۳ خرداد ۱۳۹۵، ۱۰:۲۲
کد خبر: 82084475
T T
۰ نفر
آمریكا در تلاش برای دوستی با دشمن دیرین/ ویتنام در صدر توجه واشنگتن

كوالالامپور – ایرنا – 'باراك اوباما' رئیس جمهوری آمریكا با هدف افزایش همكاری های نظامی و تجاری با ویتنام شب گذشته وارد این كشور جنوب شرق آسیا شد تا با فراموش كردن دشمنی های گذشته مسیر روابط دوستانه خود با یكی از تاثیرگذارترین همسایگان چین را در ماههای پایانی ریاست جمهوری خود هموار سازد.

به گزارش ایرنا، 'باراك اوباما' رئیس جمهوری آمریكا در دهمین سفر خود به قاره آسیا برای نخستین بار از ویتنام كه دارای تاریخ نظامی و سیاسی پیچیده ای با آمریكا است، دیدن می كند و در سفر سه روزه با مقامات ارشد این كشور دیدار و گفت وگو خواهد كرد.
اوباما قرار است در این سفر با 'تران دای كوانگ' رئیس جمهور، 'نگوئین خوآن فوك' نخست وزیر كه هر دو نفر ماه گذشته این پست ها را در اختیار گرفتند و 'نگوئین فو ترونگ' رئیس حزب كمونیست این كشور رایزنی كند.
وی تنها چند ساعت پس از پایان انتخابات پارلمانی ویتنام كه روز دمكراسی پنج ساله ویتنام محسوب می شود و در آن تقریبا همه اعضای انتخاب شده از حزب كمونیست حضور داشتند، وارد این كشور شد.
به نظر می رسد این سفر اوباما به ویتنام همانند سفرش به ژاپن و شهر هیروشیما برای معذرت خواهی نیست، بلكه هدف آن نشان دهنده توجه مداوم آمریكا به قاره آسیا به ویژه در مورد همكاری های امنیتی، تجاری و اقتصادی است تا اوباما كه ماههای پایانی دوره دوم ریاست جمهوری خود را پشت سر می گذارد، عملكرد موفقیت آمیزی از خود ثبت كند.
ویتنام از جمله 12 كشوری است كه در توافقنامه همكاری های تجاری دو سوی اقیانوس آرام با آمریكا همراه شده، توافقنامه ای كه هنوز نهادهای قانونگذاری كشورهای عضو از جمله كنگره آمریكا آن به صورت نهایی تایید نكرده اند.
اگرچه احتمال رد این توافقنامه تجاری توسط نامزدی كه پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریكا است، همچنان نامشخص است، اما اگر این توافقنامه به هر صورتی به مرحله اجرا نرسد، همكاری های اقتصادی بین آمریكا با ویتنام و همچنین سایر كشورهای عضو را تحت تاثیر قرار می دهد و ضربه بزرگی به میراث ریاست جمهوری آمریكا محسوب می شود.
باراك اوباما در حالی رفع موانع احتمالی این توافق تجاری را در صدر برنامه های خود قرار داده است كه از سوی دیگر، رهبران ویتنام در تلاشند بتوانند تحریم های نظامی آمریكا علیه هانوی را كه به گفته 'بن روزد' معاون مشاور امنیت ملی آمریكا، باراك اوباما نیز به آن تمایل دارد، پایان دهند.
این مقام امنیت ملی آمریكا همچنین گفته است این موضوعی است كه در دیدار دوجانبه باراك اوباما با رهبران ویتنام در مورد آن گفت وگو می شود.
اگرچه از سال 2014 تاكنون آمریكا برخی محدودیت ها علیه ویتنام را كاهش داده، اما كاخ سفید در چند دهه گذشته هیچگونه سلاح پیشرفته ای به این كشور آسیایی نفروخته است. در واقع آمریكا با این ادعا كه خواستار توسعه حقوق بشر در ویتنام است، از فروش سلاح به این كشور ممانعت كرده است.
رفع موانع فروش تجهیزات نظامی آمریكا به ویتنام تنها به معنی تسهیل خرید از این كشور نیست، بلكه زمینه همكاری بیشتر مسكو - هانوی و رقابت كاخ سفید با كرملین را نیز فراهم می كند كه این قبیل روابط می تواند باعث تحكیم جایگاه ویتنام در مقابل ادعاهای چین در مورد مالكیت بر آبهای دریای جنوبی چین نیز باشد.
این سفر به یقین پكن را به دلیل تنش های دریایی كه با هانوی دارد به خشم خواهد آورد، اما از سوی دیگر از طرف جامعه جوان ویتنام كه خواستار روابط بیشتر با آمریكا هستند، با هدف توسعه روابط اقتصادی دو كشور بیش از پیش مورد استقبال قرار می گیرد.
روابط اقتصادی دوجانبه بین آمریكا و ویتنام از سال 1995 تاكنون بیش از 10 برابر شده و به رقم 45 میلیارد دلار در سال گذشته میلادی رسید. به گونه ای كه اكنون ویتنام بزرگترین صادركننده محصولاتی از قبیل پوشاك و تجهیزات الكترونیك به آمریكا محسوب می شود.
آمریكا در راستای افزایش همكاری های اقتصادی با ویتنام در تلاش است بتواند همكاری های نظامی خود را نیز ارتقا دهد تا زمینه حضور نظامی این كشور را با اعزام كشتی های جنگی و دسترسی به بنادر استراتژیك در منطقه فراهم كند.
در حالی كه برخی از ویتنامی ها خواستار روابط با آمریكا هستند، اما برخی رهبران قدیمی حزب كمونیست این كشور نسبت به روابط با آمریكا شك دارند و آن را زمینه ساز تخریب حاكمیت تك حزبی این كشور می دانند.
با وجود این قبیل مخالفت های داخلی و همچنین خشم چین در مقابل اقدام های آمریكا، به نظر می رسد مسیر حضور آمریكا در ویتنام چندان ناهموار نیست و در صورت تحقق، این حضور می تواند برای پكن و مسكو یك ضربه باشد.
آساق**241**1611