گروه اطلاع رسانی دفتر پژوهش و بررسی های خبری ایرنا؛ موضوع های یادشده را كه انعكاس قابل توجهی در روزنامه های صبح چهارشنبه داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی مورد بررسی قرار داده است.
***كاهش ساعت كار زنان شاغل دارای شرایط خاص
روزنامه «ایران» در گزارشی با عنوان «كاهش ساعت كار بانوان شاغل دارای شرایط خاص» به تصویب كاهش ساعت كار بانوان شاغل دارای شرایط خاص اشاره كرد و آورد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مصوبهای با كاهش ساعت كار بانوان شاغل دارای شرایط خاص موافقت كردند.
به گزارش «ایران»، این لایحه در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با 101 رأی موافق، 22 رأی مخالف، 11 رأی ممتنع با جزئیات لایحه كاهش ساعت كار بانوان شاغل دارای شرایط خاص مورد تصویب نمایندگان مجلس قرار گرفت.
روزنامه «اعتماد» نیز خبر تصویب لایحه كاهش ساعت كاری بانوان با شرایط خاص را بازتاب داد و نوشت: لایحه كاهش ساعت كار بانوان با شرایط خاص بالاخره به عمر مجلس نهم رسید و تصویب شد. رئیس فراكسیون زنان مجلس، در خبرهای پیشتر اعلام كرده بود كه قطعا این لایحه را در همین مجلس تصویب میكنند و همین هم شد.
این روزنامه در ادامه آورده است: هفتههای پایانی مجلس نهم، شاهد تصویب مصوباتی هستیم كه پیش از این با این حجم تعجیل مواجه نبوده است.
روزنامه «فرهیختگان» هم در خبری با عنوان «حاشیههای مجلس» نوشت: دیروز نمایندگان مجلس در یكی از مهمترین مصوباتی كه مورد بررسی قرار گرفت، با كاهش ساعت كار زنان شاغل دارای شرایط خاص موافقت كردند.
در ادامه این مطلب می خوانیم: برایناساس زنان شاغل رسمی، پیمانی و قراردادی كه «دارای معلولیت شدید یا فرزند زیر شش سال تمام، همسر یا فرزند معلول شدید یا مبتلا به بیماری صعبالعلاج میباشند یا زنان سرپرست خانوار شاغل... » ساعت كارشان به 36 ساعت در هفته تقلیل مییابد.
همچنین مصوب شد برای تامین امنیت شغلی مشمولان این قانون در دوران استفاده از مزایای آن، دستگاههای اجرایی و كارفرمایان بخش غیردولتی مشمول این قانون نمیتوانند به صرف استفاده بانوان از مزایای كاهش ساعت كار، آنان را اخراج كنند یا محل خدمت جغرافیایی آنان را تغییر دهند. هرگونه اخراج و جابهجایی آنان ممنوع است.
***برگزاری نمایشگاه كتاب و موضوع كتاب خوانی
روزنامه «اعتماد» در یادداشتی با عنوان «كودكان را به كتاب عادت بدهیم» نوشت: برخی نویسندگان در بررسی راهها و روشهایی كه میتواند با سرانه پایین مطالعه مبارزه كنند، این راه و روش را پیشنهاد میدهند: باید در دوره دبستان تمام كتابهای درسی را حذف كرد و با كتابهای دیگر كودكان را برای كتابخوانی تشویق كرد.
در این یادداشت می خوانیم: سیستم آموزشی كه تنها به كودكان یاد میدهد كه كتاب و درس یك تكلیف است و نه یك اندوخته مهم برای بزرگسالی، باعث میشود تا كودكان از سنین پایین نسبت به كتاب و كتابخوانی، دید نادرستی داشته باشند و به همان اندازه كه از كتابهای درسی فراری میشوند، از كتابهای دیگر هم فراری باشند.
نگارنده در ادامه می نویسد: وقتی در كودكی یاد بگیریم كه كتاب و كتابخوانی یك تكلیف است و یاد نگیریم كه خواندن كتاب میتواند به معلومات ما و دانش ما نسبت به زندگی بیفزاید، در بزرگسالی هم كتاب و كتابخوانی را فراموش میكنیم و اینچنین میشود كه نیاز ما به كتاب از بین میرود. در جامعهای كه كودكانش یاد میگیرند كه كتاب تكلیف است، سرانه مطالعه هم پایین میآید و بازار نیاز به كتاب، بازاری سرد و خاموش میشود.
روزنامه «ایران» نیز در خبری با عنوان «ركوردشكنی فروشكتاب درنمایشگاه» به برگزاری این رویداد بزرگ فرهنگی در كشور پرداخت و نوشت: كتابخوانها با خرید 35 میلیارد تومانی تا روز ششم، ركورد زدند فروش 8 میلیارد تومانی دوشنبه، بالاترین رقم فروش روزانه در تاریخ 29 ساله نمایشگاه كتاب را ثبت كرد.
در ادامه آمده است: آخرین روزهای نمایشگاه كتاب تهران در شرایطی سپری میشود كه دیگر متولیان از استقبال قابل توجه مردم از این رویداد بینالمللی علمی و فرهنگی متعجب نیستند. استقبالی كه در روز بازگشایی موجی از شگفتی را میان مدیران فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری به پا و تمام پیشبینیهای قبلی را نقش برآب كرد.
روزنامه «آرمان» هم در یادداشتی در ارتباط با برگزاری نمایشگاه كتاب به نقل از قباد آذرآیین داستاننویس می نویسد: «غرفههای ناشرانی كه مسقیما با مقوله كتاب، بهمعنای حقیقی آن مرتبط نیستند، یا از نمایشگاه حذف شوند یا در فضایی دورتر از نمایشگاه «كتاب» برگزار شوند. مثل سیل كتابهای آموزشی و كمكآموزشی و از این قبیل بهاصطلاح كتابها. تجربه نشان داده كه بیشترین سروصداها و ازدحام و نابهسامانی نمایشگاههای پیشین از سوی همین بنگاهها بوده است.»
این یادداشت در ادامه آورده است: این تفكیك یكی از مواردی است كه مترجمها و نویسندهها به آن تاكید میورزند، اما مورد دیگری كه نیز همه به آن اذعان دارند، این است كه نمایشگاه دقیقا شكل نمایشگاه به خود بگیرد: یعنی ارائه دستاوردهای سالانه ناشران. آذرآیین پیشنهاد میدهد: «فضاهایی برای دیدار نویسندگان و اهالی قلم با خوانندگان و علاقهمندان به آثارشان درنظر گرفته شود تا در این جلسات و نشستها نویسنده و خواننده رودررو باهم گپوگفت كنند.»
روزنامه «آرمان» همچنین در خبری با تیتر «تلاش برای درآمدزاییاز نمایشگاه كتاب» به نقل از سیدعباس صالحی رئیس بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی كتاب تهران می نویسد: جمعیت استقبالكننده از نمایشگاه كتاب امسال مجموعه مدیریتی نمایشگاه را غافلگیر كرده است چرا كه پیشبینی 30 درصد كاهش جمعیت را داشتهاند.
وی با اشاره به اینكه در موضوع برگزاری نمایشگاه كتاب امسال، در بخشهایی از آنچه پیشبینی میشده جلوتر و البته در بخشهایی هم عقبتر از انتظار هستیم، اظهار كرد: درباره بخشهایی كه فراتر از باورما بود و غیرقابل انتظار، حضور مردم در فضای نمایشگاه بود. بهطور طبیعی وقتی بحث نقل و انتقال نمایشگاه مطرح بود، هم در میان مدیران ارشاد و هم تشكلهای نشر و هم نخبگان، این احساس وجود داشت كه این نقل و انتقال به افت فاحش جمعیتی مبدل میشود.
روزنامه «اطلاعات» در خبری با عنوان «گرمترین روزهای شهر آفتاب» به موقعیت و مكان برگزاری نمایشگاه بینالمللی كتاب تهران اشاره كرد و نوشت: این نمایشگاه برای نخستین بار است كه در فضایی نمایشگاهی در شهر آفتاب برگزار میشود. شهر آفتاب اكنون نقطه تلاقی مترو تهران با مكانی فرهنگی شده كه میزبان علاقهمندان كتاب است.
این روزنامه در ادامه آورده است: حضور 1700 ناشر داخلی و 130 ناشر خارجی در 170 غرفه، بخشهای كودك و نوجوان و دانشگاهی و لاتین و عمومی، همگی بهانههای رنگارنگی است كه این مكان توانایی پذیرایی از رنگینكمانی از سلایق و سنین و اقشار را داشته باشد.
نگارنده در ادامه این مطلب می نویسد: مهمترین نكتهای كه به نظر میرسد، این است كه نمایشگاه كتاب علاوه بر اینكه به مكانی جادار پناه برده، از ترافیك تهران فرار كرده است. ولی تعجیل مسئولان در برگزاری نمایشگاه كتاب در شهر آفتاب، به رغم آبنمای زیبای ورودی، برنامههای جنبی موسیقی و شاد محوطه مترو و فضای ورودی،گلكاری مفرح و مینیوَنها و اتوبوسهای بدون سقف آن، نتوانسته است حداقل در پنج روز ابتدایی، نمایشگاه را به عنوان یك ویترین برای هویت فرهنگی كشور ایران، نشان بدهد.
روزنامه «اطلاعات» همچنین در مقاله دیگری با عنوان «سرماخوردگی و كتاب نخوانی!» می نویسد: عنوان این مقاله قدری تعجب بر انگیز است كه چه ربطی بین سرماخوردگی و كتاب نخوانی وجود دارد؟ اگر كتاب بخوانیم مثلا سرما نمیخوریم! ابن سینا، فیلسوف شهیر مشایی، در كتاب قانون بیماری سرماخوردگی را «ام الامراض» میداند و معتقد است كه بسیاری از بیماریها از سرماخوردگی ناشی میشود.
نویسنده در ادامه می نویسد: به نظر میرسد بیماری كتاب نخوانی ما هم شبیه همین سرماخوردگی است كه بسیاری از بیماریهای ما از این وضعیت برمیآید. سال هاست كه درباره فرهنگ مطالعه و ترویج مطالعه و كتابخوانی در محافل مختلف صحبت می شود و عده ای هم انصافا راهكارهای خوب و ارزشمندی ارائه كردند اما به بهانه برگزاری نمایشگاه كتاب تهران كه شعار خوبی هم برای آن انتخاب كردند كه «فردا برای خواندن دیر است» كه چیزی شبیه شعار «دیر رسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است» مطالبی را میآورم.
روزنامه «آفرینش» هم با درج عنوان «نمایشگاه بیست و نهم» به بازدید وزیر ارشاد از سالن ناشران عمومی اشاره كرد و نوشت: علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش غرفههای ناشران عمومی بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی كتاب تهران، حاضر شد. جنتی در این بازدید از تك تك غرفهها بازدید كرد و از نزدیك در جریان روند كار و فعالیت آنها و همچنین شرایط آنها در نمایشگاه آگاه شد.
این روزنامه در ادامه آورده است: در حاشیه این بازدید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن دیدار با محمود فرشچیان گفت: شما نه تنها برای ما یك هنرمند كه فردی ارزشی برای كشورمان هستید.
*** افزایش آمار سقط جنین در كشور
روزنامه «آرمان» به عنوان «قربانیان سقط جنین 15برابر تصادفات» به سالانه 220 هزار سقط غیرقانونی در كشور اشاره كرد و نوشت: این آماری است كه در سالهای اخیر بارها توسط مسئولان و كارشناسان مورد تایید قرار گرفته است.
این روزنامه در ادامه آورده است: این رقم نجومی سقط جنین غیرقانونی نشان میدهد قربانیان این عمل 15 برابر قربانیان تصادفات رانندگی درسال هستند. این درحالی است كه برخی از كارشناسان تسهیل مجوز برای سقط قانونی را یكی از راههای جلوگیری از سقطهای غیرقانونی میدانند.
روزنامه «ابتكار» هم در تیتری با عنوان «مرگ «ناخواسته» ها» نوشت: بر اساس آمار در سالی كه گذشت، 220 هزار سقط در كشور صورت گرفته است كه از این مقدار فقط 6 هزار مورد به صورت قانونی صورت گرفته است.
به گزارش ابتكار، ایران با جمعیت 80 میلیون نفر، در سال 94 قریب به 700 هزار مورد ازدواج و بیش از 150 هزار مورد طلاق درآن صورت گرفته است. نگاه به مقوله تولید مثل نه از منظر افزایش جمعیت و یا جوانی و پیری جمعیت بلكه از لحاظ استحكام نظام خانواده و ایجاد نوعی وحدت در آن در این میان بسیار حائز اهیمت است.
همچنین روزنامه «مردم سالاری» با انتشار گزارشی با عنوان «220 هزار سقط جنین دركشور»، نوشت: حسین مروتی پژوهشگر بحران جمعیتی با اشاره به اینكه 220 هزار سقط جنین در سال گذشته انجام شده است، گفت: كمتر از 6 هزار سقط در كشور قانونی بوده است.
این روزنامه به نقل از این پژوهشگر به بحث پیرامون آمار سقط جنین و دلایل آن در كشور پرداخت و اظهار داشت: متاسفانه با تبلیغاتی كه در طول سه دهه اخیر صورت گرفت، دیگر فرزند تا حد زیادی مطلوبیتش را از دست داده است و بچه كه در نسل گذشته ما نعمت تلقی میشد، اكنون عامل نقمت، بدبختی و بیچارگی شمرده میشود.
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم **2059**9131
بررسی موضوع های اجتماعی- فرهنگی روزنامه های چهارشنبه 22 اردیبهشت
سرماخوردگی و كتاب نخوانی و مرگ 'ناخواسته' ها
۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۴۹
کد خبر:
82069938
تهران- ایرنا- كاهش ساعت كار بانوان دارای شرایط خاص ؛ استقبال علاقه مندان از نمایشگاه كتاب و افزایش آمار سقط جنین از جمله مهمترین موضوع های اجتماعی و فرهنگی است كه برخی روزنامه های روز چهارشنبه به آنها پرداخته اند.