۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۵:۴۸
کد خبر: 82076871
T T
۰ نفر

حج و ضرورت بازنگری در نحوه اداره حرمین الشریفین

۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۵:۴۸
کد خبر: 82076871
حج و ضرورت بازنگری در نحوه اداره حرمین الشریفین

تهران – ایرنا – تاریخ حج به ویژه طی یك سال گذشته به وضوح نشان می دهد كه بازنگری در نحوه اداره و برگزاری حج به یك ضرورت غیرقابل انكار و تردید تبدیل شده است.

مقامات سعودی با در اختیار گرفتن امور حج و سوء استفاده از این فریضه الهی و دستاویز قرار دادن آن می خواهند شكست های خود در یمن، عراق و سوریه را از این طریق جبران كنند.
همه حكما و عقلای جهان اسلام متفق القول هستند كه حج به عنوان یك فریضه اسلامی به همه مسلمانان تعلق دارد و نباید در انحصار رژیم حاكم بر عربستان قرار بگیرد.
سران عربستان مدعی هستند كه مواضع و سیاست خارجی این كشور در تصمیم گیری های ریاض در مورد حج به هیچ وجه تاثیرگذار نیست، اما در عمل شاهد آن هستیم كه آل سعود از حج به عنوان یك ابزار و اهرم فشار علیه كشورهایی سوء استفاده می كند كه با آنها سر خصومت دارد.
به عنوان مثال در حج سال گذشته جهان شاهد آن بود كه سران سعودی مردم محروم و مظلوم یمن را از ادای این فریضه الهی محروم كردند.
رژیم سعودی رویكرد دیگری را درباره حج و بر خلاف نص صریح قرآن كریم كه می فرماید: ' ولله علي الناس حج البیت '، در پیش گرفته است.
آل سعود بیت الله الحرام را جزء املاك خصوصی خود تلقی می كند و حج را به مواضع و سیاسی خود گره زده است.
بر همین اساس هر كس كه به آل سعود ایمان بیاورد می تواند در كمال امنیت وارد حج شود، اما افراد مخالف سیاست ها و مواضع اشتباه سعودی ها از انجام مناسك حج تا اطلاع ثانوی باید محروم بمانند.
در همین راستا مقامات سعودی انجام مراسم حج امسال حجاج ایرانی را منوط به شش شرط دانسته اند.
شرط اول: ویزای حجاج ایرانی توسط یك كشور ثالث صادر شود كه در واقع یك شرط توهین آمیز و زمان بر است و با توجه به وجود سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع عربستان در ایران نیازی به این كار نیست.
شرط دوم: انتقال حجاج ایرانی تنها با هواپیماهای سعودی انجام گیرد برخلاف سالهای پیش كه هواپیماهای ایرانی نیز در انتقال حجاج ایران مشاركت داشتند. رهبران عربستان با مطرح كردن چنین شرطی در واقع می خواهند از شمار حجاج ایرانی بكاهند.
این در حالی است كه تا كنون هیچ یك از مقدمات لازم برای انجام سفر حجاج ایران فراهم نیامده و هیچ گونه تدبیری در این خصوص اندیشیده نشده است و در این راستا ریاض ممكن است با فراهم آوردن مقدمات حج ایرانی ها در دقیقه نود و یا حتی وقت اضافه بخواهد تهران را از نظر زمانی در تنگنا قرار دهد.
شرط سوم سعودی ها نخواندن دعای كمیل است كه هر ساله در طی مراسم حج با هماهنگی مقامات دولتی و امنیتی عربستان در فضای مقدس بین الحرمین واقع در مسجد النبی شهر مدینه در كمال آرامش برگزار شده و برخلاف ادعای رسانه های گروهی و مقامات سعودی نه تنها امنیت حج را خدشه دار نكرده بلكه بر فضای معنوی آن نیز افزوده و با استقبال حجاج سایر كشورها همراه شده است.
شرط چهارم: سعودی ها خواستار عدم برگزاری مراسم برائت از مشركان شده اند. این مراسم نیز برخلاف ادعای رسانه های گروهی و مقامات سعودی نه تنها در رفت و آمد حجاج سایر كشورها خللی ایجاد نكرده است زیرا این مراسم در فضای مختص حجاج ایرانی در سرزمین عرفات در روز عرفه هر سال با كمال آرامش و امنیت برگزار شده است و در جهان اسلام بازتاب بسیار مثبتی به همراه داشته است.
شرط پنجم : مقامات سعودی اعلام كرده اند كه در حج امسال نباید پرچم ایران بر سر در بعثه كشورمان در مكه و مدینه و روی شیشه اتوبوس های متعلق به حجاج ایرانی برافراشته و نصب شود. در حالیكه این موضوع در مراسم حج عمومیت دارد و تمام كشورها برای ایجاد تسهیلات در آمد و شد حجاج خود و گم نشدن آنها پرچم شان را بر سر در بعثه خود برافراشته و روی شیشه اتوبوس های متعلق به خویش نصب می كنند.
شرط ششم : مقامات سعودی از دست اندركاران امر حج ایران خواسته اند تا از چاپ و انتشار نشریه زائر متعلق به حجاج ایرانی امتناع ورزند. بدیهی است این نشریه در امر اطلاع رسانی و انتشار اخبار مربوط به حج و بالا بردن اطلاعات دینی حجاج ایرانی نقش بسزایی دارد و اعلام مخالف سعودی ها با این موضوع صرفا بهانه ای برای ایجاد كارشكنی در امر حجاج ایرانی بیش نیست.
از سوی دیگر ایران نیز اعلام كرده است در صورتی با اعزام حجاج خود به عربستان موافقت خواهد كرد كه مقامات این كشور امنیت جانی حجاج خانه خدا را در حج امسال تضمین كنند اما تاكنون هیچگونه تضمین و پاسخ روشنی از سوی ریاض دریافت نشده است.
تاریخ حج گواه بر این مدعاست كه تقریبا در هر سال بر اثر روی دادن حادثه ای فاجعه آمیز شماری از حجاج جهان اسلام جان خود را از دست داده اند كه اوج آن در حج سال گذشته در سرزمین منا روی داد و وزارت بهداشت عربستان با صدور بیانیه ای در پایگاه اینترنتی خود اعلام كرد كه در این حادثه تلخ و ناگوار بیش از هفت هزار حاجی جان خود را از دست داده اند كه بیش از 400 تن از آنان حجاج ایران بوده اند.
در همین رابطه به عنوان مثال می توان به موارد ذیل اشاره كرد:
1357 كشته شدن بیش از 400 نفر در درگیری نیروهای امنیتی با حجاج كه اغلب آنها از حجاج ایرانی بودند،
1369 كشته شدن 1426 نفر از حجاج بر اثر فشار جمعیت در یكی از تونل های منتهی به مسجد الحرام،
1373 كشته شدن 270 نفر بر اثر فشار جمعیت بر روی پل رمی جمرات،
1376 كشته شدن 340 نفر و مجروح شدن 1500 نفر دیگر از حجاج بر اثر آتش سوزی در خیمه گاه های منا،
1377 كشته شدن 180 نفر از حجاج بر اثر ازدحام جمعیت در رمی جمرات
1380 كشته شدن 35 نفر از حجاج در رمی جمرات،
1383 كشته شدن 251 نفر از حجاج بر اثر ازدحام در رمی جمرات،
1388 كشته شدن 360 نفر از حجاج در رمی جمرات و نیز كشته شدن 76 نفر از حجاج بر اثر فروریختن یك هتل هشت طبقه در مكه،
1394 كشته شدن 107 نفر از حجاج و زخمی شدن 238 نفر از حجاج بر اثر حادثه سقوط جرثقیل در مسجد الحرام و بیش از هفت هزار نفر در سرزمین منا در حال عزیمت برای انجام مراسم رمی جمرات .
همچنین مقامات سعودی می بایست همان گونه كه سران شان قول داده اند و در فقه مذهب مالكی بر آن تاكید شده است، دیه و یا به عبارت دیگر خون بهای آن دسته از حجاج ایرانی كه در حج سال گذشته بر اثر واژگون شدن بالابر در مسجد الحرام و در سرزمین منا در هنگام عزیمت حجام برای رمی جمرات به شهادت رسیده اند، پرداخت كنند.
سران عربستان تاكنون در این خصوص هیچ اقدامی انجام نداده اند.
یكی دیگر از خواسته های ایران آن است كه واقعیت مربوط به كشتار حجاج مسلمان در سرزمین منی در حج سال گذشته و عوامل مقصر در این رویداد فاجعه آمیز شناسایی ، مشخص و مجازات شوند اما ریاض مدعی است كه تحقیق در این خصوص همچنان ادامه دارد و از ارائه گزارش در این رابطه سرباز می زنند.
از سوی دیگر مقامات عربستان تا كنون در خصوص محاكمه و مجازات دو تن از افراد پلیس خود كه در فرودگاه جده اقدام به آزار و اذیت یك نوجوان ایرانی كرده اند، هیچ اقدامی انجام نداده اند. شایان ذكر است كه در اثر همین رویداد تلخ و ناگوار بود كه سفر حجاج عمره گذار ایرانی تا كنون متوقف مانده است.
اما سران ریاض همانند موارد قبل فقط به محكومیت شفاهی این اقدام بسنده كرده اند و تا به حال هیچگونه اقدام عملی از آنها مشاهده نشده است.
خاورم ** 1487 **1144
۰ نفر