محصول تراریخته به آن دسته از مواد غذایی اطلاق میشود كه ساختار ژنتیكی آن از طریق مهندسی ژنتیك تغییر یافته باشد. این تغییر معمولاً جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماریهای گیاهی و برای بهبود عملكرد گیاه و بهره وری كشاورز صورت میگیرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، عیسی كلانتری امروز سه شنبه در نشست خبری كه به مناسبت بیستمین سال تجاری سازی جهانی محصولات تراریخته در خانه كشاورز برگزار شد، با بیان این كه ما عادت داریم با اطلاعات كم، تصمیم های كلان بگیریم و این سوال پیش می آید كه چرا ما باید از پیشرفت و فناوریهای جدید بترسیم؟ افزود: مدلهای قدیمی تحقیقات كشاورزی امروزه پاسخگوی نیاز جوامع نیست و كشوری مثل ایران كه با بحران منابع آب روبرو است، ناچار به استفاده از فناوریهای نوین می شود.
وی اظهار داشت: استفاده از تكنولوژیهای نوین در راستای حفظ منافع ملی، امنیت غذایی و حفظ محیط زیست صورت می گیرد، بنابراین ایجاد هراس در جامعه و نگران كردن مردم هیچ دستاوردی برای كشور نخواهد داشت و ما را روز به روز به بیگانگان وابسته تر می كند.
كلانتری با بیان این كه منابع آبهای تجدید پذیر كشور 30 سال قبل 132 میلیارد متر مكعب بود، گفت: درحال حاضر این منابع به كمتر از 88 میلیارد متر مكعب رسیده است یعنی حداقل 40 درصد منابع آبهای تجدیدپذیر خود را از دست داده ایم.
دبیركل خانه كشاورز با بیان این كه در پنج سال آینده منابع آب های تجدیدپذیر ما به كمتر از 80 میلیارد متر مكعب خواهد رسید، افزود: متاسفانه هنوز سیاستهای كلی و تحقیقاتی ما براساس همان 132 میلیارد متر مكعب منابع آب تجدید پذیر تنظیم می شود، گویا هنوز به این باور نرسیده ایم كه این منابع به شدت كاهش یافته است.
وی مدعی شد، 90 درصد محصولات غذایی وارداتی كشور تراریخته است و حداقل سالیانه سه تا چهار میلیارد دلار ارز از كشور برای واردات این محصولات خارج می شود.
كلانتری با طرح این پرسش كه چرا واردات این محصولات ایرادی ندارد اما تولید آنها مشكل ایجاد میكند؟ گفت: من یكی از طرفداران توسعه پایدار نه تنها در ایران بلكه در جهانم و براین باورم كه نباید تعادل محیط زیست و حق نسلهای آینده پایمال شود.
** تولید محصولات تراریخته در 200 میلیون هكتار اراضی جهان
دبیركل خانه كشاورز افزود: براساس آمارها، در جهان 200 میلیون هكتار از اراضی زیركشت محصولات تراریخته قرار دارد به طوری كه بزرگترین كشورهای صادر كننده مواد غذایی جهان از جمله آرژانتین، برزیل و آمریكا، تولید كننده مواد تراریخته هستند.
وی اظهار داشت: همچنین بزرگترین كشورهای مصرف كننده مواد غذایی دنیا همانند چین و هند به تولید محصولات ترایخته روی آورده اند.
وی با بیان این كه دلیل اصلی تولید محصولات تراریخته افزایش تولید نیست بلكه حفظ محیط زیست است، یادآورشد: در دهه 1990 و اوایل قرن 21، اروپائیان در زمینه مهندسی ژنتیك از آمریكا و چین بسیار عقب ماندند و توان رقابت تولید با كشورهای مذكور را نداشتند به طوری كه گروه های سبز آنان از واردات محصولات تراریخته به این كشورها جلوگیری می كردند اما پس از این كه اروپائیان موفق به جبران این فاصله شدند، دیگر گروه های سبز آنان سروصدا نكردند.
اقتصام**9186 **1561
ادعای دبیركل خانه كشاورز: 90 درصدمحصولات غذایی وارداتی كشور تراریخته است
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۳:۴۷
کد خبر:
82078110
تهران- ایرنا- دبیركل خانه كشاورز مدعی است، هم اكنون 90 درصد محصولات غذایی وارداتی و مصرفی كشور از جمله روغن، سویا و گوشت قرمز تراریخته هستند.