زنگنه: قیمت خوراك پتروشیمی در وزارت نفت نهایی شد/آزادسازی قیمت بنزین پس از برندسازی در پمپ بنزین‌ها

تهران- ایرنا- وزیر نفت از نهایی شدن قیمت خوراك پتروشیمی در وزارت نفت خبر داد و گفت: طرحی در وزارت نفت در حال بررسی است كه براساس برند جایگاه داران، قیمت بنزین به صورت رقابتی به مشتریان عرضه می شود.

به گزارش وزارت نفت، بیژن زنگنه صبح امروز (سه شنبه) در نشست اتاق بازرگانی تهران كه برای بررسی مشكلات حوزه انرژی از نظر این بخش برگزار شد با بیان اینكه تعیین قیمت خوراك پتروشیمی در وزارت نفت به پایان رسیده و برای تائید نهایی در اختیار معاون اول رئیس جمهوری است، افزود: با نهایی شدن قیمت، بخش خصوصی بزودی در جریان نرخ خوراك قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینكه توسعه صنعت پتروشیمی و جذب سرمایه گذاری، مورد توجه وزارت نفت است، در واكنش به نگرانی بخش خصوصی درباره قیمت خوراك گفت: من مسئول توسعه این صنعت هستم، نه سود بردن شركت های بخش خصوصی كه در این زمینه فعالیت می كنند.

** دنبال زنده باد، مرده باد شنیدن نیستم
وی با بیان اینكه تحت فشار عده ای برای تعیین قیمت خوراك پتروشیمی قرار نخواهم گرفت و كوتاه نخواهم آمد، گفت: من به دنبال محبوبیت و زنده باد، مرده باد شنیدن نیستم بلكه می‌خواهم كاری كنم كه وجدانم نزد خدا و ملت ایران آسوده باشد.
زنگنه با بیان اینكه یك عده خاص به من اصرار می‌كنند برای این كه سود برخی زیاد شود، قیمت خوراك را پایین بیاوریم؛ تصریح كرد: این موضوع امكانپذیر نخواهد بود.
وی گفت: سود برخی شركت های پتروشیمی در سال گذشته بیش از ٣٠ درصد بوده است در حالی كه آنها مدعی اند زیانده هستند.
وی با بیان اینكه منافع دو طرف باید در این تصمیم در نظر گرفته شود، گفت: نمی توانم در این موضوع فقط از یك بخش حمایت كنم و قیمت خوراك را پایین بیاورم؛ جالب اینجاست كه ما با خصوصی‌ها راحت تر از خصولتی ها كار می‌كنیم.
وزیر نفت با بیان اینكه هیچیك از پالایشگاه های كشور به بخش خصوصی واگذار نشده بلكه صرف رد دیون و واگذاری به صورت سهام عدالت شده است، اعلام كرد: میزان بدهی پالایشگاه های كشور تا سال ٩٢ بیش از ده ها هزارمیلیارد تومان می شود.
زنگنه با بیان این كه بابت این بدهی وزارت نفت باید هم اكنون پاسخگو باشد، خاطرنشان كرد: «وزیر اقتصاد از ٣٦٥ روز سال ٣٦٠ روز حساب های ما را می‌بندند، اما باید پرسید این پول كجاست! خورده‌اند، رفت، تمام شد.»
وی با تاكید بر این كه تحت فشارها كوتاه نخواهم آمد، خاطرنشان كرد: در صورت گرفتن یك تصمیم اشتباه، بعدها جامعه می‌گوید این نوع قیمت گذاری غلط بود و نباید چنین تصمیمی گرفته می شد.
وزیرنفت هزینه تولید هر مترمكعب گاز در پارس جنوبی را با هزینه‌هایی از جمله حفاری، شیرین‌سازی و بهره‌برداری ١٢ تا ١٥ سنت اعلام كرد و گفت: به این ترتیب دولت بخشی از این هزینه را به عنوان یارانه پرداخت می كند.
زنگنه به ضعیف شدن شركت ملی نفت اشاره و اظهار كرد: بدهی شركت ملی نفت ایران هم اكنون ٥٠ میلیارد دلار است.

** آزادسازی قیمت بنزین، پس از برندسازی در پمپ بنزین ها
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود به وضع جایگاه های بنزین اشاره كرد و گفت: ما معتقدیم چهار هزار جایگاه بنزین به ٣٠ برند تبدیل شود و سپس قیمتها آزاد شود.
وی افزود: همه جایگاه های كشور به افراد حقیقی تعلق داشته و به روش سنتی اداره می شوند و هیچ اطمینانی نسبت به كیفیت كارشان وجود ندارد.
وی ادامه داد : مردم مجبورند با هر كیفیتی كه جایگاه داران، سوخت را عرضه كنند آن را بخرند؛ واقعا چطور می شود چهارهزار جایگاه را در چنین وضعی كنترل كرد؟
وزیر نفت به بررسی طرحی در وزارت نفت در زمینه برندسازی جایگاه ها اشاره كرد و توضیح داد: براساس این طرح جایگاه های عرضه‌كننده بنزین به سه گروه مختلف تقسیم می شوند.
زنگنه با بیان اینكه در چنین شرایطی تنها جایگاه های كلاس 'سه' بنزین را به نرخ دولتی می‌فروشند و بقیه نیز می‌توانند در یك بازار رقابتی، بنزین را عرضه كنند، افزود: وزارت نفت، مخالف فروش بنزین از سوی جایگاه های بخش خصوصی نیست اما معتقد است كه باید برندسازی صورت بگیرد.
وی اضافه كرد: در این شیوه، اگر چه مالكیت در اختیار جایگاهداران قرار دارد اما تحت برندهای خاصی فعالیت كنند.
به گفته وی، چهار هزار مالك در جایگاه های عرضه بنزین وجود دارند كه كنترل خدمات آنها بسیار سخت است و بنابراین پیشنهاد وزارت نفت این است كه قیمت توزیع بنزین آزاد شده و به فروشندگان كلاس های بالاتر امتیاز بدهیم و البته اجباری نیز مبنی بر فروش به قیمت خاص نداشته باشیم.
وی این موضوع را به عنوان یك نظر مطرح كرد كه هنوز در دست بررسی است.

** مخالف خصوصی سازی نیستم
وزیر نفت در این دیدار حمایت قاطع خود را از بخش خصوصی كه در سال های گذشته تضعیف شده بود اعلام كرد و گفت: هیچ حمایتی از خصولتی ها انجام نخواهد شد، اما این به معنای آسیب رساندن به خصولتی ها نیست و از حقوق آنها هم صیانت می شود.
وی با بیان اینكه آنچه در سال های گذشته اتفاق افتاده خصوصی سازی نبوده است، افزود: هم اكنون همه واحدهای تولید اتانول و آمونیاك از سوی یك نفر در كشور اداره می شود. این فرد بخش خصوصی محسوب نمی شود زیرا با حكم یك وزیر بر سر این كار آمده است.
زنگنه با تاكید بر اینكه هیچ مخالفتی با خصوصی سازی صنعت نفت ندارم اما از این صنعت دیگر چیزی به غیراز چاه های نفت نمانده كه خصوصی سازی شود؛ یادآور شد: البته پالایشگاه های آبادان و اراك نیز وجود دارند كه در صورت تمایل بخش خصوصی، به آنها واگذار خواهد شد؛ البته گفتنی است كه این پالایشگاه ها سودده نیستند.
وزیر نفت سپس به خصوصی سازی اشتباه در صنعت پتروشیمی كه ضربات جبران ناپذیری به این صنعت زده اشاره كرد و اظهار داشت: در دنیا همه صنعت پتروشیمی شان را بزرگ می كنند اما ما صنعتمان را تكه پاره كردیم، برای همین دیگر امكان رقابت ندارد.
وی ادامه داد: واحدهای پتروشیمی ما حتی در قیاس منطقه ای، كوچك است. اكنون هم باید با قبول وضع فعلی، راه را باز كنیم تا صنعت پتروشیمی ایران بزرگ شود.

** اجازه تكرار تجربه فروش نادرست نفت را نمی دهیم
زنگنه در ادامه به حضور بخش خصوصی در فروش نفت خام و فرآورده های نفتی اشاره و تاكید كرد كه مخالفتی با حضور آنها ندارد.
وی افزود: برای فروش نفت و فرآورده ها معتقدم شركت ها باید تقویت و در فروش نفت سهیم شوند اما باید از روش درست و اصولی استفاده كنند نه از روش هایی كه در سال های گذشته برخی از آن استفاده كردند.
وی تاكید كرد: وزارت نفت دیگر اجازه تكرار تجربه فروش غیراصولی و نادرست نفت را نخواهد داد.

** ضرورت تعامل با دنیا
وزیر نفت درباره مطالبات پیمانكاران از وزارت نفت نیز تصریح كرد كه بیشتر پیمانكاران از وزارت نفت طلب ندارند؛ ما در بیشتر مواقع بیش از 100 درصد پول را به پیمانكاران پرداخت كرده ایم.
وی با یادآوری اینكه پیش از سال ١٣٩٢ یك میلیارد و 800 میلیون تومان پول بابت انجام كار نكرده به شركت صدرا پرداخت شده است، افزود: سه مقوله قیمت، كیفیت و زمان در پروژه ها بسیار مهم است كه هیچكدام اكنون در پروژه های ایران رعایت نمی شود.
زنگنه در واكنش به برخی اظهارنظرها كه می گویند ' زنگنه به شركت های خارجی بسیارعلاقمند است و علاقه ای به شركت های ایرانی برای حضور در پروژه های صنعت نفت ندارد،' به ذكر نمونه ای از كار شركت های خارجی و ایرانی در پارس جنوبی اشاره كرد و گفت: در حالی كه یك شركت خارجی با هزینه یك میلیارد دلار یك فاز پارس جنوبی را اجرا كرده، این رقم هم اكنون در یك فاز دیگر كه توسط پیمانكار داخلی انجام شده، به بیش از سه میلیارد دلار رسیده است و كیفیت و زمان نیز در آن معنا ندارد.
وزیر نفت تاكید كرد: اگر قرار است ما صاحب برند شویم و محصولاتمان را به بازارهای بین المللی صادر كنیم باید با دنیا تعامل داشته باشیم و همانگونه كه در اقتصاد مقاومتی آمده، برون زا عمل كنیم.
اقتصام(1)**2022** 2023
۰ نفر