به گزارش بانك مركزی جمهوری اسلامی، ولی الله سیف، امروز(سه شنبه) در جلسه شورای مدیران ارشد بانك مركزی كه با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد، افزود: دامنه نوسانات نرخ ارز تحت كنترل بانك مركزی است، در حالی كه هنوز كانالهای ارتباطی بانكداری بینالمللی به طور كامل شكل نگرفته است.
وی به كاهش تورم از بالای 40 درصد به دامنه 13 درصد و كاهش تورم نقطه به نقطه به زیر 10 درصد اشاره كرد و افزود: دولت یازدهم در زمان استقرار، در شرایطی اقتصاد كشور را تحویل گرفت كه رشد اقتصادی در هشت فصل متوالی با ركود مواجه بود و با انضباط و جهت گیری های مثبت، منطقی و درستی كه صورت گرفت رشد سه درصدی اقتصاد در سال 93 محقق شد.
وی به كاهش شدید قیمت نفت اشاره كرد و افزود: دولت در این شرایط با یك انضباط پولی توانست شوك ناشی از كاهش درآمدهای نفتی را كنترل كند.
سیف درباره نرخ ارز از ابتدای شروع به كار دولت یازدهم تاكنون گفت: در دولت گذشته باوجود درآمدهای زیاد ارزی و قیمت نفت بالای 100 دلار شاهد نوسانات شدید نرخ ارز به صورت روزانه بودیم و حتی قیمت دلار به 39 هزار ریال نیز رسید، اما اكنون شاهدیم قیمت در محدوده 36 هزار ریال نوسان دارد؛ البته برای بانك مركزی این نرخ غیرقابل قبول است و این نرخ مطابق منطق اقتصاد كشور نیست.
سیف با تاكید بر اینكه بانك مركزی در تحقق دستاوردهای اقتصادی همواره از حمایت دولت و رئیس جمهوری برخوردار است، گفت: استمرار حمایت دولت میتواند بانك مركزی را در فضای پساتحریم در موضعی قرار دهد كه دستاوردهای اقتصادی برای جامعه قابل لمس باشد.
وی به جهت گیری درست بانك مركزی در خصوص ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی كه با مشكل سرمایه در گردش مواجه بودند اشاره و تصریح كرد: این موضوع سبب شد چرخهای اقتصاد به حركت درآید و منجر به رشد اقتصادی شود.
رئیس كل بانك مركزی گفت: بانك مركزی و نظام بانكی محور تلاشها و سیاستگذاریهای خود را بر تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی متمركز كردهاند و بانكها باید در نهایت انضباط بتوانند آثار مثبت این جهتگیری را در اقتصاد متبلور كنند.
سیف، ارائه خدمات بانكداری الكترونیكی به مردم را در مقیاس جهانی بینظیر توصیف كرد و افزود: در كشور كانادا انتقال كارت به كارت وجه وجود ندارد آن هم به این دلیل كه امنیت مبادلات پولی از اهمیت ویژهای برخوردار است و به موازات ارائه خدمات باید نظام كنترلی و امنیت حاكم باشد تا احتمال جریانات سوء و هدر رفت منابع به حداقل برسد.
وی از استاندارسازی فعالیتهای بانكی در فضای پسابرجام خبر داد و گفت: هم اكنون هزینه واسطهگری مالی بسیار بالاست به دلیل اینكه هزینه خدمات بانكداری الكترونیك به بازوی واسطهگری بانكی تحمیل میشود كه این موضوع به هیچ وجه درست نیست و در دنیا برعكس عمل میكنند.
رئیس شورای پول و اعتبار خاطرنشان كرد: بانك مركزی به عنوان یك تكلیف قانونی نسبت به نرخ تورم حساس است و جهت گیریها به نحوی است كه از این موضوع به هیچوجه غفلت نشود هرچند در این رهگذر با سختیهایی مواجه است. البته با حفظ دستاورد تورمی بحث ركود و ضرورت توجه بانك مركزی به آن بسیار جدی است.
سیف به اقدامات بانك مركزی درباره تحریك تقاضا و گشایش مالی اشاره كرد و آن را در راستای خروج از ركود دانست و افزود: نرخ فعلی سود بانكی مورد تایید نیست و باید به دامنه قابل قبول آن یعنی نرخ تورم به اضافه یكی دو درصد برسد.
وی دلیل كاهش نیافتن نرخ سود بانكی را تنگنای مالی بانكها عنوان كرد و گفت: هم اكنون حدود 50 درصد دارایی بانكها منجمد شده و نمیتوانند وظیفه تسهیلاتی خود را متناسب با نیازهای واقعی اقتصاد انجام دهند.
رئیس كل بانك مركزی با بیان این مطلب كه نظام بانكی به لحاظ سرمایه شرایط نامطلوبی دارد گفت: اقتصاد كشور در سال های پس از انقلاب بزرگ شده است، اما نظام بانكی كشور نتوانسته خود را با این شرایط تطبیق دهد. حجم مطالبات معوق بانكی و حجم مطالبات بانكها از دولت از كارایی نظام بانكی كاسته است.
سیف با تاكید بر اینكه جهتگیریهای قانون برنامه ششم توسعه و بودجه سال 95 وضعیت نظام بانكی را بهبود میبخشد تصریح كرد: بانكها باید بدانند اگر بخواهند تكروی كنند و برخلاف ضوابط و مقررات بانكی تنها به سودآوری خود بیندیشند جهت حركت آنها خلاف اقتصاد كشور است و در این زمینه بانك مركزی به شدت مراقبت میكند.
وی ضمن تشكر از معاون نظارتی و دبیركل بانك مركزی درخصوص ساماندهی موسسات غیرمجاز گفت: بانك مركزی در شروع و پیدایش موسسات غیرمجاز هیچ نقشی نداشته است اما برای ساماندهی آنها احساس وظیفه می كند و در این زمینه از حمایتهای مراجع قضایی، نیروی انتظامی و دولت برخوردار است.
سیف حضور بانك مركزی در بازار بین بانكی را برای كاهش نرخ سود بانكی مثبت ارزیابی كرد و ادامه داد: نرخ سود در بازار بین بانكی هم اكنون از 29 درصد به دامنه 19 درصد رسیده كه دستاورد ارزشمندی برای كل نظام بانكی محسوب میشود.
رئیسكل بانك مركزی درباره مطالبات غیرجاری نظام بانكی نیز گفت: ارتباط با حسابرسان مستقل موجب شد كه ذخیره لازم برای برخی اقلام لاوصول در صورت های مالی لحاظ نشود و از این بابت 28 هزار میلیارد ریال سود موهومی كه ممكن بود در صورتهای مالی منعكس شود به عنوان ذخایر مطالبات مشكوك الوصول به منظور ثبات بخشی و مستحكم كردن ساختار مالی بانكها لحاظ شد.
سیف به بسته سیاستی تحریك تقاضا نیز اشاره كرد و افزود: بانك مركزی در این خصوص اقدامات مثبتی انجام داده و به وظایف محول شده به صورت كامل عمل كرده است.
اقتصام**9189**2023
تهران - ایرنا - رئیس كل بانك مركزی گفت: دستهای پنهان مانع بروز عینی دستاوردهای برجام در كشور میشود.