۲۲ آبان ۱۳۹۴، ۴:۱۳
کد خبر: 81836387
T T
۰ نفر
موسويان: حفظ تماميت ارضي سوريه براي ثبات منطقه مهم است

تهران - ايرنا - سيد حسين موسويان ديپلمات پيشين جمهوري اسلامي ايران در گفت وگو با يك رسانه آمريكايي به پرسش هاي مختلفي در خصوص مسائل منطقه و سياست خارجي ايران پاسخ داد.

به گزارش پايگاه اينترنتي «فارن پالسي كانسپتس» ، موسويان در خصوص پويش هايي كه منجر به سياست فرقه اي كنوني در خاورميانه شده است، گفت: به منظور ريشه يابي وضعيت فعلي خاورميانه كه تهديدهاي مختلفي از جمله تروريسم، جنگ داخلي و رژيم هاي غيرمنتخب را تجربه مي كند ، بايد درك كاملي از ظرافت هاي تاريخي كه منجر به اين وضعيت شده است، داشته باشيم.
وي افزود : براي شناخت دلايل ريشه اي فرقه گرايي در خاورميانه بايد سياست هاي را كه به ذهنيت هاي فرقه اي در منطقه كمك كرده در نظر داشته باشيم. تقسيم بندي منطقه بر اساس توافق سايكس پيكو ، اشغال فلسطين توسط رژيم اشغالگر قدس با حمايت قدرت هاي غربي و كل مناقشه رژيم صهيونيستي - فلسطين ، حمايت هاي غرب از رژيم هاي غيرمنتخب و فاسد در بسياري از كشورهاي عربي و اشغال عراق و افغانستان در سالهاي اخير همگي منجر به باتلاق فرقه اي حال حاضر در خاورميانه شده اند.
وي ادامه داد: اشغال فلسطين به نظر من ريشه بسياري از مشكلات منطقه است. حمايت غرب و بخصوص آمريكا از رژيم صهيونيستي منجر به احساس نارضايتي در فكر و روان جهان اسلام شده است. در كشورهايي مانند بحرين و عراق زمان صدام نيز غرب از رژيم هايي حمايت كرده كه نماينده اكثريت مردم نيستند .
سفير سابق جمهوري اسلامي ايران در آلمان در پاسخ به سوالي درباره ائتلاف هاي منطقه اي براي مبارزه با داعش گفت: اگر به مواضع اين ائتلاف ها در قبال بحران سوريه از ابتداي اين بحران در سال 2011 نگاه كنيم مي بينيم كه موضع ايران و متحدانش در منطقه بعلاوه روسيه بسيار واقع بينانه است. اين موضع مبتني بر درخواست آتش بس فوري بين دولت و گروههاي مخالف و آغاز يك گفت وگوي فراگير ملي و آشتي ملي است.
وي افزود: اين طرح اجرايي مورد نظر ايران و روسيه اگر با موفقيت اجرا شود منجر به تشكيل يك دولت انتقالي بر اساس اجماع همه طرف ها مي شود كه نقش اصلي آن آماده كردن مكانيزم هاي برگزاري انتخابات رياست جمهوري و پارلماني است. در اين صورت مبارزه براي رها شدن از داعش و جبهه النصره موثرتر خواهد بود زيرا عزمي ملي براي مقابله با تروريسم وجود خواهد داشت.
وي افزود: اين در حالي است كه موضع كشورهاي عربي و تركيه بر اساس كنار گذاشتن بشار اسد بوده است نه تروريست ها. تعيين پيش شرط براي سرنوشت مردم سوريه بطور حتم پيامدهاي بلندمدتي خواهد داشت . اكنون مي توانيم شاهد باشيم متحدان عربي غرب و تركيه در حال نزديك شدن به سياست پيشنهادي ايران و روسيه هستند و بايد توجه داشت كه حفظ تماميت ارضي سوريه براي ثبات سوريه و منطقه حياتي است.
وي در خصوص وضعيت روابط ايران و تركيه و مواضع تركيه در قبال داعش گفت: روابط دوجانبه ايران و تركيه بخصوص از حيث مبادلات اقتصادي و فرهنگي خوب بوده اما در خصوص برخي مسائل منطقه اي دو طرف اختلاف دارند. در آغاز حوادث موسوم به بهار عربي در سال 2010 تركيه تلاش كرد كه نقش رهبري در اين رويدادها داشته باشد. اما با كودتاي نظامي كه منجر به بركناري محمد مرسي در مصر شد و هرج مرجي كه در ليبي ايجاد شد اين سياست هاي تركيه تبعاتي جدي براي اين كشور داشت.
وي افزود: سوريه را شايد بتوان مهم ترين چالش منطقه اي تركيه ناميد كه منجر به واگرايي با ايران شده است. تركيه سياست حمايت از گروههاي مخالف اسد را دنبال كرد كه منجر به تغييري اساسي از «سياست بدون مشكل با همسايگان» شد. اين اعتقاد وجود دارد كه حمايت اردوغان از سياست هاي افراطي عربستان در قبال سوريه ممكن است ناشي از ديدگاههاي حاميان او در تركيه باشد كه نزديكي ديني با برادران سني خود را مهمتر از منافع ملي استراتژيك مي دانند.
موسويان تاكيد كرد: با اين حال اعتقاد دارم كه تركيه دير يا زود خود را از سياست هاي مداخله جويانه عربستان جدا مي كند. در كل بايد گفت كه داعش يك دارايي استراتژيك براي سياست منطقه اي تركيه نبوده است.
موسويان در پاسخ به سوالي در خصوص روابط ايران با چين و احتمال عضويت نهايي ايران در سازمان همكاري شانگهاي گفت:
روابط دوجانبه ايران و چين براي هر دو كشور اهميت راهبردي دارد و روابط اقتصادي در كانون رابطه راهبردي ايران و چين است.
وي افزود: ايران نيز مانند چين به مدت سالها در برابر هژموني غرب مقاومت كرده و در دهه هاي گذشته فشارهاي زيادي را از جانب غرب متحمل شده است.
اما با تغيير در موضع منطقه اي و بين المللي ايران در پي توافق هسته اي اعتقاد دارم كه ايران يك دارايي راهبردي براي بسياري از سازمان هاي بين المللي است. سازمان همكاري شانگهاي يكي از اين سازمان ها است كه اهميت آن براي ايران بسيار آشكار است. هر گونه تقويت روابط اقتصادي و سياسي ايران با كشورهاي «بريكس» و كشورهاي عضور سازمان همكاري شانگهاي مي تواند منافع راهبردي براي ايران داشته باشد و ايران مي تواند نقش مهمي در تامين انرژي مورد نياز اين كشورها داشته باشد. همچنين امكان استفاده از موقعيت جغرافيايي ايران به عنوان كوريدور تجاري بين شرق و غرب وجود دارد كه اين امر نيز مي تواند موقعيت ايران را در صحنه بين المللي ارتقا دهد.
وي در خصوص سياست هاي ايران در آسياي مركزي و ارتباط آن با مواضع چين گفت: ايران در باره چگونگي پيشبرد سياست هاي خود در آسياي مركزي نشان داده كه به چند جانبه گرايي اعتقاد دارد.
وي افزود: ايران براي داشتن نقشي موثر در آسياي مركزي لازم است كه در تعاملي چند جانبه با كشورهاي اين ناحيه اغز جمله روسيه ، هند و چين وارد شود.
موسويان در خصوص چشم انداز از سر گيري روابط ايران و كانادا گفت: دولت محافظه كار استيفن هارپر تحت نفوذ افراد نزديك به اسراييل بدون منطق اقدام به قطع روابط ديپلماتيك با ايران كرد. اما با به قدرت رسيدن حزب ليبرال به رهبري جوستين ترودو نخست وزير كانادا روابط با ايران اصلاح خواهد شد و به وضعيت عادي باز خواهد گشت. در خصوص سرمايه گذاري كانادا در ايران هم گمان نمي كنم ايران در پي تلاش بالقوه كانادا براي عادي سازي روابط با ايران ، تهران مخالفتي با اين امر داشته باشد.
موسويان در پايان در خصوص دورنماي عادي سازي روابط ايران و آمريكا گفت: به گمانم نگراني هاي موجود قابل حل است اگر غرب و بخصوص آمريكا به اجراي برجام متعهد باشند و تحريم هاي غير قانوني عليه ايران را لغو كنند و همچنين از مداخله در امور داخلي ايران خودداري كنند.
شبد**1078** 3404
۰ نفر