گازی و 11 میدان نفتی را در اختیار دارد و سالانه حدود 93 میلیارد متر مكعب گاز غنی تولید می كند. توسعه 30 میدان گازی و 19 میدان نفتی دیگر نیز در حوزه عملیاتی این شركت است.
در حال حاضر شركت فوق اقدام به اولویت بندی توسعه میادین كرده و 6 میدان گازی «گیشو»، «خارتنگ»، «هالگان»، «سپید باغون»، «زیره» و «گردان» را در اولویت خود قرار داده تا از این طریق روزانه حدود 40 میلیون مترمكعب گاز (طی چند سال آینده) تولید كند. این میزان معادل 14.6 میلیارد مترمكعب گاز در سال است.
شركت مناطق نفتخیز جنوب نیز حدود 16 درصد از گاز كشور را تولید می كند. این شركت برنامه هایی برای حذف گاز «فلرینگ» به حجم 6.2 میلیون مترمكعب در روز دارد
سردبیر اسبق نشریات فاینانشنال تایمز و پلاتس:
زوایایی از نقش ایران در مجمع كشورهای صادركننده گاز
۵ آبان ۱۳۹۴، ۱۴:۳۸
کد خبر:
81814250

تهران - ایرنا - سردبیر اسبق نشریات فاینانشنال تایمز و پلاتس و مدیر بخش اخبار فارسی خبرگزاری ترند با انتشار گزارشی به بررسی نقش ایران در بازار جهانی گاز و برگزاری اجلاس مجمع كشورهای صادركننده گاز (GECF) پرداخته اند.