به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، بیژن زنگنه امروز(شنبه) در همایش «صنعت نفت دانشبنیان، تبلور اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی» افزود: صنعت نفت از ابتدای ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی تحقق آن را دنبال كرده است.
وی با تاكید بر نقش اجراییشدن برجام در تحقق اقتصاد مقاومتی افزود: نامگذاری امسال به نام «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» فضای مناسبی را برای پیگیری سیاستهای این بخش فراهم كرده است.
وی با انتقاد از كمتوجهی به فناوریهای دانشبنیان اضافه كرد: با وجود اینكه همه كارشناسان بر افزایش صادرات تاكید میكنند اما مشاهده میكنیم كه پس از مدتی شركتهای ما مجبور میشوند از بازار صادراتی خارج شده و فضا را در اختیار رقبا قرار دهند كه دلیل آن را باید در بیتوجهی به فناوریهای دانشبنیان جستوجو كرد.
وزیر نفت ادامه داد: در سالهای اخیر بازرگانان بزرگی در بازار جهانی نفت فعال شدهاند كه حتی یك بشكه نفت تولید نمیكنند اما صدها میلیارد دلار نفت مبادله كردهاند كه دلیل آن را باید به توجه این بازرگانان به فناوریهای دانشبنیان در حوزه تجارت دانست.
زنگنه گفت: حتی امروزه فاینانس و تامین مالی كردن پروژهها نیز یك فعالیت دانشبنیان به شمار میرود.
وی به برنامههای وزارت نفت برای توسعه فعالیتهای دانشبنیان اشاره كرد و گفت: وزارت نفت توسعه فعالیتها در دو بخش بالادست و پاییندست را مورد توجه قرار داده و قراردادهایی نیز امضا كرده است.
وزیر نفت افزود: بر این اساس با هدف كسب فناوری برای افزایش ضریب بازیافت مخازن نفت و گاز، قراردادهایی را با دانشگاهها و مراكز پژوهشی امضا كرده است.
وی با بیان این كه ارزش قراردادهای امضاشده در بخش فناوریهای بالادست صنعت نفت حدود 10 هزار میلیارد ریال است، اضافه كرد: این دانشگاهها برای توسعه فعالیتهای خود باید از تجارب شركتها و مراكز علمی خارجی نیز استفاده كنند.
وی ادامه داد: در نظر داریم كه در قراردادهای جدید نفتی كه به امضا خواهند رسید، این مراكز علمی دانشبنیان در كنار فعالیتهای اكتشاف و توسعه حضور داشته باشند.
وی اضافه كرد: توسعه فعالیت پیمانكاران بزرگ عمومی نیز از حوزههای دیگر فعالیت شركتهای دانشبنیان به شمار میروند كه به آنها توجه چندانی نشده است.
زنگنه به سابقه شكلگیری شركت پترو پارس بهعنوان یك شركت دانشبنیان اشاره كرد و گفت: در سال 76 كه این شركت را پایهگذاری كردم، انتقاداتی به این طرح وجود داشت اما در نهایت این شركت و همچنین شركت مپنا در ایران شكل گرفتند.
زنگنه در ادامه به برخی انتقادها از قراردادهای نفتی اشاره كرد و گفت: عدهای كه كار را به خوبی نمیشناسند شروع به انتقادها كردند اما درنهایت متوجه میشوند كه طرح خوبی بوده است.
وی اضافه كرد: زمانی كه در نظر داشتیم شركت پترو پارس را پایهگذاری كنیم انتقادهای زیادی نسبت به آن وجود داشت اما درنهایت این شركت جای خود را پیدا كرده و همه به موفقیت آن اعتراف كردند به گونهای كه برخی از منتقدان دیروز، امروز مدعی راهاندازی این شركت شدهاند.
وزیر نفت با بیان اینكه بخش دیگر فعالیت شركتهای دانشبنیان ساخت تجهیزات صنعت نفت است، افزود: برای توسعه فعالیتها در این بخش باید با شركتهای خارجی همكاری كرد تا از طریق انتقال فناوری علاوه بر تامین نیازهای داخل به كشورهای منطقه نیز صادرات داشته باشیم.
زنگنه ادامه داد: در بخش پاییندست صنعت نفت نیز 12 قرارداد با دانشگاهها و مراكز علمی در زمینه پالایش، پتروشیمی و گاز به امضا رسیده است.
وی اضافه كرد: مراكز علمی كشور باید از طریق همكاری با شركتها و دانشگاههای معتبر به فناوریها و تكنولوژیهای روز دست پیدا كنند.
وی در ادامه به مذاكره با شركتهای خارجی اشاره كرد و گفت: هم اكنون شركت ملی پتروشیمی در حال مذاكره با یك شركت بزرگ اروپایی برای ایجاد واحد متانول به پروپیلن است كه ارزش آن حدود پنج هزار میلیارد ریال برآورد میشود.
وی با بیان اینكه بهینهسازی مصرف انرژی نیز توسط شركتهای دانشبنیان باید پیگیری شود، گفت: اجرای طرحهای بهینهسازی مصرف علاوه بر كاهش مصرف سوخت، باعث اشتغالزایی در بالابردن كارآیی طرحهای انرژیبر در كشور میشود.
وی اضافه كرد: برای بهینهسازی مصرف انرژی، طرحهایی مانند نوسازی ناوگان اتوبوسرانی، نوسازی ناوگان حمل و نقل ریلی، نوسازی ناوگان تاكسیرانی، بهبود عملكرد موتورخانهها و گازرسانی به روستاها دنبال میشود.
وی ابرار امیدواری كرد: با حمایت دولت بتوانیم همه برنامهها در بخش دانشبنیان صنعت نفت را تحقق ببخشیم.
اقتصام ** 2022 ** 3053 ** 2023
وزیر نفت:
برجام تحقق اقتصاد مقاومتی را تسهیل میكند/ امضای قرارداد بزرگ با اروپاییها در بخش پتروشیمی
۲۸ فروردین ۱۳۹۵، ۱۰:۲۱
کد خبر:
82036685
تهران - ایرنا - وزیر نفت با بیان اینكه برخی تصور میكنند با اجراییشدن برجام، پیگیری اقتصاد مقاومتی كند میشود، تاكید كرد: نه تنها این گونه نیست بلكه با رفع تحریمها تحقق اقتصاد مقاومتی تسهیل شده و شتاب میگیرد.