۱۶ اسفند ۱۳۹۴، ۱۰:۴۵
کد خبر: 81991691
T T
۰ نفر
37 درصد اعتبارات سال 94 آبفای كشور تخصیص یافت

تهران - ایرنا - مدیرعامل شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور گفت: 37 درصد از مجموع اعتبارات 18 هزار میلیارد ریالی آبفای كشور در سال 1394 تخصیص یافت و در واقع مشكلات نقدینگی، اجرا و تكمیل طرح‌های عمرانی را در كشور با چالش‌های جدی روبرو كرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا - حمیدرضا جانباز امروز (یكشنبه) در نشست خبری در محل شركت آبفای كشور اظهار داشت: تامین منابع آب به عنوان یكی از اولویت‌های برنامه ششم توسعه است و بر این اساس سال آینده افزایش اندكی در سرجمع فصل منابع آب وزارت نیرو پیش بینی شده است.
وی تصریح كرد: سال 1395 اعتبارات آبفای كشور با افزایش 2.6 درصدی نسبت به امسال به 18 هزار و 600 میلیارد ریال خواهد رسید و در فصل عمران شهری و روستایی با افزایش 2.4 درصدی در اعتبارات، مبلغ 16 هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است .
جانباز خاطرنشان كرد: 34 هزار و 540 میلیارد ریال اعتبار در مجموع برای صنعت آب و فاضلاب كشور در سال آینده پیش بینی شده كه نسبت به امسال 1.7 درصد رشد خواهد داشت.

** لزوم توجه به برنامه های آمایش سرزمین

این مقام مسئول، تلاش برای تامین آب شرب پایدار را مهمترین سیاست آبفای كشور ذكر كرد و گفت: توجه به ارتقای جایگاه مدیریت بخش آب در دستور كار قرار دارد.
مدیرعامل آبفای كشور ضمن تاكید بر لزوم توجه به برنامه های آمایش سرزمین، تصریح كرد: استقرار جمعیت در كشور برپایه الگوی فراوانی یا فقدان آب نیست و به همین دلیل نقاط جمعیتی بزرگی در كشور از جمله جنوب البرز از قزوین تا سمنان با چالش تامین آب روبرو شده اند.

** برنامه ای برای افزایش تعرفه آب ارائه نشده

جانباز توجه به ارزش واقعی و اقتصاد آب را از اولویت های آبفای كشور در سال آینده برشمرد و گفت: سهم بسیار كمی از قیمت تمام شده آب در كشور از محل تعرفه ها دریافت می شود و این مساله با توجه به اینكه بیش از 70 درصد مشتركان كمتر از الگو آب مصرف می كنند، نگران كننده است.
وی خاطرنشان كرد: سیاست وزارت نیرو استفاده از سیستم تعرفه پلكانی است تا مشتركانی كه الگوی مصرف را رعایت می كنند، حداقل بهای آب را پرداخت نمایند.
به گفته این مقام مسئول، اینك متوسط قیمت تمام شده آب شرب برای وزارت نیرو بیش از 10 هزار ریال در هر متر مكعب است كه متوسط فروش آن به كمتر از پنج هزار ریال می رسد.
وی تعرفه گذاری آب را از جمله وظایف شورای اقتصاد برشمرد و تاكید كرد: شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور برنامه ای برای افزایش قیمت آب بها در سال آینده ارائه نكرده، اما توزیع آب مطمئن و پایداری در خدمات رسانی، نیازمند دریافت تعرفه های واقعی آب است.

** كاهش 4.5 تا پنج درصدی بارش ها

مدیرعامل آبفای كشور گفت : تغییر اقلیم در كشور موجب تغییر بارش ها از برف به باران، كاهش 4.5 تا پنج درصدی بارش ها تا امروز نسبت به متوسط میانگین بلندمدت و افزایش نیم تا 1.5 درجه ای دمای هوای كشور، بر چالش های موجود بخش آب افزوده است.
جانباز افزود: فرهنگ سازی مصرف و تبدیل آن به دغدغه همگانی، از جمله برنامه های این شركت برای مدیریت مصرف آب است و نقش رسانه ها در تحقق این موضوع اهمیت بالایی دارد.

** ضریب نفوذ خدمات آب و فاضلاب در كشور

این مقام مسئول گفت: افزون بر 15 میلیون و 500 هزار مشترك در یكهزار و 130 شهر خدمات آب دریافت می كنند و 130 واحد تصفیه خانه آب در مدار و 427 آزمایشگاه مدرن كیفیت آب را برای مردم تامین و تضمین می كنند.
به گفته این مقام مسئول، 74 درصد مشتركان بخش روستایی با پنج میلیون و 400 هزار اشتراك تحت پوشش خدمات آب قرار دارند و 173 تصفیه خانه آب در مدار و 368 واحد تصفیه آب به این منظور فعالیت می كنند.
وی اضافه كرد: 42.5 درصد جمعیت كشور در شهرها تحت پوشش شبكه های مدرن فاضلاب قرار دارند و در این زمینه طرح فاضلاب در 282 شهر در حال اجراست، 163 تصفیه خانه فاضلاب و 179 آزمایشگاه برای كیفیت بخشی پساب خروجی، فعالیت می كنند.
جانباز میزان بهره مندی جمعیت روستایی كشور از شبكه های فاضلاب را 0.4 درصد ذكر كرد كه شامل 72 روستای بزرگ كشور می شود و در این زمینه نیز با همكاری بانك توسعه اسلامی طرح های توسعه فاضلاب در دستور كار قرار دارد.

** آبرسانی به روستاها

مدیرعامل شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور در زمینه اقدامات انجام شده در سال 1394 تصریح كرد: امسال دو هزار روستا با جمعیتی افزون بر یك میلیون و 200 هزار نفر و 312 هزار خانوار از نعمت آب آشامیدنی بهره مند شدند.
وی خاطرنشان كرد: تخصیص استقراض 500 میلیون دلاری از صندوق توسعه ملی، می تواند تحول شگرفی در خدمات آبرسانی روستایی به وجود آورد.

** 23.5 درصد كمبود تولید در زمان پیك مصرف آب

جانباز، شرایط پیك بار مصرف تابستان امسال را یادآور شد و افزود: 547 شهر بحرانی كشور با طراحی نرم افزار ویژه رصد بحران، شناسایی شدند و انتظار می رود در تابستان آینده به 392 شهر كاهش یابند.
وی میزان كمبود تولید آب در زمان پیك مصرف را به میزان 23.5 درصد ذكر كرد و گفت؛ پیش بینی می شود با انجام اقدامات برنامه ریزی شده از جمله تجهیز چاه ها، مدیریت هوشمند شبكه، مدیریت آب سدها و غیره این میزان در سال آینده تقلیل یابد.
وی اضافه كرد: بررسی ها نشان می دهد در سال آبی جاری تا پایان هفته گذشته ( جمعه 14 اسفند ) میزان نزولات آسمانی به رقم 149 میلیمتر رسید و باوجود آنكه تامین آب شرب كشور در 32 سد صورت می گیرد، تا امروز 41.2 درصد حجم این سدها پرآب بوده و مجموع حجم آبی آنها 6 میلیارد و 200 میلیون مترمكعب است.
به گزارش ایرنا، پیش از این حمید چیت چیان وزیر نیرو یادآور شده بود، نیروگاه های برق آبی كشور ظرفیت 11 هزار و 354 مگاواتی دارند و با توجه به استفاده بی رویه این موضوع در سال های گذشته به منظور تولید برق، تاثیراتی روی رژیم آبی مناطق مختلف داشته ،اما در چند سال گذشته با یك بازنگری اساسی در توسعه ظرفیت های برق آبی، برخی از آنها تائید شده و در سایر موارد كنترل هایی صورت گرفت.
وی توسعه انرژی های تجدیدپذیر را به عنوان جایگزینی برای منابع تامین انرژی در شرایط كنونی كشور دانست و مسائلی همچون استفاده از پساب برای نیروگاه ها، تولید همزمان آب و برق، بازیافت حرارت گلخانه ها به منظور گرم كردن آنها، هوشمندسازی كنتورها، اندازه گیری میزان آب خروجی از چاه ها، لزوم برداشت آب به اندازه پروانه های صادره، كنترل برداشت آب از منابع زیرزمینی، تدوین نظام بهره برداری از سدهای چند منظوره و كنترل فشار در شبكه های آب شهری را از جمله مسائل اساسی و مهم در این زمینه توصیف كرد.
وی ساخت سدهای روی رودخانه كارون را یادآور شد و بر تدوین نظام بهره برداری از سدهای چند منظوره تاكید كرد و گفت : لازم است برنامه ریزی ها طوری باشد كه آب به موقع در اختیار كشاورزی و صنایع قرار گرفته و در مواقع لزوم كمبودهای شبكه برق نیز تامین شود.
اقتصام ** 3065 ** 3053 ** 1559