۸ خرداد ۱۳۹۵، ۱۷:۱۹
کد خبر: 82091604
T T
۰ نفر
صنعت نوپای گل و گیاه خراسان رضوی نیازمند حمایت متولیان

مشهد- ایرنا- فعالان صنعت نوپای گل و گیاه در خراسان رضوی از آنچه حمایت نكردن متولیان این بخش می دانند گلایه داشته و بوروكراسی اداری و قوانین دست و پاگیر را مانعی در مسیر توسعه این صنعت و حفظ اشتغال آن می دانند.

به گزارش ایرنا، خراسان رضوی كه تا چند سال قبل وارد كننده عمده گل و گیاه در كشور بود به همت بخش خصوصی و علاقه مندان به پرورش گل و گیاه اینك بخش عمده نیاز خود به گل و گیاه را تامین می كند.
راه اندازی نمایشگاه دائمی گل و گیاه در شرق كشور كه حدود یك سال از برپایی آن در مشهد می گذرد اقدام مهمی در جهت ایجاد یك بازار ثابت برای تولیدكنندگان و مكان پایدار برای خریداران در این شهر است اما به نظر می رسد حمایت ها از این اقدام مهم برای حفظ این صنعت كافی نیست.
به باور تولیدكنندگان گل و گیاه خراسان رضوی ضایعات بیش از حد این نوع تولید و نبود بازار مطمئن، ریسك سرمایه گذاری در این صنعت را افزایش داده اما به دلیل مشكلات اشتغال، این افراد تلاش می كنند در شرایط ركود اقتصادی بتوانند به تولید ادامه دهند.
رئیس انجمن صنفی گل و گیاه خراسان رضوی به عنوان متولی پیگیری امور تولید كنندگان گل و گیاه به نمایندگی از جمع كثیری از آنان به خبرنگار ایرنا گفت: این استان از نظر منابع آب در مضیقه است لذا پیشرفت گلخانه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
مهرشاد مدی افزود: پرورش گل و گیاه یكی از شاخه های كشت گلخانه ای است كه
برای افزایش بهره وری آب و استفاده از روزهای آفتابی طی چند سال اخیر در این استان بویژه مشهد رونق قابل توجهی داشته است.
وی اظهار كرد: رونق تولید گل و گیاه در مشهد از سال 1385 با انعقاد قراردادهای بزرگ با شهرداری آغاز شد و از سال 1389 با شكل گیری انجمن صنفی گل و گیاه خراسان رضوی شاهد ساماندهی و رشد تولیدات داخلی گل و گیاه، بذر و نهال و كاربرد آنها در فضای سبز شهری بوده ایم.
وی گفت: چند سال قبل خراسان رضوی یكی از عمده واردكنندگان گل و گیاه در كشور بود اما طی چهار سال گذشته با همكاری این انجمن و شهرداری مشهد و سایر شهرهای استان، این منطقه به یكی از مراكز اصلی تولید گل و گیاه تبدیل شده است.
مدی افزود: با توجه به نزدیك بودن خراسان رضوی به كشورهای افغانستان و پاكستان و كشورهای آسیای میانه، گل و گیاه پرورش یافته در این استان می تواند بازار خوبی را در آن كشورها داشته و صادرات خود را رونق دهد.
وی اظهار كرد: از سوی دیگر با توجه به خشكسالی و بیكاری ناشی از تعطیلی برخی واحدهای تولیدی، گلخانه ها بویژه در شاخه گل و گیاه می تواند اشتغالزایی مطلوبی در پی داشته باشد.
وی نیروی كارگری مطلوب، شمار بسیار دانش آموختگان رشته كشاورزی و باغبانی را از دیگر ظرفیتهای این شاخه صنعتی در استان برشمرد.
رئیس انجمن صنفی گل و گیاه خراسان رضوی بزرگترین چالش صنعت گل و گیاه در این استان را حمایت نكردن سازمان جهاد كشاورزی دانست و گفت: این سازمان به رغم اینكه متولی گل و گیاه است، حمایتی از فعالان این بخش ندارد زیرا فاقد قدرت و دلسوزی لازم در این زمینه است.
وی افزود: سازمان جهاد كشاورزی می تواند در پیگیری تخصیص تسهیلات برای صدور پروانه های ایجاد گلخانه مثمر ثمر باشد اما بوروكراسی اداری و سایر موارد مانع از حمایت كامل این سازمان شده است.
وی مدعی شد 60 درصد از پروانه های تاسیس واحد های گلخانه ای تولید گل و گیاه كه توسط سازمان جهاد كشاورزی صادر شده به دلیل بوروكراسی اداری هنوز به بهره برداری نرسیده اند.
مدی خاطر نشان كرد: طی دو سال گذشته نه تنها حمایتی از سوی جهاد كشاورزی شامل حال تولیدكنندگان گل و گیاه نشده بلكه موانع بسیار نیز ایجاد شده است.
وی ادامه داد: شهرداری مشهد به رغم اینكه متولی بخش گل و گیاه نیست اما در زمینه تامین گونه های فصلی و گل و گیاه فضای سبز شهر همكاری خوبی با فعالان این بخش داشته و خریدار عمده تولیدات گل و گیاه بوده است.
وی گفت: سازمان جهاد كشاورزی كمترین نقش را در برپایی نمایشگاه سالانه گل و گیاه در مشهد دارد كه این امر منجر به زمان نامناسب برگزاری، عدم نظرخواهی از تولید كنندگان برای حضور مناسب و خود محور بودن شهرداری در برپایی نمایشگاه می شود.
مدیر عامل دهكده گل و گیاه ایرانیان و نمایشگاه دائمی گل و گیاه شرق كشور افزود: بوروكراسی اداری و وجود مدیرانی كه اهل ریسك و تعامل نیستند مانع برگزاری نمایشگاه گل و گیاه در شهرهای دیگر استان می شود.
وی اظهار كرد: ساخت این نمایشگاه با گستره شش هكتار و سرمایه گذاری 180 میلیارد ریالی بخش خصوصی در سال 1390 آغاز شد كه در بهمن سال 1393 به بهره برداری رسید.
وی گفت: اینك 85 تولید كننده گل، گیاه، نهال و بذر، 130 غرفه نمایشگاه دائمی گل و گیاه شرق كشور را اشغال كرده اند و 25 درصد از ظرفیت این نمایشگاه به دلیل تكمیل نشدن زیرساخت های لازم نظیر برق و تلفن، خالی است.
مدی با اشاره به بازدید 70 هزار نفر از نمایشگاه دائمی گل و گیاه شرق كشور در سال گذشته افزود: دهكده گل و گیاه ایرانیان اكنون در سایت گردشگری سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده و جز مناطق گردشگری خراسان رضوی است.
وی اظهار كرد: با تكمیل ظرفیت دیگر غرفه های نخستین نمایشگاه دائمی گل و گیاه شرق كشور، برای 200 نفر به صورت مستقیم و 500 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد می شود.
وی گفت: تولیدكنندگان دارای غرفه در نمایشگاه دائمی گل و گیاه شرق كشور 60 گونه گل و گیاه مربوط به فضای سبز، 20 گونه گل و گیاه آپارتمانی، نهال و بذر را عرضه كرده اند.
وی ادامه داد: پنج سال است كه مجلس شورای اسلامی خارج شدن قیمت گذاری كالاها و محصولات كشاورزی از زیر نظر وزارت صنعت و قرار گرفتن آن زیر نظر وزارت جهاد كشاورزی را تصویب كرده تا سازمان های تابعه این وزارتخانه محصولات كشاورزی را قیمت گذاری كرده و بازار لازم را برای این محصولات ایجاد كنند.
مدی افزود: دهكده گل و گیاه ایرانیان نیز در راستای این مصوبه تاسیس شده تا بازار عرضه مستقیم گل و گیاه با سازه گلخانه ای ایجاد شود اما در اداره این دهكده هنوز با سازمان جهاد كشاورزی دچار مشكل هستیم و این سازمان نتوانسته است نقش حمایت گرانه خود را ایفا كند.
وی اظهار كرد: از زمان راه اندازی نمایشگاه دائمی گل و گیاه، مردم نسبت به آن به عنوان مركزی كه می توانند به طور مستقیم گل و گیاه خود را تامین كنند، شناخت پیدا كرده اند اما سازمان جهاد كشاورزی موانع بسیار در این مسیر ایجاد می كند.

* شهرداری خریدار عمده تولیدات صنعتگران گل و گیاه
مدیر عامل سازمان پارك ها و فضای سبز شهرداری مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: سیاست این سازمان در زمینه تامین گل و گیاه فضای سبز شهر، برون سپاری این مسئولیت و تامین 100 درصد نیاز خود از تولیدكنندگان بخش خصوصی است.
احمدرضا سلامی افزود: همه تولیدات تولیدكنندگان گل و گیاه در مشهد توسط شهرداری خریداری می شود و آنها 100 درصد گلهای تابستانی و پاییزی مورد نیاز این سازمان را تامین می كنند.
وی اظهار كرد: در ایام نوروز به دلیل تجهیز نبودن گلخانه های تولیدكنندگان در هوای سرد، آنان نمی توانند 100 درصد نیاز شهرداری را برای فضای سبز تامین كنند لذا ناگزیر به واردات گل از خارج از استان می شویم.

* سازمان جهاد كشاورزی در حد توان از گلخانه داران حمایت كرده است
كارشناس مسئول گل و گیاه سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هدایت صنعت گل و گیاه و كشت گلخانه ای برعهده این نهاد است و تا حد توان تولید كنندگان را یاری داده و حمایت كرده ایم.
مهرداد میرحسینی افزود: از 15 سال قبل كار كشت گلخانه ای به صورت تك قلو و كشت های خاكی و سنتی در خراسان رضوی آغاز شد و امروز این استان به پیشرفت های قابل توجهی در زمینه كشت گل و گیاه و صیفی جات دست یافته است.
وی اظهار كرد: حدود 200 هكتار گلخانه در خراسان رضوی كشت شده كه 90 درصد آن صنعتی است و این استان بیشترین گلخانه پیشرفته و هیدروپنیك را در كشور دارد.
وی گفت: این استان همچنین در صنعت گل و گیاه كشور بویژه در گلهای شاخه بریده بیشترین ظرفیت را داشته و بهترین محصول را عرضه می كند.
میرحسینی افزود: سالانه حدود 14 میلیون گل شاخه بریده شامل رز هلندی، لیلیوم، آنتوریوم، ژریرا و مریم و یك میلیون و 500 هزار گلدان از انواع گلهای آپارتمانی از جمله كاكتوس توسط تولیدكنندگان این استان تولید می شود.
وی اظهار كرد: گل و گیاه تولیدی خراسان رضوی به كشورهای همجوار و آسیای میانه صادر می شود اما برای توسعه صادرات این محصول همراهی همه دستگاه های اجرایی مورد نیاز است.
وی با بیان اینكه توسعه گلخانه ها از برنامه های دارای اولویت وزارت جهاد كشاورزی در سال جاری است گفت: همه دستگاه های ذیربط با این برنامه ها همراهی لازم را ندارند.
كارشناس مسئول گل و گیاه جهاد كشاورزی خراسان رضوی، حمایت این نهاد از صنعت گل را در قالب صدور مجوزهای راه اندازی و رفع موانع قانونی برای كسب مجوز از سایر دستگاه ها از جمله در بخش آب و حریم زمین ذكر كرد.
وی افزود: این سازمان نقشی در خرید محصولات گلخانه ای یا بازاریابی برای آنها ندارد اما در رفع موانع گمركی، دریافت تسهیلات و استعلام ها از سایر دستگاه ها، تولید كنندگان را همراهی می كند.
وی ادامه داد: زمین و آب برای راه اندازی گلخانه، از جمله آورده های متقاضی است و سازمان جهاد كشاورزی از طریق سازمان نظام مهندسی كشاورزی به متقاضیان مجوز داده و آنان را برای دریافت تسهیلات راهنمایی می كند.
میرحسینی اظهار كرد: رفع كمبود نقدینگی فعالان این صنعت از طریق تسهیلات بانك كشاورزی با مشكلاتی همراه است كه این سازمان در تلاش برای رفع آن می باشد.
وی گفت: قوانین دست و پاگیر بانك كشاورزی بزرگترین مانع در این زمینه است به این معنا كه این بانك تسهیلات را به گلخانه های دارای بیش از سه هزار مترمربع مساحت پرداخت می كند، این در حالی است كه عمده واحدهای تولیدی گل و گیاه در این استان هزار مترمربع وسعت دارند.
وی افزود: سازمان جهاد كشاورزی در تلاش است از طریق مكاتبه با مدیریت بانك كشاورزی در تهران، موافقت این بانك برای پرداخت تسهیلات به گلخانه های دارای هزار متر مربع مساحت را جلب كند.
كارشناس مسئول گل و گیاه سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی در باره مشكلات تولیدكنندگان مستقر در دهكده گل و گیاه ایرانیان نیز گفت: مشكل تولیدكنندگان این دهكده با اداره امور اراضی این سازمان است به طوری كه آنان ناخواسته تغییر كاربری غیرمجاز داشته اند و از نظر این سازمان مرتكب تخلف شده اند.
میرحسینی افزود: تولیدكنندگان دهكده گل و گیاه ایرانیان ابتدا مجوز گلخانه را از این سازمان دریافت كردند اما اقدام به راه اندازی فروشگاه كرده اند كه البته ما این عمل آنان را نادیده گرفته ایم.
وی اظهار كرد: اداره كل راه و شهرسازی خراسان رضوی از تولیدكنندگان دهكده گل و گیاه ایرانیان خواسته است حریم گلخانه خود را 40 متر عقب ببرند و آنان بدون اطلاع دادن به اداره امور اراضی سازمان جهاد كشاورزی حریم فعالیت خود را تغییر داده اند كه این امر نیز باعث شده آنان از نظر این سازمان متخلف شناخته شوند.
وی گفت: با این حال سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی در حد بضاعت خود از تولید كنندگان گل و گیاه حمایت می كند.
7489 / 6053/ 6075
۰ نفر