به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگي ايرنا از روابط عمومي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري سيد محمد بهشتي اين مطالب را در همايش ملي نوروز ميراث صلح كه در محل پژوهشگاه برگزار شد مطرح ساخت.
وي افزود: زمانيكه از ميراث فرهنگي ملموس و غير ملموس، منقول و غير منقول صحبت مي كنيم در حقيقت از آثاري سخن مي گوييم كه به صفت مظهريتشان در فرهنگ اهميت مي يابند يعني اگر مظهريت نسبت به فرهنگ در آثار تاريخي مد نظر قرار نگيرد آنها موضوعيت خود را از دست خواهند داد .
وي با بيان اينكه اگر يك شي موزه اي را بدون دلالت فرهنگي تاريخي اش در نظر بگيريم به درد ما نمي خورد گفت: اين وضعيت راجع به آئين ها و سنت ها هم وجود دارد و اگر صفت مظهريت آنها نباشد اهميت آثار ناديده گرفته مي شود .
وي فرهنگ پاسخ راسئوال كيستي و كجايي مردم و دانايي اهل يك سرزمين دانست و افزود:ممكن است كه يك جامعه متذكر اين دانايي باشد يا نباشد كه در اين صورت آثار تاريخي وظيفه دارند كه كيستي و كجايي را به يادشان بياورند .
بهشتي با اشاره به اينكه در طول تاريخ دوره هايي را داشته ايم كه جامعه دچار نسيان شده افزود :هر جامعه اي همواره از فرهنگ خويش برخوردار است اما هميشه از آن بهره مند نيست و اين بهره مندي مقدماتي دارد كه بايد اتفاق بيفتد .
وي گفت: يكي از اتفاق هايي كه در طول تاريخ به تناوب شاهد آن بوده ايم نسيان فرهنگي است و نظر كردن به آئين ها قرار است ما را از نسيان خارج كنند .
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري اظهار داشت : برخي از آثار تاريخي در قيد حيات اند مانند نوروز ، محرم، زبان فارسي و... كه قادريم با آنها ارتباط برقراركنيم ولي برخي نيز مانند سفال ها ، لوح ها و ... قادر به سخن گفتن نيستند،اما آنهايي كه زنده اند آنهايي هستند كه ما هنوز زير سايه شان مي نشينيم و از ميوه آنها بهره مند مي شويم .
وي با بيان اينكه برخي از آثار مظهريت بيشتري دارند و برخي مظهريتشان به كمال رسيده و آينه هاي تمام قدي رو به فرهنگ هستند تصريح كرد: اگر به صفت آينه به نوروز بنگريم قد و بالاي فرهنگ خودمان را در آن خواهيم ديد .
وي با اشاره به مواردي كه نوروز مي تواند آنها را حل و فصل كند ،گفت : نوروزمانند يك برهان قاطع مي تواند بگويد ايران وجود دارد و مرزهاي جغرافيايي آن كجاست .
به گفته بهشتي ، نوروز همان تيري است كه از چله كمان آرش رها شده و مرزها را مشخص كرده است.
بهشتي با اشاره به اينكه تقسيمات سياسي قلمروي فرهنگي ايران را تكه پاره كرده است گفت : بعد از فروپاشي شوروي حتي تحصيل كرده هاي ما از اينكه تاجيك ها فارسي سخن مي گويند تعجب مي كردند ،حالا ببينيداين افراد با كشورهايي كه فارسي صحبت نمي كنند و نوروز را جشن مي گيرند،چقدر سوءتفاهم دارند .
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري تاكيد كرد :اين كشورها با خودشان و ما در خيلي از موضوعات اختلاف دارند و در مجامع جهاني خيلي از اوقات رقيب هم هستيم و گاهي براي بهبود روابط متوسل به غريبه ها مي شويم اماوقتي موضوع نوروز مطرح مي شود همه رفيق مي شويم .
به گفته بهشتي ، نوروز همه را باهم آشنا و مهربان مي كند و زمانيكه از پنجره نوروز به هم مي نگريم مي بينيم كه تا چه اندازه همديگر را دوست داريم .
بهشتي تصريح كرد: خيلي اوقات اين تصور وجود دارد كه فرهنگ ايراني پايش روي زمين نيست و ما بايد پايمان به زمين برسد در صورتيكه نوروز به ما شهادت مي دهد كه هيچ پديده فرهنگي در ايران نيست كه پايش روي زمين و سرش روي ابرها نباشد.
وي افزود:به اين دليل كه اول فروردين نوروز است و اين در مورد هيچ روزي صدق نمي كند زيرا كه در اين روز گياهان ، جانوران و... يك جور ديگر فعاليت مي كنند يعني نوروز زمين را در اختيار دارد و پايش روي زمين است.
وي با بيان اينكه نوروز شهادت مي دهد كه ما دچار گسست و انقطاع فرهنگي نشده ايم تصريح كرد :ممكن است كه از فرهنگ خويش بهره مند نباشيم ولي از آن برخورداريم و فرهنگ كار خودش را انجام مي دهد ، حتي اگر ما در رودخانه فرهنگ در جهت رودخانه پارو نزنيم ولي او به فعاليت ادامه داده و خشك نمي شود .
بهشتي در پايان تصريح كرد :پديده هايي مانند نوروز، شاهنامه ، اصفهان دوره صفوي و... كه آينه هاي تمام قد فرهنگ ايراني اند چه مورد توجه ما قرار گيرند و چه نگيرند وجود داشته و در زندگي ما تأثير دارند و اگر ما بخواهيم طعم سعادتمندي را بچشيم خوب است كه در اين آينه ها نظر كنيم و به ياد بياريم كه كيستيم .
** ارايه50 مقاله علمي
عليرضا حسن زاده رييس پژوهشكده مردم شناسي ديگر سخنران اين نشست گفت :ضرورت ها و نيازهايي كه در ارتباط با نوروز مطرح بود و مفهوم ميان فرهنگي آن توجه ما را به مقوله صلح برانگيخت و در نهايت برگزاري اين همايش با اين نام رقم خورد .
وي افزود :در اين همايش بر اساس مفهوم' نوروز ، ميراث صلح ' 9محور موضوعي عنوان و مقالات بسياري به دبيرخانه همايش ارسال شد كه چكيده اين مقالات در 3جلد كتاب به همت انتشارات پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري به چاپ رسيده است .
وي تصريح كرد : در اين همايش 50مقاله علمي از سوي چهره هاي برجسته مردم شناسي و نوروز شناسي در 5سالن موازي ارايه خواهد شد .
به گفته حسن زاده نوروز پيام آور صلح است و قرن هاست كه ايرانيا ن از طريق آن با ملل ديگر ارتباط برقرار مي كنند.
همايش ملي' نوروز ميراث صلح' كه مراسم گشايش آن امروز برگزار شد به مدت دو روز و با ده نشست علمي در تالارهاي همايش پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، موزه ملك، موزه پست و پژوهشكده تخصصي آرامستان ادامه دارد.
فراهنگ**1085**1569
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري:
نوروز تيري است كه از چله كمان آرش رها شد
۱۸ اسفند ۱۳۹۴، ۱۲:۰۴
کد خبر:
81994853
![نوروز تيري است كه از چله كمان آرش رها شد نوروز تيري است كه از چله كمان آرش رها شد](https://img9.irna.ir/old/Image/1394/13941218/81994853/N81994853-70577538.jpg)
تهران - ايرنا - رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: نوروز را تيري دانست كه از چله كمان آرش رها شده و تصريح كرد كه اگر به صفت آينه به نوروز نگاه كنيم قدوبالاي فرهنگ خود را در آن مي بينيم.