۲۰ بهمن ۱۳۹۴، ۱۶:۲۹
کد خبر: 81956853
T T
۰ نفر
زنگنه:متن قراردادهای جدید نفتی هنوز نهایی نشده است/تا مرز زندان رفتم

تهران- ایرنا- بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت ایران با بیان اینكه متن قراردادهای جدید نفتی هنوز نهایی نشده است، گفت: هر زمان كه طرح تازه ای ارایه می شود، مخالفت های گسترده در مقابل آن شكل می گیرد كه البته با گذشت زمان این موضوع حل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، زنگنه روز سه شنبه در نشست خبری درباره مدل جدید قراردادهای نفتی، افزود: از رسانه ها درخواست می كنم سخنانم را به طوركامل منتشر كنند.
وی با بیان اینكه چندی پیش ادعا شد وزارت نفت یك سایت رسمی برای مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) ایجاد كرده است، اضافه كرد: فردی اقدام به راه اندازی این سایت در كشور كانادا كرده است كه ارتباطی به وزارت نفت ندارد، بر این اساس نباید مطالب این سایت، ملاك ارزیابی و نقد قراردادهای جدید نفتی قرار گیرد.

**تنها سند قابل استناد، مصوبه هیات دولت است
وزیر نفت تاكید كرد: هنوز متن نهایی مدل جدید قراردادهای نفتی آماده نشده و تنها سند قابل استناد درباره مدل جدید قراردادهای نفتی، مصوبه مهرماه هیات دولت است.
زنگنه ادامه داد: وزارت نفت از نقد استقبال می كند، اما باید اعلام كرد كه هنوز قراردادی امضا نشده كه عده ای به آن تاخته و خواستار لغو قراردادها شده اند.
وی گفت: در زمان دولت سابق، پنج قرارداد برای توسعه میدان های نفتی به امضا رسید كه دو قرارداد با شركت های ایرانی و سه قرارداد با شركت های چینی بوده است، اما در دولت جدید قراردادی به تصویب نرسیده است كه بخواهیم آن را لغو كنیم.
وزیر نفت اضافه كرد: مجلس از سال 1391 وزارت نفت را موظف كرده است شرایط عمومی قراردادهای نفتی را در هیات دولت به تصویب برساند كه ما نیز اقدام به این كار كردیم.
زنگنه با بیان اینكه انتقاد باید درست و منصفانه باشد و نباید افراد را متهم به خیانت كرد، گفت: اگر یك نهاد و یا استاد دانشگاه انتقادی به این قراردادها دارد باید به صورت مستدل آن را بیان كرده و از كلی گویی خودداری كند.

**قدردانی از نماینده منتقد و دلسوز مجلس
وزیر نفت به انتقاد احمد توكلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، به مدل جدید قراردادهای نفتی اشاره كرد و گفت: وی اگر چه مخالف من بوده و در مجلس علیه من نیز صحبت كرده ، اما مخالف محترمی است و انتقادهایی كه مطرح می كند از روی دلسوزی برای كشور است.
زنگنه افزود: به عنوان وزیر نفت این انتقادها را می پذیرم زیرا از روی دلسوزی برای كشور و نظام است.
وی با بیان اینكه این متن قرارداد، ساخته دست بشر بوده و وحی منزل نیست، اضافه كرد: اگر انتقادی نسبت به جزئیات آن مطرح می شود حاضریم آن را شنیده و بررسی كنیم.
وزیر نفت با دعوت از منتقدان برای افزایش تعامل و توجه به منافع ملی، گفت: نباید عده ای تنها روی مواضع خود پافشاری كنند، بلكه باید با یكدیگر تعامل برقرار كنند ضمن این كه ما همه یك نسل هستیم و نباید همدیگر را متهم كنیم.
وی افزود: اگر در موضوعی با منتقدان به نتیجه ای دست نیافتیم، در جلسه ای به مشورت گذاشته می شود و با رای گیری می توان نظر اكثریت را به دست آورد.
زنگنه با بیان اینكه باید به منافع ملی كشور توجه شود، افزود: همه باید به این مهم توجه كنیم كه با وجود اختلاف سلیقه ها، حفظ و پیروی از آرمان های نظام جمهوری اسلامی برای ما اصل است.
وزیر نفت اضافه كرد: البته برخی منتقدان اعتقاد دارند كه اصلا شركت های خارجی نباید وارد كشور شده و در این قراردادها مشاركت كنند، بحث دیگری است كه به نظر ما ادعای منطقی نیست، زیرا بر اسناد قوانین كشور باید منابع مالی اجرای طرح های صنعت نفت از محل سرمایه گذاری داخلی و خارجی تامین شود.

**امضای پنج قرارداد نفتی در دولت سابق
زنگنه با بیان اینكه از جمله انتقادهایی كه به این مدل قراردادی می شود، این است كه این قراردادها به صورت اوپن كاپس (OPEN CAPEX) است كه سقف سوددهی آنها باز بوده و باعث می شود از طریق این قرارداد، منافع ملی كشور به خارجی ها داده شود، گفت: سوال من این است كه در دولت سابق پنج قرارداد به این شیوه به امضا رسید، اما نسبت به آن اعتراض نكردید.
وزیر نفت ادامه داد: البته من اعتقادی به لزوم امضا نكردن این پنج قرارداد در دولت سابق ندارم، زیرا چاره ای نداشته اند.

**جلوی امضای قرارداد به روش مشاركت در تولید با هندی ها را گرفتم
زنگنه گفت: برخی نیز انتقادهایی مطرح می كنند مبنی بر اینكه مدل جدید قراردادهای نفتی همانند قراردادهای مشاركت در تولید است.
وی گفت: در دولت گذشته قرار بود قراردادی با این روش با هندی ها امضا شود كه به مرحله آخر نیز رسید؛ اما من با آغاز به كار دولت یازدهم جلوی این قرارداد را به دلیل مدل مشاركت در تولید، گرفتم.

**دعوت به برگزاری مناظره عادلانه در رسانه ملی
وزیر نفت با بیان اینكه ما همیشه در زمینه بحث قراردادهای نفتی شفاف بوده ایم و سعی كرده ایم با شفافیت به انتقادها پاسخ دهیم، افزود: به تازگی نامه ای نیز در این باره به رئیس صدا و سیما ارسال كرده ام.
زنگنه افزود: در این نامه از سازمان صدا و سیما خواستیم در برنامه های متعدد، موافقان و مخالفان این قراردادها در كنار هم قرار گیرند و درباره جزئیات این قراردادها كه ١١ ماده است، بحث كنند.
وی اضافه كرد: اگر پیشنهاد منطقی در این زمینه ارائه شود، وزارت نفت به آنها رسیدگی خواهد كرد و همچنین آمادگی دارد به انتقادها درباره جزئیات این قراردادها پاسخ دهد.

** به دلیل تاسیس پتروپارس تا مرز زندان رفتم
وزیر نفت ادامه داد: بر اساس برخی دیگر از انتقادها، ادعا شده است كه با اجرای آنها( قراردادها)، شركت ملی نفت ایران تضعیف خواهد شد كه انتقاد درستی به شمار نمی رود.
وی گفت: ایران هم اكنون با سابقه بیش از صد سال تولید نفت، هنوز یك شركت اكتشاف و تولید ندارد و ضروری است كه در این مقطع، این شركت ها تاسیس شوند.
وزیر نفت اضافه كرد: هر زمان كه طرح تازه ای ارایه می شود، مخالفت های گسترده در مقابل آن شكل می گیرد كه البته با گذشت زمان این موضوع حل خواهد شد.
زنگنه به تاسیس شركت مدیریت پروژه های نیروگاهی كشور(مپنا) در وزارت نیرو اشاره كرد و گفت: در آن مقطع نیز بارها به دلیل تشكیل این شركت، مورد انتقادهای شدیدی قرار گرفتم، اما پس از موفقیت این شركت، بسیای از افراد مدعی آن شده اند.
وی ادامه داد: برای تشكیل شركت پتروپارس در وزارت نفت نیز تا مرز به زندان انداختن من پیش رفتند، در حالی كه هم اكنون بسیاری مدعی اند شركت پتروپارس با تلاش آنها شكل گرفته است.

** پیش نویس های منتشر شده نظر نهایی وزارت نفت نیست
وزیر نفت درباره محرمانه بودن قراردادهای جدید نفتی نیز گفت: طبق قانون، قرارداد محرمانه است، اما پیش نویس قراردادها محرمانه نخواهد بود، ما می خواهیم بدون ابهام و شفاف كار كنیم.
زنگنه افزود: پیش نویس های قراردادهای جدید نفتی هنوز نهایی نشده و هم اكنون سه پیش نویس از این قراردادها تهیه شده و پیش نویس چهارم نیز در حال تهیه است، اما این پیش نویس ها نظر نهایی وزارت نفت محسوب نمی شود.
وی درباره انتقادها از محتوای این قراردادها نیز گفت: ایرادهای زیادی در زمینه ماهیت قراردادها وجود ندارد.
وزیر نفت اضافه كرد: در زمینه تعارض این قراردادها با اصل 44 قانون اساسی نیز حاضریم با منتقدان در این بخش گفت وگو كنیم.

** قراردادهای آی پی سی شفاف است
زنگنه در پاسخ به پرسشی درباره اینكه تا چه اندازه انتقادها به مدل جدید قراردادهای نفتی را سیاسی و چه مقدار آن را نبود شفافیت در اطلاع رسانی می‌دانید، گفت: در ایران نمی توان خیلی این موارد را از هم جدا كرد، زیرا همه حرفهایی كه مطرح می شود، عقیدتی و سیاسی است، اما نداشتن شفافیت درباره مدل جدید قراردادهای نفتی را نمی پذیرم.
زنگنه ادامه داد: زمانی كه درباره قراردادهای امضا شده در دولت گذشته صحبت می شود، بسیاری اظهار بی اطلاعی می كنند؛ اما وزارت نفت دولت یازدهم از همان ابتدا تلاش كرد با شفافیت كار كند.

**رفع نگرانی ها درباره قراردادهای آی پی سی
وزیر نفت با بیان اینكه متن مدل جدید قراردادهای نفتی یك متن كاملا حقوقی و تخصصی است، گفت: نگرانی درباره این قراردادها قابل رفع شدن است.
وی همچنین درباره تجمع دانشجویان معترض به مدل جدید قراردادهای نفتی در مقابل وزارت نفت، گفت: من پس از آن اعتراض، از نمایندگان خود خواستم تا با نمایندگان دانشجویان مذاكره كنند.

** IPC اسم تجاری مدل جدید قراردادهای نفتی است
وی با بیان اینكه قراردادهای جدید نفتی به نوعی همان قراردادهای بیع متقابل به شمار می روند، افزود: در واقع IPC اسم تجاری ( Iranian Petroleum Contract) این مدل قراردادی است.
وزیر نفت اضافه كرد: بر این اساس، تغییراتی در مدل قراردادی بیع متقابل ایجاد شده است.

**منتقدان پیشنهادهای جایگزین ارایه كنند
زنگنه با دعوت از منتقدان برای ارایه پیشنهادهای جایگزین گفت: در زمانی كه با طرحی در مجلس مخالفت می شود، بلافاصله پیشنهاد جایگرین مطرح می شود و بر این اساس از منتقدان می خواهیم پیشنهادهای كارگشای خود را بیان كنند.
وزیر نفت ادامه داد: من هم دوست دارم كه امتیازی به شركت های خارجی ندهم و آنها به صورت رایگان بیایند و میلیاردها دلار در ایران سرمایه گذاری كنند، اما متاسفانه قبول نمی كنند و اصل و سود سرمایه گذاری خود را طلب خواهند كرد.
**موافقت با عرضه نفت خام در بورس
وزیر نفت درباره عرضه نفت خام در بورس گفت: مشكلی در این زمینه وجود ندارد و معتقدم این طرح باید اجرا شود.
وی ضمن یادآوری ابراز مخالفت بدنه وزارت نفت با این طرح اظهار داشت : به دلیل جدید بودن این طرح و تضاد آن با روش های سنتی ، بنابراین بدنه میانی در مقابل اجرای آن مقاومت می كنند.

**برگزاری مناقصه بین المللی 16 میدان نفتی

زنگنه برگزاری مناقصه های نفتی را خاطرنشان ساخت و گفت: ١٥ تا ١٦ میدان نفتی با اولویت میدانهای مشترك و میدانهایی كه نیاز به افزایش ضریب بازیافت دارند، از ابتدای سال 95 به مناقصه گذاشته می شوند.
وی درباره لغو برگزاری كنفرانس معرفی مدل جدید قراردادهای نفتی در لندن، افزود: این كنفرانس به دلیل صادر نشدن ویزا برای بخش خصوصی لغو شد.

**تركیه به دنبال كاهش 62 درصدی قیمت گاز

وزیر نفت موضوع شكایت گازی تركیه از ایران را بازگو كرد و گفت: تحول در قراردادهای گازی زیاد است و با توجه به اینكه قراردادهای گازی باید به صورت بلندمدت امضا شود، تحولات قیمتی در آن روی می دهد و این امری طبیعی به شمار می رود.
زنگنه اضافه كرد : تركیه دو بار تقاضای بازنگری در قیمت گاز را مطرح كرد كه یك بار نتیجه گرفت و قیت گاز صادراتی ١٢ درصد كاهش یافت.
وی با بیان اینكه آنكارا در سال 1391 نیز شكایت هایی را ارائه داد، گفت: دو شكایت برای گرفتن تخفیف های 25 و 37.5 درصدی (در مجموع 62.5 درصد) را به دیوان داوری منعكس كرد.
وزیر نفت افزود: شكایت نخست تركیه مبنی بر كم فروشی گاز توسط ایران، رد شد و شكایت دوم جریان دارد و در مذاكره رئیسان جمهور ایران و تركیه، مقام های تركیه ای ادعای گرانی قیمت را مطرح و خواستار كاهش قیمت بودند.
وی اظهار داشت: ایران اعلام كرده ، چنانچه تركیه خرید گاز از ایران را به میزان گاز خریداری شده از روسیه افزایش دهد، تهران حاضر به تخفیف 50 درصدی در قیمت است.

** كاهش قیمت نفت با هدف ضربه زدن به ایران

وزیر نفت درباره احتمال مذاكره ایران و عربستان درباره بازار نفت، گفت: ایران از هر گونه مذاكره و همگرایی با كشورهای عضو اوپك و از جمله عربستان حمایت می كند
زنگنه پیرامون عملكرد كشورهای حوزه خلیج فارس درباره چالش قیمت نفت گفت: برخی كشورهای حوزه خلیج فارس به ظاهر معتقدند هدف آنها از كمك به كاهش قیمت نفت ، اهداف اقتصادی است، اما این هدف به هیچ عنوان اقتصادی نیست .
وی افزود: یكی از تحلیلگران گفته، كشوری كه قیمت نفت را پایین آورده، هدفش ضربه زدن به ایران است و مردم این كشور هم به سخت زندگی كردن عادت كرده اند ، اما سایر كشورها این گونه نیستند.
وزیر نفت تاكید كرد: چنانچه اراده سیاسی باشد، قیمت نفت را نیز می توان در مدت یك هفته سامان بخشید و آن را درست و منطقی ساخت.

**آمادگی ایران برای از سرگیری سواپ

زنگنه درباره برنامه ایران برای از سرگیری سواپ گفت: ایران آمادگی دارد تا عملیات سوآپ نفت و گاز را آغاز كند و مشكلی هم در این زمینه وجود ندارد.
وزیر نفت افزود: مذاكره هایی نیز با شركت های خارجی در این باره انجام شده است.

**تخلف پاكستان در واردات گاز از ایران

وزیر نفت درباره صادرات گاز ایران به پاكستان گفت: ایران علاقه مند و متعهد به صادرات گاز به این كشور است.
زنگنه اضافه كرد : طبق قرارداد، این كشور باید اوایل سال ٢٠١٥ از ایران گاز تحویل می گرفت ، این امر عملیاتی نشده و به معنای تخلف و پرداخت خسارت از سوی آنهاست.
وزیر نفت درباره دریافت غرامت از پاكستان، گفت: اولویت نخست ما عملیاتی سازی اصل این قرارداد است.
اقتصام(3)**2022**1561 ** 1559
۰ نفر