موانع زیاد، بررسی آسیب های اجتماعی اعتیاد در جامعه زنان را مشكل ساز كرده است

تهران - ایرنا - در نشست تخصصی بررسی علت اعتیاد در زنان عنوان شد كه موانع زیاد بررسی آسیب های اجتماعی اعتیاد در جامعه زنان را مشكل ساز كرده و این وضعیت نگرانی هایی را در همه سطوح بوجود آورده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، سعید صفاتیان رئیس كارگروه كاهش تقاضای اعتیاد كمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام طی سخنانی در این نشست یكی از موضوعات مهم در حوزه اجتماعی را موادمخدر عنوان كرد و گفت: آمار اعتیاد در جامعه زنان قبل از سال 91 پنج درصد از كل جامعه معتادان كشور بود این در حالی است كه از سال 91 به بعد این آمار رشد یافته و هم اكنون به 10 درصد رسیده و نشان می دهد كه رشد اعتیاد در جامعه زنان در این مدت دو برابر شده است.
وی تصریح كرد: باید بررسی كرد كه چرا زنان بیشتر به سمت مصرف موادمخدر می روند، آیا آمار مراجعه زنان به مراكز ترك اعتیاد بیشتر شده یا اینكه تعداد معتادان زن افزایش یافته است.
صفاتیان ادامه داد: اگرچه در بند 57 سیاست های برنامه ششم توسعه موضوع مبارزه با موادمخدر و 25 درصد كاهش آمار اعتیاد آمده اما قانون آن در مجلس شورای اسلامی هنوز به تصویب نرسیده و ما در این ارتباط منتظر شروع به كار مجلس دهم هستیم.
این كارشناس اعتیاد افزود: سالانه 400 هزار میلیارد ریال به خاطر موادمخدر به كشور ضربه زده می شود این در حالی است كه تنها یك هزار و 500 میلیارد ریال بودجه در اختیار ستاد مبارزه با موادمخدر است.

** مشكلات اطلاع رسانی در حوزه زنان در فضای فقدان فرهنگ سازی
وی خاطرنشان كرد: ما مشكلات زیادی در ضعف اطلاع رسانی به ویژه در حوزه زنان داریم،در حالی كه باید فرهنگ سازی شود و در این فضا امكانش نیست و از این لحاظ فقدان فرهنگ سازی را شاهدیم.
این كارشناس اعتیاد با بیان اینكه ضعف اصلی در حوزه موادمخدر به ویژه در بخش مواد روانگردان به قانون برمی گردد، افزود: متاسفانه بسیاری از زنان به سمت استفاده از مواد روانگردان می روند چون پیش سازها و تولید موادمخدر و روانگردان ها زیاد شده است.

** كاهش سن اعتیاد در زنان و دختران
رئیس مركز تحقیقات دانشگاه علوم بهزیستی نیز در نخستین نشست تخصصی كارگروه كاهش تقاضای اعتیاد با عنوان بررسی علل رشد اعتیاد در زنان، بدون ارائه آماری در ارتباط با كاهش سن اعتیاد در زنان و دختران تنها گفت: میزان ابتلا به اعتیاد در زنان رو به افزایش است چون در خیابان ها، كوچه ها و كلینیك ها به خوبی قابل مشاهده است.
علی فرهودیان در این باره افزود: كاهش سن اعتیاد در زنان و دختران و افزایش آمار دختران مصرف كننده مواد روانگردان نگران كننده است، البته افزایش شیوع اعتیاد در زنان موضوع مثبتی نیست.

** اگر امكان تفریحات سالم برای بانوان گسترش یابد، ابتلا به اعتیاد در این قشر كم می شود
وی با بیان اینكه راحت ترین راه به دست آوردن لذت، مصرف موادمخدر است، ادامه داد: بیماری اعتیاد بر اثر شدت ایجاد لذت غیر طبیعی ایجاد شده مغز را دچار آسیب می كند، البته كاهش استرس در جامعه باید به عنوان اقدامی پیشگیرانه مطرح باشد.
فرهودیان افزود: چون استرس در جامعه بالا است امكان شیوع اعتیاد بیشتر می شود، اگر تفریحات سالم برای زنان داشته باشیم امكان ابتلا به اعتیاد كمتر می شود.
وی با بیان اینكه دور كردن از مواد مخدر تنها راه درمان اعتیاد نیست، خاطرنشان كرد: اعتیاد در زنان مخرب تر عمل می كند به همین دلیل باید حتی در بخش درمان نیز بیشتر به این موضوع پرداخته شود.
فرهودیان ادامه داد: در مردان 33 درصد و در زنان 11 درصد موضوع ژنتیك در اعتیادشان تاثیر دارد و متاسفانه مسائل اجتماعی و محیطی در بانوان موثرتر است و اگر نتوانیم جلوگیری كنیم، مشكل اعتیاد بدتر می شود.

** تلخی چهره اعتیاد در زنان مشهودتر است/ زنان زودتر به خط پایان می رسند
رویا نوری جامعه شناس، محقق و مشاور اعتیاد نیز گفت: آمار 10 درصدی اعتیاد در زنان بسیار مهم است و باید حساسیت ها در این زمینه افزایش یابد.
وی اظهار داشت: زنان به خاطر آسیب پذیری بیشتر، چهره اعتیاد را تلخ تر می كنند و زودتر به خط پایان می رسند و مرگ به سراغ شان می آیند.
وی با بیان اینكه جغرافیای اعتیاد زنان تغییر كرده است، ادامه داد: محیط اعتیاد در برابر زن گارد می گیرد و متاسفانه موانع زیادی برای بررسی آسیب اعتیاد در زنان وجود دارد.
نوری خاطر نشان كرد: بیشترین موادی كه زنان مصرف می كنند شیشه، گل و حشیش و تاسف بار تر از آن اینكه، سن اعتیاد در زنان بسیار پایین آمده است و متاسفانه نظارت درستی بر موضوع اعتیاد صورت نمی گیرد.

**درمان اعتیاد مردان و زنان به یك شیوه نباشد
سیدرامین رادفر پژوهشگر اعتیاد نیز گفت: باید ملاحظات خاصی در حوزه اعتیاد برای زنان باشد و درمان اعتیاد زنان و مردان نباید به یك شیوه باشد چرا كه ساختار اعتیاد برای زنان كاملا متفاوت است.
وی اظهار داشت: در صورتی كه خدمات درمانی به زنان مصرف كننده موادمخدر موفق باشد، از تراكم زنان معتاد كاسته می شود، چون آسیب اعتیاد برای زنان بیشتر است.
وی اضافه كرد: اگر بودجه ستاد مبارزه با موادمخدر ازیك هزار و 500 میلیارد ریال به 10 هزار میلیارد ریال هم برسد چون زیرساخت نداریم، همچنان با مشكل مواجه خواهیم شد.
رادفر گفت: باید مراكز درمان خاص زنان داشته باشید و تبعیض بین گروه های هدف وجود نداشته باشد، درمان زنان در سریع ترین زمان ممكن صورت گیرد و انگ مراجعه به مراكز درمانی در میان بانوان نیز شكسته شود.
وی توجه به حوزه آموزش و پرورش برای جلوگیری از اعتیاد دانش آموزان را به عنوان یكی دیگر از مشكلات در حوزه اعتیاد دانست و گفت: متاسفانه چند روش برای دانش آموزان معتاد در مدارس وجود دارد كه در نهایت منجر به اخراج دانش آموز می شود اما این در حالی است كه باید دانش آموز درمان شود تا به جمعیت معتادان نپیوندند.
این پژوهشگر اعتیاد ادامه داد: مصرف همزمان چند ماده ای در زنان نیز زیاد است كه این موضوع نیز نگران كننده است، البته روی اعتیاد زنان هیچ مطالعه ای صورت نمی گیرد.
رادفر افزود: چرخه فقر، اعتیاد، تن فروشی و زندان به عنوان یك شبكه در حوزه آسیب های اجتماعی جامعه زنان است و باید درمان را قطع نكرد تا این چرخه قطع شود و حتی در زندان ها نیز مجازات های جایگزین برای زنان وجود داشته باشد.

** بساط سیستم مبارزه با موادمخدر باید برچیده شود
سهیلا جلودارزاده نماینده منتخب مردم در مجلس دهم شورای اسلامی نیز گفت: اگر قرار است در ارتباط با سیستم مبارزه با موادمخدر كاری صورت گیرد باید استقلالی در این حوزه ایجاد شود و تفكرات تغییر كند.
جلودارزاده افزود: متاسفانه مجموعه مشكلات و موانع موجود در حوزه اعتیاد جامعه زنان باعث شده كه وضعیت اعتیاد زنان به این شیوه باشد اما باید بازنگری درستی برای این شرایط داشته باشم.
این نماینده مجلس گفت: باید كاری كرد كه معتادجدید در جامعه نداشته باشیم و نقاط دردناك شناسایی شود و راه درمان برای همه معتادان به ویژه زنان ادامه داشته باشد.
نخستین نشست تخصصی كارگروه كاهش تقاضای اعتیاد با عنوان بررسی علل رشد اعتیاد زنان عصر دوشنبه با حضور سهیلا جلودارزاده نماینده مجلس و جمعی از كارشناسان، محققان و پژوهشگران حوزه اعتیاد برگزار شد.
اجتمام**7268 ** 1418
۰ نفر