۵ دی ۱۳۹۴، ۹:۴۸
کد خبر: 81894274
T T
۰ نفر

ظريف، ريسك‌پذيرترين سياست‌مدار سال 2015

۵ دی ۱۳۹۴، ۹:۴۸
کد خبر: 81894274
ظريف، ريسك‌پذيرترين سياست‌مدار سال 2015

تهران-ايرنا- روزنامه شرق در صفحه ديپلماسي نوشت: وزير امور خارجه ايران به‌عنوان ريسك‌پذيرترين سياست‌مدار جهان در سال 2015 انتخاب شد. مؤسسه تحقيقاتي «گلوبال ريسك اينسايتس» با شعار «جهان خود را بشناس»، هرسال اقدام به انتخاب اين عنوان مي‌كند كه امسال به محمدجواد ظريف رسيد.

دراين گزارش كه در شماره شنبه پنجم دي 1394 هجري خورشيدي به قلم مهدي نوريان منتشر شده، آمده است: اين عنوان به شخصي اهدا مي‌شود كه بيشترين ريسك را در عرصه سياست در طول سال انجام داده باشد و به‌اصطلاح از بالاترين ريسك سياسي برخوردار است. سال گذشته «نارندا مودي»، نخست‌وزير هند، اين عنوان را به دست آورد. به اعتقاد اين مؤسسه، «محمدجواد ظريف اين فرصت را براي ايران فراهم كرد كه وارد ديالوگي فعال با جامعه بين‌الملل و اقتصاد جهاني شود».
**ديپلماسي ماهرانه و مذاكره مصرانه
اين مؤسسه، سال 2015 را سالي هيجان‌انگيز در مورد ريسك سياسي خوانده و آن را سالي سرشار از ناآرامي‌هاي سياسي در سراسر جهان و منطقه توصيف كرد. وب‌سايت اين مؤسسه در ادامه مي‌نويسد: «اما با نگاهي مثبت به صحنه بين‌الملل، توافق هسته‌اي ايران كه در تاريخ 14 جولاي بين ايران و كشورهاي ١+٥ رخ داد را مي‌توان به‌عنوان مهم‌ترين و تأثيرگذارترين اتفاق سال دانست». اين مؤسسه در ادامه، «ديپلماسي ماهرانه و مذاكره مصرانه» محمدجواد ظريف را علت اصلي خارج‌شدن ايران از انزوا و بازگشت او به جامعه بين‌الملل دانست. نويسنده گزارش در ادامه مي‌نويسد: «اگرچه هنوز عنوان‌كردن اينكه آيا توافق هسته‌اي به موفقيت كامل مي‌رسد زود است، ديپلماسي و فن ‌بيان ظريف اين اجازه را به ايران و آمريكا داده است كه بر سر يك ميز نشسته و بر سر توافق مذاكره كنند و تحريم‌هاي اقتصادي ايران را بردارند».
مؤسسه «جي‌آر‌آي» تلاش و مهارت ظريف را يك «شاهكار» مي‌خواند؛ شاهكاري كه او را امسال لايق دريافت اين عنوان مي‌كند. در ادامه اين گزارش اين‌طور آمده است كه ظريف خود را به‌عنوان يك مجري سياسي قدرتمند و مذاكره‌كننده‌اي ماهر نشان مي‌دهد كه نقش او در سياست خارجي ايران ادبيات جديدي براي ايران پس از تحريم به وجود خواهد آورد. «گلوبال ريسك اينسايتس» در ادامه سه دليل عمده را براي انتخاب ظريف به‌عنوان ريسك‌پذيرترين فرد سال در حوزه سياست برمي‌شمرد:
**ايران ديگر بازيگري منزوي نيست
در توضيح اولين دليل در اين گزارش آمده است: «نقش شايسته و به‌يادماندني ظريف در هدايت مذاكرات هسته‌اي ايران دو پيشرفت را براي ايران حاصل كرده است؛ اول اينكه ايران به اين توانايي رسيد كه بتواند درباره قابليت‌هاي هسته‌اي خود با ١+٥ به نتيجه برسد. اين به اين معناست كه ايران ديگر در جامعه بين‌الملل منزوي نيست. ايران، امروز براي اجراي توافق هسته‌اي با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و ديگر سازمان‌هاي بين‌المللي همكاري كرده است و اين نشان‌دهنده حسن‌نيت ايران است.
دوم اينكه، نتيجه توافق باعث شده است كه ايران به‌عنوان قدرتي در منطقه مطرح شود. ايران، امروز توانايي اين را دارد كه تأثير خود را در ديگر مسائل و بحران‌هاي منطقه‌اي نشان دهد كه نقش برجسته ظريف در مذاكرات اخير در وين پيرامون آينده راه‌حل سياسي در سوريه از مصاديق اين تأثيرگذاري است».
**ظرفيت اقتصادي
به عقيده نويسنده گزارش اين مؤسسه، «انزواي ايران از جامعه بين‌الملل باعث شد كه بعد از سخت‌ترشدن تحريم‌ها در سال 2011، نرخ تورم به 40 درصد رسيده و توليد ناخالص داخلي ايران 20 درصد كاهش يابد. توانايي و مهارت مذاكره ايران به رهبري ظريف فرصت‌هاي بسياري را در راستاي افزايش پيشرفت اقتصادي در قالب برجام براي اين كشور به وجود آورد. ايران به لطف برداشته‌شدن تحريم‌ها و آزاد‌شدن اموال مسدودشده‌اش، مي‌تواند به بزرگ‌ترين كشوري تبديل شود كه به اقتصاد جهان بازمي‌گردد. در ادامه اين گزارش ازسرگيري تجارت با چين، روسيه و فرانسه كه پيش از اين برقرار نبودند و مهم‌تر از آن تجارت اقتصادي ايران با كشورهاي همسايه‌اي چون تركيه، عمان و امارات متحده عربي به‌عنوان علل پيشرفت هرچه‌بيشتر ايران در زمينه همكاري‌هاي اقتصادي معرفي شده است.
**عادي‌سازي روابط ايران و آمريكا
اين مؤسسه انگليسي در توضيح سومين علتي كه اين عنوان به ظريف داده شده است، مي‌نويسد: «براي اولين‌بار در 36 سال اخير، اولين نشانه‌هاي ايجاد روابط سياسي حسنه بين ايران و آمريكا ديده شد. اگرچه عادي‌شدن روابط بين ايران و آمريكا هميشه بحث و فشارهايي را در داخل دو كشور دربر داشته و هميشه موانعي بر سر آن وجود داشته است، تعامل ايران و آمريكا (در زمينه توافق هسته‌اي)، مثبت بوده. ظريف و جان كري، باوجود عناصر محافظه‌كاري در هر دو طرف (ايراني و آمريكايي) در مجلس و كنگره كه به‌دنبال عملي‌نشدن توافق بودند، در تعاملي سالم در دوسال اخير توافق را به ثمر نشاندند».
به‌ثمرنشستن توافق هسته‌اي ايران تا به امروز باعث شده است كه از نام محمدجواد ظريف در مجامع مختلفي ياد شده و در فهرست برندگان جوايز و القاب گوناگوني ديده شود. به‌عنوان نمونه او در فهرست نامزدهاي دريافت جايزه صلح نوبل بود و همين چندروز پيش بود كه خنده او جزء بهترين خنده‌هاي سال 2015 از نظر سي‌ان‌ان انتخاب شد.
*منبع: روزنامه شرق
**گروه اطلاع رساني**9368**9131